Четири училища от област Ловеч сред най-активните у нас в спорта

Четири учебни заведения от област Ловеч са сред най-активните у нас в Европейския ден на спорта в училище. Инициативата да се отличат най-активните училища, за което допринася най-много именно спортът, за осма поредна година е на сдружение „БГ Бъди активен“, а областна администрация – Ловеч, за трети път е партньор, който подкрепя и популяризира събитието. Денят е посветен на повишаване нивото на физическата активност сред учениците, като се дава възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

Тази година спортният празник се проведе на 30 септември. Участваха над 136 хиляди ученици от 700 училища от цялата страна и 21 хиляди учители, родители и гости. Темата бе „Спорт без отпадъци“.

От област Ловеч се включиха над 3150 ученици и 300 преподаватели от 14 учебни заведения. След получаването на отчетите, проведеното задълбочено проучване на данните и според критериите на „БГ Бъди активен“ сдружението отличи за област Ловеч ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч, НУ „Инж. Георги Вълков“ – Луковит, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч, и СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, последните две сред призьорите и миналата година.

В ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч, 460 ученици от първи до седми клас са се включили в организирания спортен празник. По-малките са участвали в забавни игри за бързина, петокласниците са се състезавали в игра за разделно събиране на отпадъци, а големите – в турнири по футбол и народна топка. Мащабната инициатива е проведена със съдействието на местната комисия за борба с противообществените прояви в Ловеч, подсигурила награди за победителите.

НУ „Инж. Георги Вълков“ – Луковит, е провело двучасов спортен празник за всички ученици и 34 преподаватели. Организирани са спортни игри, щафети и тематични активности. Изготвено е табло на тема „Природата – съкровище под заплаха“. Гости са били мажоретният състав и учители от гимназията по селско стопанство в Луковит.

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч, са реализирали тричасов спортен празник с участието на близо 90% от учениците и 12 преподаватели под наслов „Здравей, здраве!“. Проведени са шест активности – физзарядка преди началото на учебните часове, състезания по бягане, песни на екологична тематика и флашмоб, подреждане на пъзели с послания за опазване на околната среда, игра за разделно събиране на отпадъци, Plogging (джогинг в съчетание с почистване на училищния двор).

Тричасов спортен празник е имало и в СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, с участието на 70% от учениците и петима преподаватели. Насловът е бил „Винаги активни“. Проведени са седем различни активности – преход, изкачване на връх Ботев, катерене, гимнастика, хора, упражнения за баланс и координация.

Учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, получиха от „БГ Бъди активен“ електронни сертификати за участие, както и онлайн достъп до ресурси – наръчници, презентации и други,  в помощ на организирането на спортни празници.

Победителите от област Ловеч ще бъдат наградени и от областния управител, както всяка година досега.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

Публикувано в Луковит, Троян и региона с етикети , , . Постоянна връзка.