Ракиеният празник – с изложба и премиера на книга

Празник на сливата, 2010. ОрешакТазгодишният празник на сливата и троянската сливовица е обявен за съботния 25-и септември, но и днес, петък, имаше преживявания за тези, които обичат и душевните наслади. В Музея на занаятите бе представена книгата на ПЕТЪР ХАДЖИЕВ „Сливовата култура в Троянско, отразена в бита и поминъка на населението“, а след това в галерия „Серякова къща“ откриха изложба живопис, посветена на 105 години от рождението на този учител по рисуване на поколения троянски ученици, самобитен художник, родолюбец, краевед-изследовател на бита и поминъка на населението, на историческото минало на Троян и региона.
В сградата на Музея на занаятите от 17.00 ч. чрез мултимедия бе представено пред троянската общественост изследването на Петър Хаджиев „Сливовата култура в Троянско, отразена в бита и поминъка на населението“. Машинописният текст, придружен от 50 графики с туш, дело на автора, се превърна в книга благодарение на спомоществователството на „Винпром – Троян“ АД.
В 18.00 ч. в залите на галерия „Серякова къща“ бе авторската изложба с платна на Петър Хаджиев – съвместно реализирана от Музея на занаятите, галерия „Серякова къща“ и с финансовата подкрепа на Община Троян.
В събота – утре, по традиция сливарският празник първо ще е на моравата в Националното изложение на занаятите и приложните изкуства, където ще има изваряване на ракия, конкурси за домашна сливовица и най-добро мезе за нея. Мераклиите ще могат да си купят от добрите производи и да спомнят празника дни след това в уютната обстановка на дома.
Втората част на фиестата пак по традиция ще е в града – към конкурсите е прибавен и този за най-добър етикет към бутилката със скоросмъртница. Ще се изявят много самодейци, а сред гостите ще блеснат севлиевската тиква и смилянският фасул – специални гости на троянската слива.
В програмата е включена и рокаджийката Милена Славова, чиято звезда, както не много хора вече помнят, изгря именно в Троян преди години, когато градът бе домакин на рок фестивал. Присъствието на Милена на празника на сливата първоначално стресна традиционалистите, но после всички махнаха с ръка, утешени, че трябва да има нещо, което да изкара и младите на площада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.