Още малко „стискаме зъби“заради водния цикъл

● Само 15% от строително-монтажните работи по проекта остават за изпълнение. След приключването им пътните настилки и тротоарите ще бъдат възстановени, а терените – почистени

През изминалата година строителният процес, както и цялостното изпълнение на проект „Изпълнение на втори етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян“, бяха съпътствани от редица проблеми, най сериозните от които бяха следствие от необходимостта от изместване на трасето на главен събирателен колектор „А“ и свързаните с това процедури; дъждовното време, което многократно възпрепятстваше нормалната работа на строителя; спрените плащания по оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това обясни пред журналисти миналата седмица ръководителят на проекта Вера Добрева.

Посочените проблеми, както и дадената от ОПОС възможност, доведоха до удължаване на срока за изпълнение на строително-монтажните работи (СМР) беше удължен до 30 юни т.г., а всички дейности по проекта трябва да приключат до 31 октомври 2015 година. В края на 2014 г. по-голямата част от споменатите проблеми бяха решени, което доведе до активизиране на строително-монтажните работи. И към настоящия момент общото им изпълнение е почти 85%.

След приключване на строително-монтажните работи ще бъдат възстановени всички настилки и тротоари, засегнати от строителните работи, а терените в районите на извършваното строителството – почистени.

Кметът Донка Михайлова напомни, че ако Община Троян не се бе осмелила да изпълни проекта за водния цикъл, след няколко години щеше да бъде принудена да плаща сериозни санкции за неизпълнение на европейските изисквания за изграждане на ВиК-системата. И допълни, че пари за асфалтиране на всички улици, засегнати от проекта, няма откъде да се намерят тази година, макар че приоритетът на бюджет 2015 ще бъде възстановяване на града след строителните дейности по водния цикъл. Все пак най-засегнатите участъци ще бъдат реновирани със средства от общинската хазна, като се търсят и други, външни, източници. Добрата новина е, че Министерството на финансите е върнало неусвоените по публично-инвестиционната програма пари. Така че полагането на износващия слой на ул. „Македония“ и някои дребни суми за довършителни работи по улиците „Здравец“ и „Радецки“ ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Оставащите за изпълнение 15% от дейностите по проекта предвиждат изграждане на водопровод и канал в следните участъци:

* ул. „Вежен“,

* ул. „Любен Каравелов“, където работят три бригади (от ул. „Васил Левски“ до ул. „Радецки“, от ул. „Минко Радковски“ до ул. „Кирил и Методий“, от ул. „Стара планина“ до ул. „Тома Хитров“),

* ул. „Еделвайс“,

* ул. „Стефан Караджа“,

* ул. „Канъчка“;

* ул. „Васил Левски“ (преминаване под дере „Буковски дол“),

* изместване на трасето на главен събирателен колектор „А“ по пътя между „Служба 308“ и махала „Дудевска“.

Поетапно ще се довършват и строително-монтажните работи в участъците:

* централна градска част (от паркинга при Общината до ул. „Ген. Карцов“),

* ул. „Любен Каравелов“ (от ул. „Феликс Каниц“ до ул. „Тома Хитров“),

* ул. „Професор Шипковенски“,

* ул. „Бочо Донев“,

* ул. „Минко Марковски“,

* ул. „Пейо Яворов“,

* ж.к. „Търсата“; ж.к. „Буковец“,

* ул. „Незабравка“.

Източник:  Троянски глас

Публикувано в ОБЩИНА с етикети , . Постоянна връзка.

One Response to Още малко „стискаме зъби“заради водния цикъл

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Още малко „стискаме зъби“заради водния цикъл

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.