Кметът на Троян Донка Михайлова посрещна делегация от Косово

Кметът на Троян Донка Михайлова посрещна делегация от КосовоНа 19 ноември представители на местната власт от Република Косово посетиха Община Троян в рамките на обучителен проект, финансиран по линия на HELVETAS Swiss intercooperation – Kosovo. Делегацията включва 20 председатели на общински съвети и кметове от 11 общини – Гниляне, Витина, Косовска Каменица, Клокот, Партеш, Ранилуг, Грачаница, Елезки хан, Качаник, Ново бърдо и Щръбе. Те гостуват у нас със съдействието на Фондацията за реформа в местното самоуправление / ФМРС/.

Председателите на местни парламенти и кметове от двете етнически общности в Косово – албанската и сръбската, водени от Мерита Берилева, старши програмен директор на неправителствената организация за децентрализация и общинска подкрепа DEMOS, бяха приветствани с „Добре дошли в Троян!“ от кмета Донка Михайлова.

По предварителна уговорка, тя говори по темата „ Жените и политиките за жени в местното самоуправление. Добри практики във връзките на общинските органи с гражданските НПО“.

Относно участието на жените в управлението, Михайлова заяви, че в личен план никога не се е чувствала дискриминирана, но в действителност проблем има и даде някои примери – в българския парламент жените са близо 25%, на ниво областна администрация – около 20%, жените кметове в България в момента са 11%. В Троянския Общинския съвет от 29 съветници само 5 са жени. Тези данни определено изненадаха гостите от Косово, а и фактът, че в делегацията от 22-ма председатели на общински съвети и кметове, мъжете бяха 5-6, обяснява тяхното учудване.

Троянският кмет представи някои от политиките на Общината по проблемите на жената: организирането на профилактични прегледи, свързани със социално значими заболявания; дофинансиране на услугите в Детска млечна кухня и Детските градини за облекчаване на таксите, които са значително по-ниски от други общини; капиталови разходи за подобряване на материалната база; водещо място на общината в рамките на областта по отношение на качеството на храните, предлагани на децата; подобряване организацията на работа на администрацията, за да могат повече майки да се възползват от услугите и др.

Тя се спря и на добрата работа и контакт с гражданските организации, като сподели, че изградените в нейния мандат три Консултативни съвета стават все по-важен фактор при взимане на важни за общината решения. Като важен фактор във връзката с гражданите Михайлова определи 13-те изградени квартални съвета, както и кметските съвети в населените места на общината. „Всичко това си струва усилията, заяви тя, защото всъщност най-важното е признанието на гражданите и взаимното уважение, което, струва ми се, се изглажда между нас“.

По време на 5-дневното си посещение в България, представителите на Косово посетиха Столичния общински съвет и общината, Стара Загора, Мездра и Трявна.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността

Публикувано в ОБЩИНА с етикети , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.