Кметът отива на семинар в Бавария

От 18 до 21 октомври кметът на Троян Минко Акимов ще участва в семинар за български кметове и висши административни служители, организиран от Националното сдружение на общините в РБ и министерството на вътрешните работи на Германия. Семинарът ще бъде в баварския град Пасау.
Другите градове са Мизия, Карнобат, Берковица, Русе, Костинброд, Силистра, Ихтиман, Разград. Делегацията ще бъде водена от Изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова, в нея са включени кметовете на Мизия, Карнобат, Берковица, Русе, Костинброд, Силистра, Ихтиман, Разград и Троян.
Поканата за посещението идва след сесията на българо-баварската смесена комисия през февруари. В програмата домакините предвиждат срещи за обмяна на опит в областта на управлението на общинските услуги и общинските болници, предоставянето на енергийни и водни ресурси от общините. Ще се обсъждат съществуващи проблеми и предизвикателствата, стоящи пред модерните общински администрации.
Разходите по престоя на делегатите се поема от домакините, съобщи Маргарита Генкова, ПР на Община Троян.

25 thoughts on “Кметът отива на семинар в Бавария”

 1. E, и?
  Някой разбра ли каква беше ползата от околосветските пътешествия на предишния кмет, както и на днешния кмет? Нещо приложено от „споделения опит“ или от обучителните семинари? В крайна сметка нещо направено на практика на територията на община Троян последните 15 години?
  Нещо повече – да сте видели, чули или прочели някъде някакъв отчет или информация СЛЕД реализиране на едно подобно такова участие от предишния или сегашния кмет? Фанфари, клаксони и цялата пара в свирката ПРЕДИ заминаването.
  За съжаление дори самото НСОРБ /национално сдружение на общините в Р.България се е превърнало в някаква туристическа ОФ-комунистическа организация с главен екскурзовод червената другарка Гинка Чавдарова. Прав е Пеевски да се шегува, че тия ходят в чужбина да си купят дънки и шушляк.

 2. Тони, това ли ви впечатли от коментара на мадам Грицацуева? Нещо по същество да напишете или чакате указания от ПР-а на общината?

 3. Нека ходи, нека се учи… ама файда пак няма да има 🙁

 4. Естествено и задължително е да отиде на семинара. Той е стопанина на града и от него зависи да даде направление(предложения) за решаване на различни въпроси, а администрацията да каже нормативно как и да го направи на практика. Свитата прави Краля, но той трябва да казва какво иска. За да е в час му трябва информация и може да я получи най добре като ходи да чуе и види хората какво правят. Разходите са за домакините.
  Завистници ще има, „ Ама що той, що не прати експерти?” или „ Ей го Кмет е и си прави екскурзии”.
  А знаете ли какво си мислят селяните когато отиват при местния селски кмет с молба да асфалтират тяхната улица:
  1. Ако кмета си е асфалтирал своята-„ Ей го Кмет е и си асфалтира неговата улица”!(изразяват разбиране/той е властта/ и недоволство).
  2. Когато Кмета е скромен и не е асфалтирал неговата си улица и обещае на селяните да асфалтира тяхната- „ Излъга ни да го е…а в Кмета! Та той неговата не е асфалтирал та наща ли!(изразяват фиросовска разбиране на нещата от живата, управлението на селото и недоверие).
  Та-да отиде, има какво да се види и научи от германците по градоустройство, инфраструктора и услуги, важното е после да се приложи.

 5. EM/SI, не го защитавай. Наистина ли мислиш, че ще се научи на нещо европейско, пък и че ще го приложи… А дано, ама надали, рекла Айше…

 6. Никога не съм била против Кмета дори свитата му да ходят по семинари,никога не съм падала на нивото на някои да чопля защо след това стават хубави коктейли,по наше му купони,та за това се и ходи,пък и какви пари се харчат….Мисля си,че това си е в реда на нещата и трябва всъщност да е така.Но когато се върне редно е да е не само обогатен информационно,но и да практикува наученото,да прилага видяното.Трудно е да, но никой не е казвал че ще е лесно,а и надали Кмета си е мислел че стола му не пари,че няма кой знае каква отговорност.Но съм твърде против след това да се безделничи относно наученото,а на практика така се получава.Ето и затова се появяват хора които недоволстват.Разбирам ги напълно,но когато пишат,да внимават как го казват иначе се получава точно така както го описва EM/SI.Ето и един пресен случай-5 месеца се искаше да се асфалтира улица Д.Икономов,а сега ,когато се започна,пък защо се асфалтира по това време,ама на някой му е тясно в четвъртък и заради ремонта и пенсионерите не можел да мине,ама защо тази улица-няма ли нещо гнило като на нея живее някакъв адвокат и т.н. и т.н.
  На нас троянците обаче надали с нещо може да се угоди 🙂

 7. Не се заблуждавайте дами и господа. Кметът и да отиде, все тая. Ще отиде ще види ще цъка многозначително с език и като се върне пак същото-нищо. И то не, че той ще е виновен. Не виждате ли, че ни е сбъркана държавицата из основи. За каква демокрация блянувате, за какви инфраструктури, за какво градоустройство и за какви услуги говорите. Всичко това без финансова подплата не става. Спомнете си Атанас Буров какво казва на Памукчиев – перефразирам „Демокрацията е за богатите държави и изисква страшно много пари“.
  Нали сме вече три години в ЕС и нищо. Няма нищо да стане и близките 20-30 години. Така че ви предлагам да ценим и малкото което се прави и да го пазим, а не да търсим само кусури, да използваме странни епитети, „смели“ словосъчетания и само да питаме защо пък точно тази улица или този обект. Не защитавам кмета и администрацията. Разбира се, че имамного още какво да се желае от тях, ама и от нас разбира се. Не може един двама да градят а останалите да с–т след тях.

 8. Не е ли по-добре да си изберете кмет, който предварително е подготвен и няма нужда да се учи по време на мандата?
  Погледнете за какво е семинара: „В програмата домакините предвиждат срещи за обмяна на опит в областта на управлението на общинските услуги и общинските болници, предоставянето на енергийни и водни ресурси от общините.“ Очевидно семинара е как да се управляват общинските фирми, които предоставят обществени услуги и всичко това по един нов европейски и модерен начин. Тук възниква въпросът – това обучение няма ли да е в противоречие с декларираната дясна политика на Акимов и Герб, която предполага приватизиране на общинските фирми?
  От видеоинформацията от сесиите на троянския общински съвет е видно, че Герб нямат никаква политика относно фирмите и са ги оставили да се оправят сами и както могат. БСП си мълчат и гледат сеир като странични наблюдатели, Атака предлага нова общинска фирмена политика и създаването на нови общински фирми, а останалите гледат, слушат и нищо не правят.
  В крайна сметка обучения кмет Акимов след като се завърне – програмата на Герб ли ще изпълнява или тази на Атака? Или нищо, до появата на следващия семинар в чужбина.

 9. „Не е ли по-добре да си изберете кмет, който предварително е подготвен и няма нужда да се учи по време на мандата?“ А къде ги подготвят предварително?

 10. Кандидат-студента, опитвали ли сте някога да полагате усилия за да не изглеждате чак толкова глупав и елементарен?

 11. До Литекс-разбирам че ти се иска кмет подготвен и да няма нужда да се учи по време на мандата.
  Кмета е политическо лице и е изборен. Там хората гласуват в зависимост от убежденията си и от програмата за управление на кандидата. Администрацията са експерти които трябва да приложат програмата на кмета за управление. Та няма как да изискваме кмета да е подготвен административно. Ако е кадърен ще се учи в движение, ако не-на изборите си отива. Отделно от това обаче е необходимо държавата да провежда обучения на кметовете, както и прави със държавните си служители. Литекс, училище за държавно управление на кандидат кметове няма. Така е и във държавата за депутатите-избират се по листи и влизат и много некомпетентни, които такива поразии правят че после ги и съдят. Колко са осъдените това е съвсем друга бира.
  Има семинари по обмяна на опит и са полезни. Най малко ще видиш и усетиш мисленето на тези хора, а то се различава много от нашето. Изключително са доверчиви-приемат всичко споделено за истина и немогат и да си представят, че ще се намери човек който да шмекерува. Усетят ли лъжа-отношението им рязко се променя-за тях мача с теб свърши.
  Относно общинските фирми-има промяна в нормативната база на запад за обществените поръчки и това трябва да стане и в БГ. А именно-при провеждане на обществена поръчка(по ЗОП, НВМОП, 3 оферти или директно) с цел да се защитят общинските фирми в кризата, запада допуска при кандидатсване на общинска фирма търга да се прекратява и дирекно възлага на общинската фирма. Засега това при нас е недопустимо. Това е много важно за управлението и финансовото състояние на общинските фирми.

 12. Що бе, портокалче, аз сериозно питам. Къде ги подготвят предварително? Училища ли има, школи ли?… или може би ВУЗ-ове?!

 13. Има и училища, има и литература, има и много курсове, където да се подготви човек, има и огромно количество информация, където може да се самообразоваш и не на последно място – има и практически опит, който се придобива с течение на годините.
  ЕM/SI очевидно почти нищо не разбира и съвсем естествено смесва общинската политика с администрирането. Това което наблюдаваме в Ловеч и Троян, както и в много други общини е пълна порнография касателно демократичните общини на запад. Някакъв кмет самодържец, слугински и безличен общински съвет, а население навряно в миша дупка.
  Я ми кажете как се самоуправлявате на практика? Я ми кажете какво изобщо зависи от вас между два местни избора и какво сте в състояние да промените през този период? Я ми кажете знаете ли какво ще се случи с града ви след 2,3,5,10 години, което да е функция от днешната управленска или стратегическа политическа програма на общината ви? Виждали ли сте изобщо такава програма и какво сте чували за нея. Нещо реализирано до момента от тази програма? Има едни пеперуди еднодневки. Те не мислят за бъдещето си. Вие хора еднодневки ли сте?
  Кмета щял да се учи в движение? Що за идиотизъм!!! Ще се качите ли в самолет който се управлява от пилот, който ще се учи в движение? Няма, нали? Защото ще катастрофира. Е, същото е и тук и не се чудете що общината ви е катастрофирала. Местна политика и местно администриране се прави от ПРЕДВАРИТЕЛНО обучени, знаещи и можещи хора. В „движение“ можеше само първия мандат след 1989-та година. За съжаление демокрацията позволява да бъдат избирани кметове и общински съветници с по три гънки в мозъка по отношение местна политика и администриране и за още по-голямо съжаление троянците не пропускахте този „шанс“ повече от 15 години. Резултата сами си го виждате. Естествено и оправдания сте си намерили. Та кой в България не разбира от футбол и политика. То за това, какъвто ни футбола, такава ни и политиката.

 14. Литекс, това което пишете ми напомня много стила на уважавания от мен господин Илиян Пеевски. Ако позволите накратко, само да вметна няколко изречения по повод написаното от Вас.
  Донякъде съм съгласен с Вас, не казвам , че не сте прав защото мненията ни са едно, а действителността съвсем друго нещо, а и възприятията ни вероятно са различни и могат да се окажат съвсем противоречиви.
  В нашата Родина, почти никъде не предлагат за избор подготвен кмет. Това е така защото партии велики нас ни водят вече 20 години и те нямат никакъв интерес, кмета да е на ниво, защото няма да ги слуша и да изпълнява противоречивите им измишльотини и често безсмислени и противозаконни действия.
  Кмета, колкото и умен да е той, трябва задължително да е с опит от някое ръководно ниво в администрация, за да му е ясно с какво ще се сблъска. Т.е да е държавник а не партиен послушко. Ако те, кандидат кметовете са наясно с това, с което ще се занимават ис това, каква отговорност действително ще се окаже на плещите им, Ви уверявам, че 80% от кандидатите за този пост, ще се откажат сами от номинация дори.
  Тук много от пишещите без да са запознати из основи за какво става на въпрос, критикуват юнашки действията на кмета и администрацията. Така мисля, защото ако са наясно не биха критикували така яростно, грубо и често безпочвено.
  Относно закона за местното самоуправление, моето мнение е, че по същество той е една пълна порнография, защото в България хората нямат пряк достъп до управлението на държавата, останалото е наистина порно.
  За стратегическа програма за развитие съм съгласен но тя пак би била относителна, тъй като между отделните управления при смяната им няма приемственост. Така е и в държавата. Такава стратегия и тя няма, а камо ли една община и то бедна.
  И последно ако позволите, не мисля, че следва да критикувате така EM/SI, а пък и други пишещи тук изразяващи мнения и позиции. Мисля, че единствено имате право да изкажете мнение, да осъществите един приличен диалог, да обмените цивилизационно мнението с другите, а не да издавате присъди и да осъждате кой, какво и как разбира и добре, че не сте написали и нещо по-вече в тази насока. Иначе сега съм сигурен, че ако последва „достоен“ на Вашите така, по този начин, изказани претенции към EM/SI, ще стане една, по-добре да не четем размяната на упреци, ако и той прояви от този род „тактичност“.
  Със здраве!

 15. ARVi нямам намерение да отвръщам на Литекс за квалификациите по мой адрес. Ако ме познаваше съм сигурен, че не би си позволил.
  Ако приема за вярно твърдението на Литекс, цитирам: „Това което наблюдаваме в Ловеч и Троян, както и в много други общини е пълна порнография касателно демократичните общини на запад”, направо си идваме на темата под която пишем „ Кметът отива на семинар в Бавария” и затова трябва да отиде за да променим нещо и да се поучим.

 16. Арви, ще те черпя щом намираш такава прилика 🙂
  Няма обида към EM/SI, защото написаното „почти нищо не разбира“ не е квалификация, а констатация с оглед написаното. Не е обида, защото ЕМ/SI не е длъжен да разбира освен, ако не е самият кмет или подобен на него. Ще се обиди ли EM/SI, ако някой му каже, че „почти нищо не разбира“ от поставянето на защитните керамични плочки върху совалките?
  Подобни семинари са полезни /както в случая/ за шефовете на общинските фирми, които практически прилагат чужд опит или модерни практики. Кой да е кмет от такъв семинар може само да си повиши общата култура, нещо, което може да направи по много други начини, ако случайно е пропуснал да се ограмоти и да повиши управленските си познания още преди да се е кандидатирал за кмет.
  Имам въпрос към EM/SI: Вашият кмет за първи път ли отива на обучителен семинар? Ако е ходил на други такива семинари, какво променихте в общината ви и от какво се поучихте? Опитайте същото с предишния кмет, с по-предишния и т.н.

 17. ЕМ/SI, май ви зададоха въпрос. Що не отговорите и да направите на пух и прах ловчалията? Хайде, щото ще започнете да изглеждате като празнодумец. Какво се промени и от какво се поучихме след околосветските пътешествия на този и предишните кметове?

 18. За пореден път ще си позволя критика към Литекс.Недей да правиш обидни квалификации за хора които изобщо не познаваш и си нямаш на идея какви и кои са.Държиш се като пубер,който на всяка цена иска да се докаже,че знае и може повече от всеки друг.Излишно е да коментирам твоя постинг.Наистина четеш,ама май не достатъчно.Във вестник „24 часа“,миналата седмица имаше коментар,защо властта се учи в движение.Интересувай се и чети малко повечко преди да обвиняваш някой в идиотщина.И друго-хубаво е че се мъчиш да подражаваш на нечии мнения,но перифразирай си словата и внимавай да не цитираш почти дословно казано от друг,защото колкото и хубав ти е коментара,няма да го взимат на сериозно 🙂

 19. ЕМ/SI не е важно дали има или няма смисъл да отговорите, просто не сте в състояние. Къде по-лесно е да се ръсят общи приказки.
  Дива, вие даскалица ли сте? Запазете назидателния тон за даскалото. Литекс постави интересни и напълно логични въпроси, които чакат отговор или поне някаква смислена дискусия. Иначе наистина властта се учи в движение. Вече 20 години, а „дипломирането“ не се вижда. Лошото е, че се учат на наш гръб, нищо не научиха и продължават уж да се учат. Добре има подобни на Дива и ЕМ/SI, за да има кой да оправдава безсилието и пълната неадекватност на тези и следващите ги вечно учащи се управляващи.
  Трагедията е, че сте мнозинство. Едно странно мнозинство, което докара България до дъното на всички европейски класации. Ама нали се учите в движение? Какво успокоение!

 20. Барон портокал,не съм даскалица и никога няма да бъда.На Литекс пиша с тон,какъвто той е пожелал.И ясно се изразих,но явно трябва пак да кажа,че съм против обидните квалификации.Когато не познавате хората не ги обиждайте,само защото имат мнение различно от вашето.Те просто дават своето мнение.Това е.Сложно ли е?И аз мога много подобаващо да ти отвърна пак с твоя тон,но няма смисъл,май пак няма да ме разбереш 🙂

 21. Дива ли си, Биянка ли си, какво си – няма значение. Прав е Барона, имаш манталитета на тъпа селска даскалица. Вечно поучава и вечно се меси в чужди разговори. Егати тъпата комплексарка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.