Мадлен Алгафари: Ние всички сме грозни патета, които не знаят, че са лебеди

90% от нашите телесни болежки са на психологическа основа, каза в Троян известната психотерапевтка и писателка Мадлен Алгафари. Здрав човек днес почти няма, бе тъжното заключение, на което нямаше кой да възрази в залата. Алгафари сподели за себе си, че дълго търсила пътя, по който най-добре да бъде полезна на хората – след години учене и специализации се е ориентирала към психосоматичната терапия, тъй като душата и тялото не може да бъдат разделяни. На въпрос от залата Мадлен каза, че сънят е изключително важен, че тълкуване на сънища не бива да се прави със съновници – защото подсъзнанието говори със символи, а те имат индивидуално тълкувание. Изключение са някои архетипни символи като огън, който се свързва с агресия, с изпепеляване на нещо. Алгафари подчерта, че всяко лице в съня е някакъв аспект на сънуващия, както и че сънищата не трябва да се тълкуват буквално – ако сънувате умрял, това означава край на нещо, а не, че човекът ще умре. Психотерапията е осъзнаване на това,че всички сме всякакви и на осъзнаване на липсващото, каза гостенката, като обясни, че в нас живее и Баба Яга, и Пепеляшка, и Спящата красавица..Здравето изисква признаване на всички тези наши аспекти. И няма човек, който да не се нуждае от психотерапия. Самата Алгафари сподели, че ходи на сеанси при 90-годишна терапевтка в Италия и че това е до живот. Освен това психотерапията може да се определи като процес на доброволно порастване.Терапевтът не дава отговори, той е «подсказвач». Човек сам трябва да стигне до необходимото израстване и да преодолее нанесените му при възпитанието вреди.Всички имаме един-единствен проблем, заяви Мадлен Алгафари – неосъзнатост. Тя каза, че това няма общо с прочетените книги – те са ерудиция.
Мадлен Алгафари говори дълго и за възпитанието на децата, тъй като родителите нанасят много травми на своите наследници. Тя каза, че няма по-мачкащи родители от българските. Публиката бе впечатлена от два примера, които психотерапевтката приведе. Докато вечеряли в ресторант с група колежки, станали свидетели на следната сцена. Две деца – българче и германче, скучаещи покрай компанията на възрастните, намерили общ език и се заиграли край една саксия с голямо цвете, като се омазали с кал до ушите. Когато родителите забелязали това, реакцията им била коренно различна. Майката българка креснала на детето си и грубо го дръпнала, майката чужденка тихо му казала нещо и то започнало да събира разпиляната пръст обратно в саксията. Изводът – едното дете се оказало смазано, другото ще знае, че има и отговорности – да почисти след играта си. Друг пример Мадлен даде от посещение във Франция, където участвала в конференция. Участничка от страната домакин закъсняла с час. Когато все пак се появила, вместо да седне тихо или да се извини, тя високо поискала да спрат за малко, сложила на масата момченцето, което водела за ръка, и помолила всички да го аплодират, защото тази сутрин за първи път само е завързало своите обувки. Затова и закъснели – ходили да го отпразнуват. Изводът на Алгафари – това дете следващия път самостоятелно ще извърши не 1, а 5 неща. Защото е получило одобрение. Изобщо съветът й към българските възпитатели бе за повече одобрение, за изразяване на емоциите така, че детето да знае, че е обичано. И да израсне човек със самочувствие. «Ние всички сме грозни патета, които не знаят, че са лебеди. Това е нашият проблем. А всички имаме харизма», подчерта Мадлен Алгафари. Тя благодари специално на своите приятели Марияна и Милко Църовски, които лично организираха срещата с нея, и изрази възхищението си от картините на Марияна, с които бе украсена залата. Те са сътворени с много търпение и обич от над 30 000 мъниста и показват красотата в най-чистите й форми.

One thought on “Мадлен Алгафари: Ние всички сме грозни патета, които не знаят, че са лебеди”

  1. Моите уважения към Мадлен Алгафари,но то е повече от ясно,че във всеки има и лошо, и добро.Пепеляшка и Баба Яга.Поне на мен де,защото явно има хора които все още не са го прозряли,въпреки ,че се имат за много велики.Напоследък обаче се забелязва за жалост повече лошото в хората,злобата и завистта,не съм съгласна с Мадлен,че нямаме самочувствие,точно обратното,прекалено много самочувствие без покритие за съжаление.Както има една приказка-всеки от всичко разбира-от футбол и политика,а никой от нищо не разбира, а при това се мисли за велик,самоизтъква се,мачка другите.Доста гнусна история.Мадлен нямаме ценностна система от това страдаме най-много ,а не от неосъзнатост и липса на самочувствие.Днешните родители възпитават у своите деца твърде много самочувствие и от малки ги правят такива хора които да мачкат другите.Няма вероучение в училище,това ни е големия проблем, ценностната ни система и това ,че я няма вярата в Господ,тази вяра която е толкова важна,тази която ни е спасила и по времето на турското робство.Да, има много хора в България,които са психично болни или направо да си кажем шизофреници,това си е болест като другите и нещастие за самия човек,но още по-голямо нещастие може да се случи ако тези хора се разхождат сред другите хора,сред нас нормалните.Те трябва да бъдат настанявани в психиатрии,където да бъдат лекувани с нужните медикаменти,защото са опасни за обществото.Ставаме свидетели всеки ден на ужасни трагедии,убити млади и красиви момичета,убити и осакатени животинки.Държавата трябва да си върши работата,както и близките на тези хора да поемат своята отговорност и да ги настаняват в съответните лечебни заведения.Всичко най-хубаво желая на Мадлен.:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.