Празникът на сланината и греяната донесе много настроение в Априлци

Първият по рода си у нас Празник на сланината и греяната ракия премина при много настроение днес в Априлци. Арганизира го местното читалище „Светлина“, което намери много съмишленици, а след като празникът стана подобаващо – със сигурност за догодина ще има още повече. На площада пред читалището и около паметника на героите от Априлското въстание, на който гордо е разположено и голямо щъркелово гнездо, бяха наредени щандове и скари с различни изкушения, в които важно място заемаше като съставка сланината – това, което е един от поводите местните хора да имат самочувствие, защото тяхната сланина е уникална. Кое я прави така забележителна и неповторима – на този въпрос председателят на читалището Пешка Ковачева отговаря, че местната сланина е изключително трайна – в каче тя може да оцелее с години и да е добра за ядене. В предлаганите ястия се конкурираха помежду си малки и големи – и опитни домакини, и учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Априлци, водени от преподавателките по специалните предмети Иванка Ганкова и Виолета Николова. На своя щанд младите бяха изложили 12 асортимента на достъпни цени. Тричленното жури бе изключително затруднено в своята работа поради голямата конкуренция. Председателят г-жа Иванка Църова от Троян връчи над 10 награди в различните категории. Най-голямата и крайно атрактивна – живо малко прасенце, получи за най-дебела сланина семейството на Петко Дянков от махала Кривата круша във Видима. Разочаровани нямаше, малки и големи, местни и гости се веселиха от сърце, нешофиращите посръбнаха и греяна ракия за още повече настроение. В мразовития ден се играха и хора – под звуците на троянския оркестър „Настроение“. Ансамбъл „Елица“ от Врабево предизвика възторзите на публиката, много палодисменти и благодарности заслужиха и местните състави. Сред гостите имаше много троянци, дошли в деня на Месни заговезни да се повеселят и разнообразят.

4 thoughts on “Празникът на сланината и греяната донесе много настроение в Априлци”

  1. Въпреки мразовития февруарски ден празникът беше истинско забавление както за гостите така и за местните. Поздравеления за чудесната идея и добрата организация на организаторите.

  2. да не видят нещо и другите нещо подобно ще направят.първо град го направиха а сега и празника да вземат на троянци!!!

  3. Епа като сме безделници, да не сме без празници ?
    Аз не виждам лошо 🙂

  4. Ха-ха-ха,поздравления Темплар и аз не виждам какво лошо има хората да си правят такъв празник.Аз даже ги поздравявам,колкото повече празници,толкова по-добре 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.