„Вълшебната стая” с първи стъпки и в Троян

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа едно вълшебно пътешествие в света на приказките бяха децата от ЦДГ ”8-ми март” в Троян с помощта на Веселина Христова /10 г./, Даниела Петрова(11 г.) и Теодора Димитрова( 12 г.). Момичетата прочетоха на малчуганите популярни приказки като „Дядовата ръкавичка”, „Принцесата Жаба” и „Какво се случи с Лиса”. Момичетата са сред редовните читатели на читалищната библиотека в Троян. Макар и малко притеснени от първата си изява пред такава публика, много добре се справиха със задачата си и успяха да предизвикат интереса на малките към загадъчното, интересното и поучителното. Освен че бяха много ентусиазирани и изключително развълнувани от „срещата” си с книжките, малките палавници превърнаха срещата в голямо забавление
Посещението в детското заведение и инициативата „големи да четат на малки” е на Ваня Давидова от троянската библиотека. Предвижда се подобни четения на приказки сред подрастващи да бъдат направени и в други детски градини в нашия град. Книгите са предоставени от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). Самите книжки – 36 на брой, са великолепно илюстровани и са дадени на библиотеката за двумесечно ползване по проекта „Вълшебната стая”.
Идеята е да се стимулира ранното детско развитие, да бъде провокиран интересът на децата към общуването с книгите като доказан начин за успешна предучилищна подготовка и за пълноценно личностно развитие.
Световни научни изследвания потвърждават, че именно възрастта между 1 и 6 години е най-подходяща за начало на контакта между детето и книгата. В този период се развиват говорът и познавателните умения при децата, а четенето на глас помага те да усвоят рано литературния език и способността да си служат с него.

One thought on “„Вълшебната стая” с първи стъпки и в Троян”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.