Отново на дневен ред – проблемите с горите

гориПреди дни в салона на Община Троян се проведе среща по въпроси, свързани със стопанисването и ползването на горите, на която среща присъстваха директорът на РУГ инж. Павли Богдански, неговият заместник Поля Митова, гл.ивспектор Марин Ичев – РУП, Районният прокурор Аргиров, представители на държавните горски стопанства, на районната противопожарна служба, кметове и кметски наместници.
Кметът на Троян Донка Михайлова припомни, че това е поредна среща по тези проблеми и че обсъжданите въпроси се поставят с особена острота от населението години наред, а именно: безразборната сеч, съсипаните от превозвачите пътища, щетите нанесени от безстопанствени коне и т.н. Тя за пореден път призова за още по-добро взаимодействие между общинските и държавните структури за да има резултати.
В най-общи линии изказванията на присъстващите се свеждаха до това, че Законът за горите е прекалено либерален, че не е добър за българската гора, че самият закон е предпоставка за извършването на посегателства. Препоръката на инж. Богдански към кметовете беше да бъдат по-категорични и безкомпромисни при отстояване на правата, които законите им дават.
Гл.инспектор Марин Ичев изрази мнение, че независимо от несъвършенствата на закона, в условията на тази законодателна уредба /Закон за горите и Закон за опазване на селскостопанското имущество/, в община Троян, при пълното взаимодействие и сътрудничество на институциите – общинска администрация, полиция, прокуратура, пожарна, горски стопанства, кметства, се предприемат всички възможни мерки за защита интересите на населението. “Необходима е законова промяна, очакваме я, но дотогава ще работим активно”, бе категоричен началникът на РУП.

Маргарита Генкова

One thought on “Отново на дневен ред – проблемите с горите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.