Троянче спечели титлата „най-добър млад готвач“

Троянче спечели титлата "най-добър млад готвач"Първо място в категорията млад готвач от националното състезание на „Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България“ заслужи безапелационно най-младият участник – 15-годишната Кристина Дамянова Йорданова, представител на СОУ“Васил Левски“ – Троян. Както е известно, училището има професионална паралелка и членува в Асоциацията, миналата година бе домакин на престижното състезание. Тази година надпреварата бе на морето – Златни пясъци,  хотелски комплекс „Иберостар Обзор Бийч-Изгрев“.
Кристина накарала журито да си оближе пръстите с приготвеното майсторски от нея 3-степенно меню на тема „Кулинарна импресия“. В него влизат печено козе сирене с конфитюр от боровинки и чипс от пармезан. Сиренето било аранжирано с редукция от балсамико и мед и мащерка. Основното блюдо на Криси било печено свинско контрафиле, шпековано с паста от чесън и пресни смокини, мариновано с горчица и подправки. Сосът му бил от конфитюр ягоди, вино, ароматни корени и подправки. Към него – 3 вида гарнитури /топло табуле с лук, гъби, сушени смокини и кайсии, сотиран спанак със сусам и сотирани моркови с листа пресен кромид/. Като завършек на менюто кулинарен шедьовър Криси приготвила шоколадови трюфели със сушени плодове и ядки върху карпачо от пресни смокини и киви, гарнирани с лек карамелен сос. Победата на младата троянка е особено забележителна, като се има предвид и това, че нейните съперници са от професионални гимназии /общо конкуренцията е била измежду 22 отбора от страната/. Връчвайки наградата, председателят на журито подчертал, че е дочакал да срещне такъв млад човек, в неговите способности и сръчност открил неоспорима дарба и видял себе си преди години.  „Кристина е голям талант. Колкото и да правехме кастинги заедно с големите ученици, все тя излизаше с най-вкусното ястие. Просто е от тези хора, които са с Божия искра за готвене. Подготвяна е само в извънкласно време, тъй като тя все още нищо не е учила от готварство“, споделиха преподавателките по специалните предмети инж. Иванка Църова и Милена Мартинова. За тях това е най-големият успех в тази област, досега техни питомци са имали престижни победи в  останалите 3 категории / Състезанието традиционно е в 4 категории: млад готвач, млад сервитьор-сомелиер, млад барман, млад сладкар./. СОУ“Васил Левски“ се представи сега с готвач/ Кристина Йорданова от 9. В кл./ и сервитьор/Илиян Петракиев от 11. В кл./. Кристина впечатлила също така с презентацията, която направила на английски език. Високо владеене на чуждия език демонстрирал и другият представител на троянското школо. Като сервитьор-сомелиер Илиян Петракиев представил зареждане на празнична маса за двама, направил презентация на предвиденото меню и препоръчаните за консумация с тях вина, като според регламента това е на английски, показал сервиране и отсервиране на ястията със съответното вино, както и техника на декантиране на червено вино. През цялото време Илиян имал комуникация с гостите на английски език – нещо, което много малко сервитьор-сомелиери представили на ниво. Илиян е с четвърто място, макар че по преценка на непредубедените е заслужавал по-предно класиране.

One thought on “Троянче спечели титлата „най-добър млад готвач“”

  1. „инж.“Иванка Църова-хабер си нямаше нито от момичето,нито от ястията,нито от самото състезание.Отговорността,тежестта на подготовката и блестящото представяне бяха изцяло за децата и ръководителя на отбора г-жа Милена Мартинова подпомогнати от ръководството на СОУ“В.Левски“ в лицето на г-жа Русенова-за подробности в сайта на училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.