Станимир Беломъжев с трета световна студентска титла!

Станимир Беломъжев с трета световна студентска титла!Станимир Беломъжев записа нова златна страница в световното ориентиране!

На първото в историята Световно студентско първенство по ски ориентиране Тачо, както е известен Станимир, не остави шансове на руснаци, финландци и норвежци, като спечели трета титла! Българинът първо триумфира в спринта, после в преследването, а днес стана шампион и в масовия старт!

В последната дисциплина на шампионата в Тула (Русия) звездата ни изпревари финландците Юри Уситало и Теро Линайна, съответно с 10 и 19 секунди. Така Беломъжев обра всички индивидуални златни медали на първенството. Състезанието в масовия старт завършиха 30 ориентировачи.

При жените Антоанета Дяксова (учи в СУ “Св. Климент Охридски”) финишира на 13-о място. Тя и Тачо (студент във във Военната академия “Георги Раковски”) пък се класираха пети в смесената щафета вчера.

В кариерата си Беломъжев има още множество титли от Световни и Европейски първенства. През 2008 г. 20-годишният тогава Тачо спечели две титли, в дългата и средната дистанция, на СП за младежи в Доспат и проби десетилетната хегемония на скандинавци и руснаци в този спорт (в Доспат увековечиха титлите на троянеца с паметна плоча пред сградата на кметството – бел. Т21). През 2013 г., навръх рождения си ден, Станимир спечели злато в спринта на ЕП в Латвия. Шампионът спечели още две европейски титли в следващите две години – в дългата дистанция на ЕП в Русия (2014 г.) и в спринта на ЕП в Швейцария (2015 г.). И наред със златото – бронз от СП в Казахстан (2013 г.), сребро и бронз от ЕП в Швейцария (2015 г.) и бронз от Световното военно първенство в Швеция (2015 г.).

Автор: INSPORT.BG

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.