Набедиха Дичевски за главен виновник за зърнените протести

Набедиха Дичевски за главен виновник за зърнените протести* Яне Янев: „Заявявам го най-категорично – той е най-големият арендатор латифундист в ЕС, подобни неща в другите държави няма”

ЛИДЕРЪТ НА РЗС Яне Янев, който на скорошните избори искаше да уволнява Бойко Борисов и управляващите от ГЕРБ, а сега е пръв техен приятел и поддръжник, посочи за главен виновник за зърнените протести в страната един троянец – 44-годишния Светлозар Дичевски, чийто холдинг „Октопод” е най-големият производител на зърно в България. Според Янев протестите били предизвикани от Дичевски и шепа едри бизнесмени, които усвоявали по-голямата част от субсидиите; за дребните производители оставали минимални средства, но те били „подкокоросани от латифундистите”***.
Източник: Троян21

ЗА СПРАВКА – холдингът „Октопод Инвест” е регистриран във Варна, но основният му офис е в Троян, а г-н Дичевски със семейството си винаги е живял тук; баща му – Иван Дичевски, е един от най-уважаваните стопански дейци на Троян, собственик и директор на текстилното предприятие „Витекс” (предприятието е наследник на текстилната фабрика на най-големия троянски индустриалец преди 9 септември – Петър К. Балевски, след национализацията е прекръстено на „Болшевик”, а след промените през 1989 г. е приватизирано – бел. Т21).

НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на РЗС в петък (2 декември) Яне Янев набеди Светлозар Дичевски за „октопод в земеделието” и го определи като „арендатор латифундист”, обработващ (според данни от ДФ „Земеделие”) общо 2 млн. и 400 хил. дка, от които 700 хил. дка собствени, и завземащ земи с методите на Коза ностра. Според политика с променливите пристрастия троянецът бил най-едрият арендатор в Европейския съюз, като за 2010 г. общо 14-те му фирми получили субсидия в размер на 38 198 966 лв., а за 2011 г. били поискани 23 332 901 лв.; „Заявявам го най-категорично – той е най-големият арендатор латифундист в ЕС, подобни неща в другите държави няма”.

ЯНЕВ ОБВИНИ ДИЧЕВСКИ и в извършване на огромни заменки на земеделски земи и връзки с „мутиралите червени капитали”. Друго тежко обвинение бе, че земевладелецът „застрашава националната сигурност”, защото ако един ден реши, че не иска повече да бъде зърнопроизводител, зърненият баланс на страната ще претърпи колапс. Атаките точно в този размирен момент срещу най-големия зърнопроизводител в България имат лесно обяснение, пък и споменатият политик го заяви в прав текст: „Ще поискам от премиера Бойко Борисов да подкрепи законодателните промени на РЗС, за да ограничим тези „совхози“, които рекетират държавата”; сиреч – удряме лошите (тия дето мътят водата на правителството), за да се присламчим към властта. До следващата врътка в обратната посока…

Т21

*** Латифундия (Latifundia) – в древния Рим така се наричат обширни имоти, обработвани с робски труд

Източник: Троян21

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.