Отпадъчните води на Орешак ще се пречистват в Троян

Отпадъчните води на Орешак ще се пречистват в ТроянДоговорите по двата интегрирани проекта за водните цикли на Троян и Орешак , подписани в края на 2008 г., предвиждаха те да приключат през  юни 2010 г. С решение на договарящия орган -Министерството на околната среда и водите обаче те са удължени с по 6 месеца. Изпълнението на двата проекта включва изготвянето на инвестиционни проекти за реконструкция на водопроводната мрежа в двете населени места, както и за доизграждане и ремонт на канализацията в Троян и строеж на канализация в Орешак, каквато там не съществува. Проектът за Орешак предвижда и прединвестиционно проучване за начина на пречистване на отпадъчните води: отвеждането им до пречиствателната станция в Троян или изграждане на такава станция в самото село, и изготвяне на съответната техническа документация.
В резултат на проведени обществени поръчки за изпълнители на подготовката на интегрирани инвестиционни проекти за водните цикли на Троян и Орешак са избрани софийски дружества: Гражданско дружество „Аква БГ Троян“ и ГД „Аква БГ Орешак“. В състава и на двете дружества влизат фирмите „Сиат“ ЕООД, София, „Водоканалпроект – чисти води“ ООД, София, Нирас А/С, Дания, и „Нирас България“ ЕООД, София.
За изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието на проектната документация със съществените изисквания към строежите е избран „Комплект консулт“ ООД,  София. Публичността на проектите се осигурява от „Арт Студио БМ“ ЕООД, Троян. Предстои да бъдат избрани изпълнители на одита на двата проекта. Организацията и управлението им се осъществява от екипи, определени със заповеди на кмета на община Троян Минко Акимов.
Към момента и двата проекта са в напреднал етап на реализация. По проекта за Троян е извършен преглед и анализ на съществуващата документация, както и прединвестиционно проучване. Изготвеното прединвестиционно проучване за Орешак е разгледано на заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията при Община Троян и с решение е приет вариантът отпадъчните води на Орешак да се отвеждат до Пречиствателната станция за отпадъчни води в града.
И по двата проекта вече са готови съответните работни проекти, както и финансово-икономическите анализи, включително анализите на съотношението разходи-ползи. Подготвени са формулярите за кандидатстване за финансиране на бъдещите инвестиционни проекти, които ще бъдат подадени при получаване на покана от Министерството на околната среда и водите. Изготвена е и документацията за възлагане на обществени поръчки. Всяка от тях ще бъде обявена при получаване на финансиране на проектите.
Както вече сме информирали, изработването на проектите се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност.
Стойността на троянския проект е 3 411 646 лв., от които 2 729 316,80 лв. са осигурени от Кохезионния фонд, а 682 329,20 лв. са национално съфинансиране. Другият проект  е на стойност 1 847 076 лв., от които 1 477 660,80 лв. са от Кохезионния фонд, а националното съфинансиране е в размер на 369 415,20 лв. /материалът е предоставен от ПР-агенцията по двата проекта/

One thought on “Отпадъчните води на Орешак ще се пречистват в Троян”

 1. Уважаема Галя, все се каня да питам – вие PR на г-н Кмета ли сте или журналист?
  Този напудрен материал не е журналистически материал по тази тема с т.н. проект за „Техническа помощ за интегриран воден цикъл“ съответно за Троян и с.Орешак. Същевременно тази тема предполага задаването на много въпроси, ако бе представена от журналист. Журналист, който е присъствал на сесиите на ОбС Троян и с част от тези въпроси би следвало да е запознат.
  Няма да коментирам очевадните противоречия в материала ви. Няма да коментирам и противоречията свързани с други ваши статии по този въпрос преди време. Само малък пример – как така този проект писахте, че беше спечелен от община Троян, а днес ми казвате, че договарящата страна за ИЗПЪЛНЕНИЕ на проекта било министерството на ОС?
  Няма да коментирам и колосалните суми за тази дейност.
  Няма да коментирам тоталния провал с общинските европроекти или пълния крах при европроектите на малките бюджетни организации, частни фирми, граждански организации, читалища и т.н.
  Ще си позволя да коментирам само едно – вие, троянските медии, сте съучастници и носите солидарна вина за днешния крах, обезличаване и погром над община Троян от неадекватното управление на Герб Троян и техните лакеи от СДС, ДСБ и ВМРО Троян. Разбира се, към тази ваша обща дружинка трябва да причислим и напълно неадекватнта БСП Троян, която с мълчаливото си съгласие подпомогна достигането на днешното плачевно състояние на общината ни.
  Много млади хора в този сайт коментират и дискутират с болка ставащото и смисъла да останат да живеят и да работят в този град и община. Едно нещо трябва да е ясно – докато не се промени ПОЛИТИЧЕСКИЯ модел на управление и саомоуправление в общината ни – нищо добро не ни чака и ще продължаваме да затъваме. Демократичният Преход в община Троян /и в много други български общини/ още не е стартирал. Троян и общината продължават да се управляват /без самоуправление/ по стария тоталитарен комунистически модел /“Модела БСП“/ със същите управляващи, със същите методи, организация и манталитет, както и със същите обслужващи и наведени медии, информационно затъмнение и управленска пропаганда /за удобство наречена „PR“/.
  Нищо лично, уважаема Галя. Само едно мнение.
  И.П.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.