Второ бебе се роди с подкрепатана фонд „Ин витро“

Две троянчета, заченати чрез ин витро процедури, осъществени с финансовата подкрепа на общинския фонд за асистирана репродукция, са се родили през 2014 г., съобщи кметът Донка Михайлова. Първото се е появило на бял свят навръх Благовещение, 25 март, а второто – на 4 декември.

Бюджетът на фонда за изминалата година е бил в размер на 10 000 лв., а постъпилите заявления от двойки с репродуктивни проблеми за ползване на средства от него за финансиране на изследвания и процедури – 6. През 2014 г. комисията при фонда е одобрила изплащането на средства в общ размер на 8 578 лева.

Максималната сума, която може да бъде отпусната на двойка заявители в една календарна година, е 2000 лева. През миналата година три двойки са получили финансиране за изследвания и „ин витро“ процедури в максималния допустим размер, като и в трите случая реално извършените разходи за извършване на необходимите процедури надвишават отпуснатите суми.

Освен успехи комисията при фонда за асистирана репродукция отчита и някои слабости. Една от тях е тази, че той разчита изцяло на средства от общинския бюджет и през изминалата година не са положени усилия за привличане на дарители.

И през 2015 г. троянският фонд Ин витро, който е един от 30-те общински в страната и функционира от три години, ще продължи да работи в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми на територията на общината.

Източник:  Троянски глас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.