Обявиха конкурс за ястия на Сирница

Обявиха конкурс за ястия на СирницаКулинарен конкурс „Ястията на Сирница“ обяви троянското читалище „Наука“, което е основен организатор вече пета поредна година на колективно празнуване на този важен за традицията ден. Пред манджите, които ще бъдат представени, има задължително изискване да са само от продукти, допустими на Сирни Заговезни, което изключва месото. Журито ще присъжда и по критериите вкус, аромат, външен вид, автентичност. Вероятно очакванията са в надпреварата да се впуснат готвачите на многобройните ресторанти и механи в общината, тъй като първата награда е 40-минутна програма /туристическа анимация/, подарък за  заведение, с участие на читалищните формации ФА „Траяна“, ВС „Усмивка“, Студия „Гласове“. Засега не е ясно как ще бъде премиран индивидуален участник, който няма заведение и съответно не може да се наслади на анимацията.
Сирница в Троян се празнува организирано на поляна в кв.Лъгът, като дотам от централната градска част тръгва шествие маскарад, което носи много забавление на участници и зяпачи. В него най-атрактивна обикновено е яловата сватба.  Тази година организаторите са поканили кукери, които ще гонят злото от града и общината – става дума за известната Сурвакарска група от Елов дол.
Освен читалището съпричастни към организацията на Сирни Заговезни в Троян са Общината, махала „Лъгът“, „Зетра“ ТВ и Фирма „Братя Стоеви“. Празникът е на 26 февруари, неделя, когато ще заговеем за големия Великденски пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.