Гасят пожар в Централен Балкан над Нешковци

Пожар избухна в парка "Централен Балкан"Вече часове продължава борбата с пожара, пламнал на много широк фронт в НП“Централен Балкан“, над Нешковци в Черни Осъм. Все още не са се върнали по домовете си служителите на Парка, които живеят в Троян, и които днес тръгнаха нагоре от северната страна, както това направиха колегите им от юг – от парков участък Калофер. Пламнали са сухи треви, папрати, храсти, шума, огънят е забелязан днес малко след 12 часа, когато е подаден и сигналът. Според директора на Парка Нела Рачевиц най-вероятно става дума за умишлен палеж, цитират я информационните средства. Съмнението за това идва от множеството огнища, от Парка ще сигнализират Районната прокуратура в Троян. Както обикновено, то ще е срещу неизвестен извършител.
Пожарът е в силно пресечена местност и не позволява достъп на коли дотам. Разчита се на човешките усилия, допълнително затруднени от силния вятър. Огънят пълзи към резервата „Стенето“ и на места е навлязъл в границите му. Горе няма и мобилна връзка с гасачите.
Кметът Донка Михайлова съобщи, че има две гнезда на пожара в Национален парк „Централен Балкан“. От неделя се гаси под хижа „Плевен“ и въпреки вятъра вероятно там всичко е потушено. Двамата с шефа на пожарната Шайлеков са в непрекъснат контакт и следят ситуацията над Черни Осъм.
Същевременно стана ясно, че пожар е лумнал и в района на Ломец, където е съсредоточена голяма част от ресурса на пожарната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.