От НАП за получаването на персонален идентификационен код /ПИК/

От НАП  за получаването на персонален идентификационен код /ПИК/Във всички офиси на Националната агенция за приходите /НАП/ вече се издава персонален идентификационен код /ПИК/ за достъп до електронни услуги без електронен подпис. Чрез този код клиентите на администрацията съвсем скоро ще могат да проверят:
– какъв е осигурителният им доход – върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски;
– данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/ – в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента по партидата;
– декларираните пред НАП трудови договори за лицето от неговия работодател;
– декларираните от юридическите лица пред НАП трудови договори;
– да подадат искане за издаване на документ.

Гражданите и представителите на юридически лица могат да получат персонален идентификационен код след подаване на заявление по образец, което може да се изтегли от адрес www.nap.bg. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица и адрес на управление на юридическите лица.
Предвижда се в близките месеци достъпът до тези услуги да се разшири и той да става не само чрез интернет, но и чрез системата на кол центъра на НАП – 0700 18 700. До края на годината се предвижда определени групи клиенти на НАП да могат да правят справки чрез ПИК и в личната си данъчно-осигурителна сметка.

Често задавани въпроси и отговори

1.Какво представлява персоналният идентификационен код /ПИК/?
Това е 12-цифров код, който дава достъп на клиентите на НАП до някои електронни услуги, без да е необходимо закупуването на електронен подпис.

2.Кои електронни услуги ще бъдат достъпни с ПИК?
Съвсем скоро достъпни чрез ПИК ще бъдат следните услуги :
а/ за физически лица:
– Справка за осигурителен доход;
– Справка за данните в индивидуална партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/ – Универсален пенсионен фонд, в който е осигурено лицето, и каква е натрупаната сума до момента по партидата;
– Справка за активен трудов договор;
– Подаване на искане за издаване на документи;
б/ за юридически лица:
-Справка за актуални трудови договори

Предвижда се в бъдеще броят на услугите да бъде значително разширен, като ще бъде даден и достъп до данъчно-осигурителната сметка на всеки клиент.

3. Откъде мога да получа своя персонален идентификационен код /ПИК/?
Получаването на ПИК става след подаване на заявление, лично или чрез упълномощено  с нотариално пълномощно лице. Заявлението може да подадете във всеки офис на НАП. Получаването на ПИК обаче става само лично, в офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица.

4. В какъв срок ще получа своя ПИК?
В момента, ако подавате заявление в офиса на НАП по постоянния си адрес или адрес на управление за юридически лица. Ако сте подали заявление в друга структура на НАП, срокът, в който можете да получите своя ПИК, е 7-дневен.

5. Мога ли да подам заявлението за издаване на ПИК по пощата?
Да, но получаването на ПИК става лично в офиса на НАП по постоянен адрес.

6. Какво да направя, ако загубя своя ПИК?
Незабавно трябва да уведомите НАП, за да бъде прекратен достъпът до личните Ви данни чрез този код. Уведомяването става отново чрез подаване на заявление в компетентната структура на НАП, като в него се отбелязва графата „промяна на персоналния идентификационен код“.
Радосвета Коева,
Главен инспектор Приходи и
връзки с обществеността, Офис Ловеч
Териториална Дирекция-  В.Търново
Национална агенция по приходите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.