Възможности за кандидатстване по ОП „Рибарство“

В Ловеч имаше информационен ден на отворените мерки от Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“.  Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Явор Недев и областният управител на област Ловеч Николай Нанков го откриха, съобщи Ани Брезоева, ПР на ИАРА.
“ Необходимо е да се насърчава развитието на рибарството и аквакултурите в Ловешко, тъй като в областта има добри условия за това“, заявил областният управител Николай Нанков. Той съобщил, че тук има изградени около 120 общински язовира и 9 държавни, протичат над 2000 км речен басейн, формиран от пълноводните реки Осъм, Вит, Искър, Златна Панега. Към тях трябва да добавим и високопланинските реки, истински рай за риболовците на балканска пъстърва. Регистрираните в ИАРА Ловеч рибопроизводители са около 35. Това са предимно рибовъдни стопанства, държавни и общински язовири, в които се отглежда риба за нашия вътрешен пазар. Много от рибопроизводителите прилагат стари технологични схеми при отглеждането на рибата и не постигат оптимална рентабилност, което влияе на крайния финансов резултат, обяснил още Нанков. За 2010 г. по данни на Агенцията по рибарство в региона са произведени 68 802 кг риба, а реализирани в търговската мрежа са 24 595 кг риба.

„Сега е моментът да се възползвате максимално от възможностите, които предлага Оперативната програма „Рибарство“, финансирана от Европейския Фонд по рибарство, за инвестиции и внедряване на научните технологии при отглеждането на риба и други аквакултури, което неминуемо ще доведе до модернизирането на сектора, ниска себестойност на продукцията, излаз на външния пазар, добри печалби, разкриване на работни места и не на последно място – гаранция за здравето на потребителите“, казал още губернаторът.
Пред потенциалните бенефициенти Явор Недев дал символичен старт на мярка 2.2. Аква-екологични мерки от ОП „Рибарство“. „За ИАРА няма почивен ден, няма събота и неделя, няма приемно време – винаги сме отворени и готови за среща с вас, за да ви окажем всякаква помощ по кандидатстване по Оперативна програма „Рибарство“, за да може да се усвояват евросредствата“, подчертал шефът на ИАРА.
На срещата експерти от Дирекция „Европейски фонд за рибарство“ на ИАРА представили напредъка в изпълнението на Оперативна програма „Рибарство“, отворени мерки, договорирани и изплатени средства. Акцент бил поставен върху три от стартиралите мерки, с най-голям интерес за представителите от региона. Стоян Котов, старши експерт в дирекция „Европейски фонд за рибарство“, презентирал мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата“ и мярка 2.6 „Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура“. Разгледани били общите изисквания към кандидатите  по Оперативната програма, както и реда и условията за получаване на безвъзмездна финансова помощ. Представени и обсъдени били всички документи необходими за окомплектоването на проектните предложения. Д-р. Боряна Воденичарска, главен експерт в дирекция „Европейски фонд за рибарство“, представила  мярка 2.2 „Акваекологични мерки“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“. Били обсъдени въпроси, свързани с допустимите за подпомагане дейности и методологията за определяне на премиите по трите сектора на мярката. Разгледан бил и пътят на проектите, след регистрирането им в ИАРА, отделните етапи, през които преминава всеки проект по мярката, за да бъде одобрен от Управляващия орган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.