Откриха обновената Детска кухня

Откриха обновената Детска кухня● Кметът Донка Михайлова ще предложи на ОбС от догодина всяко новородено троянче да получава еднократна финансова помощ

На 8 декември официално бе открита основно ремонтираната Детска млечна кухня към Детска ясла №1 в Троян, след основен ремонт. Тържеството уважиха кметът Донка Михайлова и председателят на Общинския съвет Ангел Балев, зам.-областният управител Георги Терзийски, представители на проектанта и изпълнителя на реконструкцията. В ролята на домакин беше директорката на детската ясла Красимира Петкова. Присъстваха граждани, родители и най-малките ползватели на детската кухня.

Изпълнението на обекта е по проект „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика. Фактът, че сградата е построена през 1962 г. и досега не й е правен основен ремонт, в това число и на помещенията, които се ползват от млечната кухня, наложи Община Троян да подготви и кандидатства с този проект. Табелата над входната врата говори, че кухнята за малчуганите вече има свое име и то е „Вкуснотийка“. 5-годишната Никол Петкова поздрави гостите със стихотворението „Знам какво да ям“.

Кметът Донка Михайлова говори за извършените ремонтни дейности. Тя подчерта, че използваните помещения отговарят на нормативните изисквания след изграждането на преградните зидове, външната топлоизолация, смяната на настилките, изграждането на нови ВиК, ОиВ и електроинсталации. Осигурена е последователност на извършваните дейности – получаване на суровините, приготвяне на храната и изхвърляне на твърдите отпадъци, като не се допуска кръстосване на чисти и мръсни потоци.

Троянският кмет акцентира на нещо много съществено, свързано с политиката на Община Троян, насочена в подкрепа на младите семейства с деца в ясли и детски градини. Над 55% от храненето в Детската млечна кухня се финансира от общинския бюджет и се поддържат цени, които са най-ниски на територията на Ловешка област. А относно храненето, становището на РЗИ-Ловеч е, че в община Троян то е най-добро в цялата област.

Реновирането на Детска млечна кухня по проект „Красива България“ ще доведе до подобряване качеството на храната, убедена е г-жа Михайлова, като идеята на общинското ръководство е, услугата да се развие на повече места в града, което ще даде възможност повече родители да се възползват от нея. Тя информира младите семейства, че има намерение да предложи на общинските съветници да приемат решение да бъде давана еднократна парична помощ за всяко новородено троянско дете, считано от 1 януари 2015 година.

Гостите разгледаха обновените помещения, а всеки малчуган получи балонче.

Маргарита ГЕНКОВА

One thought on “Откриха обновената Детска кухня”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.