Троянски лекари бяха на практика в Кипър

10 лекари-специалисти от болниците в Габрово, Севлиево, Троян, Тетевен, Ловеч и Луковит /болници, членки на Регионалния съюз на болниците „Стара планина“ със седалище Габрово/ бяха на двуседмична практика през май в обществени и частни болници в Кипър. От МБАЛ – Троян участваха 3 лекари: кардиологът д-р Веселин Доков, д-р Петьо Маринов – н-к Хирургия, и д-р Пламен Ванев, н-к Ортопедия. Нашите лекари са получили сертификати за Европейска мобилност, както и сертификати от приемащата организация.
Д-р Пламен Ванев е споделил пред журналисти в Габрово, че системата на здравеопазването в Кипър  е такава, каквато е  тази на Великобритания. Държавните болници се издържат изцяло от държавата и всичко в тях е безплатно. Същевременно има и частни здравни заведения, които според него са създадени с цел медицински туризъм, тъй като Кипър е в близост до Израел, Турция  и Гърция. Оборудването в държавните болници и обслужването на пациентите е на едно високо ниво, а в частните болници много от специалистите са от чужбина. Навсякъде работната обстановка е изключително спокойна и се работи без напрежение.  Докато бяхме там, никъде не усетихме разликата между частна и държавна болница, предполагам, че те също имат проблеми, но ние не ги усетихме. Смятам, че този престой беше полезен за всички, е мнението на д-р Ванев.
Според д-р Данаилов, началник на хирургичното отделение  в севлиевската болница, държавата Кипър има социално здравеопазване – всеки болен може да отиде в болницата, но никого не връщат, на никого не искат талони или пари за преглед.
Лекарите са били в Кипър по проект, реализиран с финансовата подкрепа на европейската програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Леонардо да Винчи“, мобилност.
С домакина, Институт за научни изследвания и консултации със седалище в Лимасол, Кипър, е имало предварително съгласувана програма, включваща разнообразни дейности: запознаване с организацията на здравеопазването в Кипър, осъществяване на здравеопазването в държавни и частни болници /ДЧБ/, оборудване на ДЧБ, организация на труда и отговорности в ДЧБ, обем дейности в ДЧБ, най-чести усложнения и начини за справяне с тях. Българските лекари участвали в операции и дискусии в Държавната болница в Лимасол, посетили специализирани болници и клиники в Никозия, Лимасол и Пафос.
В резултат на проведената практика те имат сертификати за Европейска мобилност, както и сертификати от приемащата организация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.