Ден на Новоселските мъченици

Новоселските мъченициОбластният управител Ваня Събчева изпрати поздравителен адрес до община Априлци по повод тържественото честване на паметта на канонизираните преди две години Новоселски мъченици на 9 май. „Чест прави на гражданите на Априлци, че превърнаха това събитие в част от своето съвременно битие, част от празничния календар днес, в който присъства духовният подвиг на предците.

Годишнината от канонизацията на Новоселските мъченици е повод за връщане назад в историята и осмисляне на саможертвата и духовната сила на онези духовници и миряни, които приеха смъртта заради вяра и род по време на Новоселското въстание. С житейския си подвиг в дни на изпитания за цялата нация тези мъченици доказаха, че нашата древна история е героична и неповторима, изстрадана и велика.

Нека склоним глави пред паметта на жертвите и никога да не забравяме героизма на загиналите, да пазим жив спомена за тях“, се казва в поздравителния адрес. Това съобщава Жанина Илиева от Областния пресцентър. А ние ще добавим, че в църковната служба в Новоселския манастир днес участваха група троянски богомолци, водени от свещеник Станимир Маринков.

One thought on “Ден на Новоселските мъченици”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.