Първо обсъждане на проекта за Посетителски център в Орешак

 

Ръководството на  Съвет по туризъм – Троян на работна среща в залата на Общината представиха идейния си проект за изграждане на посетителски център. Като подходящо място за реализиране на тази добра идея председателят на Сдружение «Съвет по туризъм – Троян» Николай Ялъмов предложи зала №9 на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, която зала има достатъчно площ за развитие на такъв център. Ялъмов много схематично обясни как би изглеждал посетителския център, нещо подобно като  „Царевград Търнов“, популярен като „музей на восъчните фигури“, който е разположен в близост до хълма Царевец, в самото сърце на старопрестолния град. В него, под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. А пък посетителският център  в Орешак да има восъчни фигури на Левски, Хаджи Архимандрид Макарий, както и фигура на Захари Зограф по предложение на директора на музея Елеонора Авджиева, която даде още една много интересна идея за да могат посетителите  да се докоснат до богатата история на Троян,  като символ на занаятите, да бъде направена възстановка на традиционния панаир.

Проектът за посетителски център предвижда оформяне на кътове на различни видове занаяти, които показват спецификата и многообразието на местната култура, както и  с трасе между тях.

На срещата  дебатите бяха не за детайлите на  проекта и  реализирането на тази добра идея, а за мястото и ролята на така да се каже на стопаните – Националното изложение – Орешак и общината като собственик на имота.

1 thought on “Първо обсъждане на проекта за Посетителски център в Орешак

  1. vania, не заблуждавайте читателите на този сайт и жителите на Троян.
    Община Троян не е собственик на имота!
    Явно трябва да ви се припомни, че по предложение на кмета М.Акимов, предния общински съвет почти единодушно /без двама общински съветници/ извърши поредното предателство към жителите на общината и хариза имота с „Националното изложение“ на Манастира на база ФАЛШИВ нотариален акт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.