Отчетът на кмета за 2014-та

Отчетът на кмета за 2014-та* Донка Михайлова: „Троянската икономика бележи
устойчив темп на съживяване”

ПЪРВО на пресконференция с представители на троянските и ловешките медии в сряда (21 януари), а след това на публичното обсъждане в салона на Общината в четвъртък (22 януари) кметът Донка Михайлова представи отчета за свършеното от общинската администрация през изтеклата 2014 г. Преди това кметският отчет бе публикуван в официалния сайт на Община Троян; предстои и представянето му на срещи във всичките 21 троянски села.

СЕРИОЗНИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

„ЕДИН общински съветник, който бе прочел отчета предварително, ме попита: Ти сигурна ли си, че всичко това се е случило за една година? Ще отговоря – да, сигурна съм, но не съм сигурна дали ефектът е такъв, какъвто ни се искаше. Едно е ясно – че Троян заслужава повече и пред нас стоят много сериозни предизвикателства”, обобщи пред пълния салон в четвъртък г-жа Михайлова. Оценка, издаваща самочувствие от свършеното, но в никакъв случай не самовлюбена и безкритична.

ДОНКА МИХАЙЛОВА очерта и основните предизвикателства пред Троян сега и занапред. „Много сериозни предизвикателства”, както тя ги определи: демографските проблеми на града и на общината; ограничаване на младежката безработица; възстановяване на града след работата по водния цикъл, което „няма да стане в рамките на една година”; доближаване в по-голяма степен на условията на живот в града (Троян) и селата. „Това са и основните предизвикателства пред нас (кметското ръководство) за 2015 г. Надявам се тази година да бъде успешна и да има напредък по основните задачи”, заяви градоначалникът.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА подчерта, че тематично годишният отчет препокрива управленската програма и чрез него може да се види напредъкът в изпълнението на тази програма за целия мандат. Разбира се, както се очакваше и както би трябвало да бъде, фокусът в отчета бе върху икономиката на общината и развитието на бизнеса, откъдето идва и ръстът на всичко останало – доходите, заетостта, социалните придобивки, качеството на живот. Ето някои от акцентите.

ПЛАНИРАНЕ НА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНАТА

„ЕДНА от задачите, по която най-интензивно и ефективно работихме през отчетната година. Причините са ясни: през тази година, встъпвайки в новия програмен период (2014 г. – 2012 г.), по силата на редица нормативни ангажименти ние бяхме длъжни да приемем важни документи за бъдещото развитие на общината”, поясни градоначалникът. Става дума за Общия устройствен план със срок 30-40 години напред, приетия вече от Общинския съвет (ОбС) Общински план за развитие на община Троян и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Троян с хоризонт до 2020 г., който се очаква да бъде приет на сесията на ОбС през м. януари. Продължава работата по Общия устройствен план на община Троян, работата е преполовена и до няколко месеца планът ще бъде внесен за обществено обсъждане.

СЪЗДАВАНЕ НА ПРЕДПОСТАВКИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА

„СВЪРШИХМЕ доста работа в тази посока – и през 2014 г., и в предходните две години”, заяви г-жа Михайлова. Конкретните дейност са следните. Най-напред – активна работа по подобряване на инфраструктурата в обособилите се във времето бизнес зони в Троян. „Стана така, че бизнес зоните в Троян изникнаха някак от само себе си. И ние противно на логиката трябваше да подобряваме инфраструктурата във вече обособените индустриални зони”, бе кметското пояснение. Стана ясно, че през изтеклата година са положени доста усилия за подобряване на подземната структура в бизнес зоните Ливадето (където са големите фирми „Вики Хидравликс”, „Елеганс мебел” и др.), Атлант („Атлант”, „IBM интернешънъл дизайн” и др.), Сврачи дол („КОПА хидросистем” и др.), Южната бизнес зона („Калинел”, „Мебел”, „Веко”, „Елма 13” и др.), новата зона Сврачи дол 2 (през м. февруари се очаква одобряване на първите сделки за продажба на имоти за нови производства там).

КАТО ВАЖНА придобивка бе отбелязано възстановяването на митническото бюро в Троян, напълно логично, тъй като „над 50% от износа в Ловешка област е от Троян”. Интензивно се работило и с държавната Агенция „Пътна инфраструктура”: за осигуряване на по-продължителен период за преминаване през Троянския проход през зимата; за наложителния ремонт на пътя Гара Добродан – с. Голяма Желязна, които е в „ужасно експлоатационно състояние”, но вече приключва процедурата за избор на изпълнител и надеждата е през 2015 г. ремонтът да бъде извършен; голямата цел – реконструкцията на входа на Троян откъм Ловеч и изграждане на новия транспортен мост зад бензиностанция „Лукойл” (част от трасето на републиканския път II-35), което ще прехвърли транзитния поток от другата страна на реката и ще облекчи транспортната схема на града. „Този обект (реконструкция на троянския участък от пътя II-35) е вписан в обектите по Оперативна програма „Региони в растеж”, на 9-то място е от всички обекти за България, тъй че се надявам да имаме шанс за финансиране”, заяви г-жа Михайлова.

ОБЪРНАТО бе внимание и на лансирания проект „Устойчиво развитие на туризма в района Централен Балкан – Розова долина”, подготвян съвместно с общините Сопот и Карлово. Г-жа Михайлова поясни, че се очаква четири археологически обекта в нашата община и други на територията на партньорските общини скоро да получат статут на национални обекти; което пък е необходимо условие за реализацията на споменатия проект. „Надявам се Министерството на културата да не ни препъне и да получим подписа на министъра”, коментира кметът на Троян.

ДРУГ ВАЖЕН момент за бизнеса в туристическия сектор – през изтеклата година, „след тежка битка с държавата и с помощта на Областната администрация успяхме да си върнем Шипковски минерални бани (басейна и профилакториума)”. Г-жа Михайлова обясни, че на първо време се планира ремонт на басейна с общински средства, което „ще стимулира хотелиерите и туристическия бизнес в Шипково и района”. „Това е бъдеще за курорта, който 25 години бе съсипван заради лошото и безстопанствено отношение на държавата”, бе кметската оценка.

ИНТЕНЗИВНО се работи върху новите устройствени планове, вече са влезли в сила 75 плана. „Те са основен инструмент за подобряване на инвестиционния климат в общината”, заяви Донка Михайлова. Друг важен момент е облекчаването на режима на кандидатстване на фирмите за обществените поръчки – процедурата е съкратена на един ден. За бизнеса има и някои финансови облекчения – например намаляването с 5% на патентния данък и замразяването на наемите за общинските имоти въпреки ръста на минималната работна заплата. Като управленски приоритет през изтеклата година и занапред Донка Михайлова определи и ранното професионално ориентиране; в този план бяха похвалени мебелните фирми „Рико Стил” и „Елма 13”, оборудвали два профилирани учебни кабинета в Общинския педагогически център.

ВАЖНИЯТ ИЗВОД

КМЕТЪТ Донка Михайлова направи и една интересна аналогия. Тя цитира изказването на американския президент Барак Обама, направено ден по-рано: „Америка е във възход”. След което заяви следното: „Не мога да направя такова смело изказване, но мисля, че троянската икономика бележи устойчив темп на съживяване”.

Източник: Т21

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.