Троян домакинства национални педагогически четения „Да запазим усмивката в училище“

За втора година Община Троян бе домакин на национален педагогически форум –  Шестите национални педагогически четения „Да запазим усмивката в училище“. Те се състояха в хотел „Балкан“ на курортното село Чифлик, при организацията на Центъра „Хуманна педагогика“ с подкрепата на СУ „Св. Климент Охридски“ и МОМН. Това съобщи учителката Диана Янкова от Троян, която заедно с колежката си Антоанета Ненова от НУ „Св.Св.Кирил и Методий“ и учителките Олга Константинова, Мариана Митова, Елена Иванова и Диляна Вачкова от НУ „Христо Ботев“ представи достойно града домакин в този национален форум. Професионализмът и оригиналните идеи на троянските учителки при провеждането на урочна и извънурочна  дейност е оценен високо от ръководители и колеги.
В центъра „Хуманна педагогика“ преподаватели от цяла България са обединени от общата идея „Да запазим усмивката в училище“. Организатор и ръководител е проф. д-р Емилия Василева. Заедно със своя екип съмишленици доц.д-р Радка Василева, гл.ас. Марияна Косева и старшите експерти на областите Ловеч, Плевен, Силистра, Пловдив, Добрич и Пазарджик всяка година организират подобни срещи. В четенията участват начални учители със съвременно мислене и креативни идеи. Техните иновативни доклади се публикуват и могат да са полезни в работата на всички учители, желаещи да направят своята работа напълно отговаряща на съвременните тенденции.
Тазгодишната тема на форума в Чифлик бе „Ценностни аспекти на взаимодействието семейство – училище“ – един изключително важен момент от грижата за личностното израстване на децата. Видяха се и се чуха уникални идеи и опит как да се постигне съгласуваност  между изискванията в семейството и училището, сподели г-жа Янкова. Педагозите са наясно, че изграждането на стойностна детска личност и нейната успешна социализация е резултат от добре организирана и съвместна работа  на семейството, училището и цялото общество и само позитивното отношение между родители и учители може да допринесе за успеха на това дело.  За да се постигне изграждането на стойностна детска личност с успешна социализация е необходима добре организирана и съвместна работа  на семейството, училището и цялото общество.
Срещата била открита от ст.експерт Светла Христова от РИО на МОМН в Ловеч. След това троянските талантливи деца от Общинския педагогически център и от Студия „Гласове“ с ръководител Мариета Жекова поздравили гостите с чудесна програма. От името на Община Троян приветствие отправила Ценка Петрова, директор на ОБЦ. Поздравителен адрес изпратила зам.министър Милена Дамянова.
В три работни групи учителите представили своите разработки по актуалната тема за партньорството между родители и учители.
В края на срещата всички се обединили около идеята, че пълноценното сътрудничество между семейството и учителите в периода на училищното възпитание и обучение на децата е гарант за цялостното формиране на  детската личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.