Титла и медал донесе всеки от четиримата възпитаници на Матев

Титла и медал донесе всекиот четиримата възпитаници на МатевДържавните лично-отборни шампионати по самбо за юноши и девойки до 18 г. и за юноши и девойки до 20 г. се проведоха през изминалите почивни дни, 31 януари и 1 февруари, в помощната зала на спортния комплекс „Арена Армеец“ в столицата. В двете надпревари се включиха съответно 241 състезатели от 25 спортни клуба първия ден и 219 представители на 27 клуба –  втория.

Троянският СК „Чавдар“ беше представен от три девойки и един юноша. „Тъй като в определени случаи правилникът позволява на по-малките състезатели да мерят сили и с по-големите, участието на нашите самбисти се превърна малко 2 в 1“, каза за ТГ ст. треньорът Николай Матев и продължи: „През първия ден завоювахме две шампионски титли. Едната е на Цветомира Димитрова в кат. 44 кг. Само преди седмица Цвети стана шампионка на България по джудо и се надяваме да защитава името на България и Троян заедно с Добромир Калистерски и Изабела Христова на Европейското първенство по джудо, на което през юли страната ни е домакин.

Вторият златен медал за деня бе извоюван и то по най-безапелационния начин (по мнение на много от специалистите по самбо в залата) от Мирослав Калистерски в кат 65 кг. Той имаше известен проблем със свалянето на килограми преди шампионата, но успя да се прибори с него и да покаже класата си на голям състезател, прегазвайки буквално съперниците си и в петте си схватки до финала с явно техническо превъзходство 8:0 технически точки, като на финала принуди съперника си да се предаде още минута и половина след започването му“.

В кат. 64 кг при девойките нещата за Десислава Цонева вървят по предварително начертания от треньорите план до финала, когато Деси допуска грешка и дава да й вземат две точки, които не успява да върне заради липса на време, и така остава втора.

При Изабела Христова в кат. 56 кг ситуацията се развива по подобен начин. Тя обаче среща основната си противничка по-рано – още втора среща, и след като повежда в резултата с 4 точки, позволи да й ги върнат, и така с 4:4 губи срещата. Следва двубой за третото място, който нашето момиче спечелва без  проблем и се окичва с бронзовото отличие.

С този успех на девойките нашият скромен тим се нарежда на трето място в отборното класиране след отборите на „Ставен“ – Сливен, и ЦСКА.

„В неделя при големите нещата бяха почти идентични, като се развиха по малко по-стандартен сценарий. Още втора среща Цвети се изправи срещу двукратната световна и трикратна европейска шампионка – представителка на клуба по самбо от Видин (която е и три години по-голяма) – и закономерно загуби. После обаче успя да се пребори за бронзовия медал в кат. 44 кг и да се нареди сред най-добрите и в тази възраст.

След анализ на грешките в съботния ден Изабела (56 кг) излезе още по-мотивирана и показа класата си особено във финалната схватка срещу изключително силната представителка на ЦСКА, от която 45 сек. преди гонга губеше срещата. Но Изабела остана концентрирана и след атака и ефектно хвърляне достигна шампионската титла за 2015 г. в тази възраст (до 20 г.)“, разказа Матев.

Деси, която също като Мишо има известни затруднения с килограмите и за втория ден буквално до последната минута ги сваля, успява да се справи с тях, и минава успешно кантара. „След като коментирахме загубата и анализирахме грешката й на финала в събота, излезе и прегази всички с 8:0, за да се качи за пореден път на най-високото място на почетната стълбичка като най-добрата в тази категория“, продължи треньорът на СК „Чавдар“ разказа си за представянето на своите възпитаници, които и тук се нареждат като трета отборна сила.

Състезанието тръгва добре и за Мирослав Калистерски, който спазва стриктно треньорските указания и надвива съперниците без да им даде шанс за съпротива, но на полуфинала се изправя срещу състезател от Панагюрище. „В тази среща беше ясно, че победител ще е този, който не сбърка. За съжаление, Мишо сгреши, получи наказание от съдията и така без техническа точка загуби схватката. Този изход от двубоя го изпрати да се бори за бронзовото отличие, което той безпроблемно взе за само две минути“, коментира изявата на единствения юноша в троянския камерен отбор Николай Матев и заключава: „И така, безпристрастната статистика след двата дни борба показва, че всичките ни участници станаха шампиони на България за 2015 г., като си гарнираха титлите допълнително с по още един медал“.

Източник:  Троянски глас

One thought on “Титла и медал донесе всеки от четиримата възпитаници на Матев

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Титла и медал донесе всеки от четиримата възпитаници на Матев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.