Как да действаме при реална опасност от наводнение?

• При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на ГД „Гражданска защита” – МВР. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.
• Изключете газта и електричеството.
• При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или на телефон 112.
• Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
• При наводнение не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
• Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
• Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
• Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се на телефон 112. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
• При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени.
• Спазвайте указанията и реда, установен от органите на МВР.
При възникване на бедствена ситуация, своевременно да се уведомява оперативният дежурен в Оперативно-комуникационния център на областно управление „Гражданска защита”- Ловеч :
Телефон: 068 620 112
Факс: 068 604 112
Е – mail: [email protected]

1 thought on “Как да действаме при реална опасност от наводнение?

  1. Тези правила са добри, и следва да се съобразяваме с тях. Сега на практика Законът за защита при бедствия не е в състояние да действа пълноценно в интерес на безопасността на гражданите, защото се нуждае от сериозно обновяване и корекции. „Гражданска защита“ беше на подчинение към бившето Министерство на извънредните ситуации и не вярвам така бързо да са обновили плановете за защита при бедствия на „Гражданска защита“ и общините и от там да е осигурена адекватна защита на всеки гражданин. Още по-вече, че бедствията, които следва да бъдат предвидени в плановете за защита са много. Гражданска защита са около 20-30 души, на 12 часово дежурство, които отговарят за цялата област. Те не са разделени по общини, както пожарната например. Дано не се случва нищо мащабно, защото не виждам тези момчета какво ще правят. Тук може да се пише много, сега армията я няма, кой ще се заеме със спасяване при бедствия и ликвидиране на последствията от тях. Доброволните формирования още не са създадени подобаващо за да могат да действат ефективно. Много въпроси не са решени. Дано се решат. Тези правила е добре да се прочетат и да се ползват. Най лесно е да се критикува и този мой коментар, следва да се приеме, не като критика, а като сигнал за опасност, за да ни светне червената лампа на всички за това, което може да се случи, и как всеки по веригата да действа и спасява човешки животи. Иначе знаем всички, като се обърне колата, пътища колкото щеш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.