Отчетоха свършеното по европроект

корекция на река Бели ОсъмОбщина Троян вложи над 800 хил. лева за превантивна дейност срещу наводнения. Ръководството на общината реализира европейски проект за корекция на река Бели Осъм в централната градска част. След прилагане на дейностите ерозията на речния бряг е овладяна, а рискът от наводнение – овладян.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 Общата стойност на дейностите възлиза на 879 641,48 лв., от които 745 558,87 лв. (85% от общите разходи) е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, 87 712,80 лв. (10% от общите разходи по проекта) е съфинансиране от Държавния бюджет, а 43 856,41 лв. (5% от общите допустими разходи) е задължителният собствен принос на Бенефициента – Община Троян. Проектът е със срок 24 месеца, с начало 03.06.2011 г. и край – 03.06.2013 година. Изпълнител на дейностите по проекта е „ЮНГ ПРОЕКТ“ ООД, гр.София, а строителен надзор – „ТРОЯ КОНСУЛТ“ ЕООД, гр.Троян.

Настоящият проект, финансиран по ОПРР, представлява І-ви етап на общ проект за продължение лявата стена на корекцията на р.Бели Осъм в централната градска част на гр.Троян. Изградена е подпорна стена по левия бряг на р.Бели Осъм в централната част на града, в участъка от хотел „Троян Плаза” до въжения мост при ул. “Васил Спасов”. Общата дължина на трасето е 186.2 метра. Монтирани са предпазни парапети. Приложена е иновативна технология за поставяне на еластичен кофраж, чрез която се създаде реалистичен ефект на реден камък. Този нов облик е в унисон със стените от каменна зидария на десния бряг на реката и в същото време не оскъпява извършените строително-монтажните работи, благоприятства по-бързото им изпълнение и гарантира висока степен на защита.

/официална информация/

One thought on “Отчетоха свършеното по европроект”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.