Още 10 тона пресни плодове и зеленчуци за децата, възрастните и бременните от Ловеч и Троян

плодове и зеленчуциСтартира втората година от проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от неселението” в Ловеч и Троян. Деца, възрастни и бременни ще получат общо 10 тона пресни плодове и зеленчуци по време на 10-те ежемесечни кулинарни демонстрации, които ще се проведат в 21 организации от двата града от септември 2013 до юни 2014 г.

Инициативата е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия в отговор на тревожната тенденция към непрекъснатото нарастване на хората и особено децата с наднормено тегло. Според изследване на ToyBox в шест европейски държави – Полша, Испания, Гърция, България, Германия и Белгия, извършено сред повече от 7000 деца в 300 детски градини и представено на световния конгрес по хранене през миналата седмица в Испания, България е на трето място по затлъстяване сред децата в предучилищна възраст. Около 14% от всички деца на възраст между 5 и 6 г. у нас са с наднормено тегло.

Проектът „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от неселението” се осъществява пилотно в България, Словакия и Румъния в рамките на две години. Организацията координатор е френската Агенция за комуникация ЛИГАРИС – БАБЕЛ, а изпълнител на дейностите в България е ПР Агенция Янев и Янев.

През 2012 – 2013 г. в детски градини, училища и клубове на пенсионери, както и в АГ отделенията на болниците в Ловеч и Троян се проведоха общо 120 кулинарни демонстрации, 4 специални събития и бяха раздадени повече от 10 тона плодове и зеленчуци. През 2013 – 2014 г. проектът продължава, като включва по още две организации от Ловеч и Троян, с което общият им брой става 21. С много забавления и изненади участниците в проекта бяха провокирани да научат повече за здравословното хранене. За една година те обогатиха познанията си за това как да съчетават плодовете и зеленчуците с останалите храни така, че максимално често да присъстват в ежедневното им меню. Научиха любопитни и полезни факти за правилното хранене и проявиха инициатива сами да предлагат интересни рецепти за ястия с пресни плодове и зеленчуци.

Успехът на проекта през първата година се дължи до голяма степен и на двете партньорски организации, които работят по реализацията му на място – Фондацията Център за социални и икономически инициативи на територията на град Ловеч и Сдружение „ Знание” – в Троян.

Екипът на проекта благодари на всички участници и на обществеността от Ловеч и Троян, която с готовност се включи в публичните събития в двата града и се надява и през втората година от реализацията му да предложи много приятни и полезни часове на малки и големи.

ПР Агенция Янев и Янев

Публикувано в ДРУГИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

One Response to Още 10 тона пресни плодове и зеленчуци за децата, възрастните и бременните от Ловеч и Троян

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Още 10 тона пресни плодове и зеленчуци за децата, възрастните и бременните от Ловеч и Троян

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.