Предлагат спиране на производство в „Машстрой“

Предлагат спиране на производство в "Машстрой"Мениджърите предлагат спиране на производството на металорежещи продукти в „Машстрой“ – Троян – под това заглавие авторитетният вестник „Банкер“  информира за предстоящо общо събрание на акционерите. То е насрочено за 28 юни, а ако няма кворум – ще се състои на 13 юли. Право на глас ще имат собствениците на акции, придобити до 10 юни.
Съветът на директорите на фирмата предлага да спре производството на металорежещи машини в „Машстрой“. В условията на световната криза като стока, която има инвестиционен характер, то се оказва неперспективно за троянското предприятие. Произвежданата в завода продукция е по собствени конструктивни разработки при дългогодишния опит в производството на стругове, както и достиженията и новостите в областта на стругостроенето. Изделията са със запазена търговска марка. Въпреки това тенденцията е за непрекъснато намаляване на продажбите и приходите през 2010 г. спрямо 2009 г. – с 81.68 %. Антикризисният план във фирмата доведе до драстично намаляване на персонала – останали са 28
души в края на 2010-а. Разходите са намалели със 69%  в сравнение с 2009 г. като най-значителното намаление е от материали, външни услуги и персонал.
За 2010 г. нетните приходи от продажбите са 1.812 млн. лв., в т.ч. приходи от продажба на продукция за 818 хил. лв., печалба от продажба на ДМА – 305 хил. лв., печалба от продажба на материали – 46 хил. лв., продажби на услуги – 11 хил. лв., приходи от наеми – 15 хил. лв., и други продажби – 617 хил. лева. Дружеството е реализирало на външния пазар през 2010 г. машини на стойност 731 хил. лв./ 89% от приходите от продажби на продукция/.

През 2010 г. приходите от   продукция са намалели с 3.649 млн. лв. спрямо 2009 г., което представлява спад от 90 % . Производственият капацитет на предприятието е 72 струга и 8 бормашини на месец и степента му на използване е 11.60 % .
Мениджърите ще бъдат упълномощени да разработят и предложат на общото събрание в срок до три месеца стратегия за бъдещата насока на развитие на стопанската дейност на предприятието.
Акционерите ще обсъдят доклад за дейността на дружеството и  одитния анализ за проверката на годишния финансов отчет за 2010 година.
Общото събрание ще гласува да бъдат освободени от отговорност  за дейността им през 2010-а г. членовете на СД – Добромир Тодоров / изпълнителен директор/, Борислав Гаврилов, Минко Таслаков и Георги Колев Ще се определи и възнаграждението на членовете на борда за 2011 г. – предлага се да  остане  миналогодишното ниво. В дневния ред влиза точка за обсъждане на промяна в СД съгласно предложения на акционерите, както и на Одитния комитет на „Машстрой“

Общият брой на издадените от „Машстрой“ акции е 411 755, а всяка една от тях дава право на един глас в общото събрание. Фирмата е част от  „Индустриален холдинг България“ АД, а мажоритарен собственик на капитала  е „ЗММ България Холдинг“ АД.
Търговската дейност и политика на дружеството се осъществява от основния акционер, който              работи за намирането на поръчки от стари и нови клиенти. Очакванията за 2011 г. на база тенденциите от началото на годината са също неблагоприятни.

/по информация от в.Банкер/

4 thoughts on “Предлагат спиране на производство в „Машстрой“”

  1. До бившите работници на Машстрой
    Машстройци, елате на на 28 юни 2011 г в 11 ч. пред Машстрой за да изразим своето несъгласие със затварянето на завода. Това е последната възможност която ще имаме да изразим своя протест. Ако нищо не направим, след това ще е късно.

  2. Протестирайте, не се страхувайте.Извикайте и журналисти , и телевизията! Така, или иначе няма какво да загубите, поне ще се чуе , че някога в Троян, е имало и такова предприятие/завод/. Мълчанието е знак на съгласие! Не се съгласявайте Искайте си и достойно обезщетение, което заслужавате. Първо потърсете сметка от тия, които можи би не са си свършили работата!??? В Европа си мислят, че сме добре, и за това при нас е тихо и спокойно!??? Не се страхувайте, когато имате право. Имате право и на достоен живот, имате право да нахраните децата си, имате право да живеете по–качествено, бъдете МЪЖЕ и се покажете такива! В противен случай, обличайте женските пенюари, и изпращайте жените си зад граница, за да спасят семейния бюджет! С уважение към всички!

  3. До Анонимен, големи овце са бившите машстройци излязоха си от завода тихо и безмълвно за радост на Д.Желев и сие. Нищо не направиха за спасяването на завода т. е. ницо не направиха за себе си. На такива овце такава съдба. И да имаше малко по будни тихите бяха повече и техния глас не се чуваше. Направо съм разочарован от тях, такива страхливци са. Прав си големи ЖЕНЧОВЦИ са. Позволиха да се гаврят с тях, свидетел съм как ги таковаха /и то доброволно/. С такива хора скоро няма да се променят нещата. Мили МАШСТРОЙЦИ не заслужавате тази съдба но вие сте си виновни, към хора като „собствениците“ на завода не трябваше да сте добронамерени. Направете нещо за спасяването на завода. Ако продължавате да бездействате ще сте на дъното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.