Проект на Троян за 6 нови работни места

Три нови проекта по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“ , депозирани в  Регионалната служба по заетостта в Ловеч, подкрепи за финансиране Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Проектите са на общините Ловеч, Летница и Троян. Предвижда се да бъдат разкрити 21 нови работни места за 37 893 лева.

Заседанието на Комисията по заетостта бе ръководено от областния управител Ваня Събчева. Тя изрази становище, че Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“, която съществува от 2003 г., дава много добри резултати там, където е създадена добра организация и контрол на работодателите и взаимодействие с  Агенцията по заетостта.  В качеството си на работодател областната  администрация години наред  участва в проекти по тази програма, посочи Ваня Събчева.

Проектът на община Троян е за 6 работни места за 6 месеца, като 11375 лв. са от осигурени от програмата, а 2 181 лв. е съфинансирането от общината, каза Марияна Вътева, директор на Дирекция „Бюро по труда“ в Троян. Директорът на ловешкото Бюро по труда Мария Василева представи проектите на общините Ловеч и Летница. Снежана Вълкова, началник-отдел в Регионалната служба по заетостта, направи оценка за социалната значимост на проектите. Чрез тях се предвижда да бъдат разкрити общо 21 работни места за 126 човекомесеца, от които 96 в дейности с траен характер, 24 в дейности по поддръжка и 6 в дейност охрана. Проектите са преминали нива на оценка от Съветите за сътрудничество в бюрата по труда в Ловеч и Троян, имат и техническа, и социална оценка от Регионалната служба по заетостта. В общините и населените места, в които ще бъдат разкрити новите работни места, има достатъчен брой лица на социално подпомагане, каза Снежана Вълкова. Според нея, положителен момент в работата на общините по тази програма е насочването към дейности с траен характер.

В Ловешка област за 2013 г.  бяха одобрени  шест проекта със 119 работни места. През април Министерският съвет определи допълнителни средства за разширение на действащите проекти. В рамките на одобрен финансов ресурс са направени корекции на пет от действащите шест проекта в областта. В коригираните проекти са разкрити 119 нови работни места, разпределени са допълнително 214 914 лева.  Работните места са разкрити от месец април и лицата вече са назначени на работа. Не  е направена корекция само на проект на ОУ „Васил Левски“ – Борима. С направените корекции и новите проекти, предложени за финансиране, работните места за областта, разкрити по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“, са близо 260.

Около 10 процента от безработните на социално подпомагане в община Троян могат да бъдат наети по програмата и това е много добра възможност за справяне с безработицата, посочи Поля Димова, зам.-кмет на община Троян.

Жанина Илиева, Областен пресцентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.