Нов шанс за развитие на деца и възрастни предлага Зографска школа

зографска школа

Деца и възрастни се запознаха с възможностите, които им предлага новосформираната Зографска школа в Троян. Това стана в обявения тук Ден на отворените врати, адресиран към онези, които биха желали да се занимават с изобразително изкуство и иконопис. Домакините – известният художник Енчо Узунов, който сравнително отскоро е в Троян, Светла Григорова и прочутата местна зографка Борислава Кацарова показаха на любознателните гости етапите, през които минава работата по една икона, как се реставрира, какви умения трябва да изгради желаещият да се занимава с такава дейност. Въпросите бяха много, интересът – искрен. На поканата, отправена за този пръв по рода си ден на отворените врати в Троян, откликнаха малчугани от начална училищна възраст, няколко учителки от различни училища, безработни.Дойдоха и хора от третата възраст – като едно потвърждение на максимата, че човек се развива и се стреми към новото, докато е на тази земя.
Денят на отворените врати бе част от дейностите по проекта „Създаване на Зографска школа в гр.Троян”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”, схема за безвъзмездна финансова помощ „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент II”. Целта на проекта е, както подсказва и името, да се създаде зографска школа за търсене и развитие на млади таланти в областта на изобразителното изкуство, както и съхранение на християнските традиции в иконописта. Школата предлага уроци по рисуване, живопис, графика, керамика, иконопис.Ще извършва освен това реставрация на картини, икони, мебели. Гарант за качеството на дейностите е екипът за управление.В творческата си биография Енчо Узунов е вписал повече от 10 самостоятелни изложби в различни италиански градове. Със съпругата си Светла Григорова е имал успешна галерия в италианския град Градо, докато са живели в чужбина. Борислава Кацарова от 15 години се занимава само с иконопис, спечелила си е отдавна име на изключителен майстор в тази област.
Интересът, проявен към тяхната школа в Деня на отворените врати, показа, че са на прав път и че осъществяват една хубава идея.

……Настоящият проект е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. „Зографска школа”ЕООД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и той при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенцията по заетостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.