Три дни в Троян – с „бял мъж“, въжен тролей, тракийско светилище и Перо Деформеро


София – Троян – София

Тези дни прочетох нещо, което допреди седмица едва ли щеше да ме накара да се замисля: „Троянецът носи в душата и ума си съкровища за нова култура, времето на която ще настъпи…” Думите, изречени отдавна от един от немските възпитаници – д-р Найден Шейтанов, родения в Троян есеист, културолог, народопсихолог и автор на „Цървулиада” (1923) и „Балканобългарски титанизъм” (1939). Явно учениците на философа са доловили скритото в троянските му корени – нещо, което успях да усетя десетилетия по-късно и аз, откривайки Троянския край и неговите хора.

Какви хора ли? Балканджии! С достойнство, не мрънкат, не се бият ганьовски в гърдите, а знаят и качествата, и кусурите си. Знаят какво искат и го правят. Звучи плакатно, но това е реалността, която група журналисти видяхме по време на туристически тур през уикенда – язовир „Сопот” и село Голяма Желязна, Орешака и Троянския манастир, Чифлик и спа хотелите, възможностите за планински туризъм, Троян с неговата градска среда, фестивали и екопътеки към следите на древните траки… Традиции и модерност живеят в едно. Троянци не лежат на лаврите на миналото, а се опитват да направят интересен живота днес. Изненадаха ни дори с “Рокакадемия” и финален концерт на “Перо Деформеро”.

Не чух нито веднъж „пари няма” – това е забранена максима. Защо, попитах общинския кмет г-жа Донка Михайлова, а тя дори не се замисли: „Много е лесно да се оправдаваме за разни неща и да се оплакваме. По-трудното е да търсим начин да ги правим. Така че темата „няма пари” не е в центъра на нашето внимание. Търсим възможности да увеличаваме приходите в общинския бюджет, да повишаваме капацитета си да привличаме външни средства и да мобилизираме усилията на хората и да работим заедно по-добре.”

Да „работим заедно по-добре”… колко често чувате това в България? Тъкмо обратното, все някой ни е крив за собствените провали и буксуваме от 25 години. И в Троян не е лесно, но през последните 3-4 години безработицата в общината е сведена до 6,5%. Младежката е паднала от 17 на 11%.

„Исторически Троян винаги се е градил на три стълба – планината, традицията и духа. Троянецът е различен човек, балкаднжия, чешитлия, здраво стъпил на земята и винаги е имал свой бизнес и работа. Днес имаме 320 мебелни фирми, част са с 200-300 души, други с двама-трима; фармацевтика с цехове на „Софарма” и „Актавис”, текстилна промишленост с 1200 работни места, малко машиностроене и електродвигатели. Има и около 10 фирми в процес на създаване. Развиваме хотелиерството, целта ни е да направим обслужването по-добро. Имаме специализирана паралелка с много добра подготовка в града, но след това децата отиват да учат другаде и рядко се връщат”, разказва Донка Михайлова.

Тежкият проблем, разбира се, е демографският. „Тревожим се, че държавата не е наш партньор в усилията ни населението да не се концентрира в няколко големи града в държавата – обяснява кметицата. – Но не се даваме и през последните години темпото, с което намаляват жителите на града, спадна двойно. Тревогата обаче е заетостта на млади и интелигентни хора, които търсят кариерно развитие в малките градове.”

Затова в общината работят в тази посока – освен че е завършен проектът „Воден цикъл” с изградени 30 км канализационна и водопроводна мрежа, вече са реновирани четири училища и пет детски градини, обновено е медицинското оборудване в болницата, изграден е културно-информационен център и са на финала на туристически център. И всичко това със 72 млн. лева по европейски програми.

Опазването на културно-историческото наследство и туризмът са две от сферите, на които обръщат специално внимание. Единствената галерия в града се помещава в прекрасната Серякова къща, издържа се сама, всеки месец сменя изложбите си и се радва на достатъчно посетители. Музеят на занаятите в Троян пък е истинска изненада – смислено подредената експозиция е доразвита в приложение за смартфони и таблети „Добавена реалност”.

Чрез него, заставайки на определени точки в залата, можете да виждате начините, по които даден предмет се изработва, или пък какво предлага екопътеката към Турлата, където са останките от тракийско светилище”, разказа ни директорката Елеонора Авджиева, а после лично ни поведе към планината.

В хубаво време можете да стигнете и до крепостта “Состра” – ние нямахме този късмет, но изпробвахме що е то въжен тролей край хижа „Планинска песен”. Ако попаднете на гида Цветомир Таслаков, можете да поемете на дълъг преход към близките върхове или на кратък път до паметника на Тодор Каблешков. Ще ви покаже и как се стреля с лък, а после ще ви остави да похапнете при хижарите.

Добре дошли сте и в гребната база на язовир “Сопот” край Голяма Желязна. Само че до края на август местата за спане са заети, каза ни Иван Петков, председател на Клуба за воден туризъм „Осмос”. Е, място за палатки – бол, а и риболовът винаги е разрешен. Ако обаче искате да опитате от вкусния “бял мъж” на леля Надка и леля Радка, трябва да се обадите два-три дни предварително. Защото млякото трябва да се подсири, а после сиренето да се стопи и да се превърне в кулинарен шедьовър.

Базите за отдих в Община Троян разполагат с 3000 легла, а годишно там минават около 120 000 туристи. Най-посещавани, разбира се, са Чифлик, Националното изложение за приложни изкуства и народни занаяти в Орешак, Шипково, Фестивалът на сливата и, разбира се, Троянският манастир особено на храмовия празник на 15 август. Игуменът дядо Синоний общува с всички, разрешава да се снима, но не издава тайната манастирската ракийка – сподели обаче, че има два вида: една с три билки и друга с около 40, за цяр. Извън шегата, сега той и кметът Донка Михайлова организират дарителска кампания за възстановяване на средновековния скит „Св. Никола“*, който е под опеката на манастира.

Броят на туристите расте. Проблемът вече е как да бъдат привлечени и гости от чужбина. Най-новата гордост на общинската управа е туристическият пакет „Три дни в Троян” – интересна програма, предлагаща едновременно качествен отдих и разнообразни възможности за забавления. И всичко, събрано в три точки – природа, традиции и дух.

––-

*Сметката на кампанията „Скит „Св. Никола – духовен подслон в Троянския Балкан“е: Троянска света обител “Успение Богородинчно”, IBAN на наредителя BG04UNCR75271053907014; BIC на банката на наредителя: UNCRBGSF

Източник: в-к Труд

Три дни в Троян

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.