Удариха „Ситинет“

28 април 2011 | 11:20 | Агенция „Фокус“
Троян. Прекратена е дейността на доставчик, разпространявал файлови сървъри с огромно количество произведения, без съгласието на правоносителите, съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията е проведена от служители на ГДБОП и РУП-Троян. Служители на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” при ГДБОП-МВР, заедно с полицаи от РУП-Троян, предотвратиха незаконно разпространение на огромно количество авторски произведения (музика, филми, софтуер и други). Това ставало чрез локални сървъри в мрежата на доставчик на интернет услуги и кабелна телевизия, опериращ на територията на община Троян, без съгласието на правоносителите. Операцията е реализирана след получен сигнал и извършено разследване, потвърдило наличието на файлов сървър, чрез който се разпространявали защители обекти на авторското и сродните му права. Антимафиотите установили собствениците (на възраст 37 и 36 години), които „развивали” дейността си в два офиса на територията на града, имали и сервизна база за ремонт на компютри.
В хода на акцията, реализирана вчера в тясно сътрудничество с Българската асоциация на музикалните продуценти и БУЛАКТ (дружества за колективно управление на авторски и сродни права), били извършени процесуални действия в двата офиса на фирмата и в две избени помещения. Там спецполицаите локализирали 12 файлови сървъри и сървъри за управление с големина около 30 TB (количество равняващо се на около 43 000 оптични носителя). Иззети били 30 компютърни системи, съдържащи копия на нелицензирани специализирани софтуерни продукти, 164 оптични носители, съдържащи нелицензирани копия на музикални, аудио-визуални и други обекти на авторското право.Открити са 23 хардуерни устройства, чрез които се осигурявал достъпът на клиентите на доставчика до защитени обекти на авторското право, както и четири информационни носителя.
По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокуратурата.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост” към министъра на културата на България за ограничаване на интелектуалното пиратство.

3 thoughts on “Удариха „Ситинет“”

  1. Pingback: it.linkovete.com
  2. Закона си е закон. Който го наруши, трябва да си понесе последствията.
    Не ми излизайте с доводи от рода на ….дечицата, мултифилмчета и тн…. Децата също трябва да ги възпитаваме като хора, които спазват законите, не е ли така. А не да ги учим, от малки да крадат интелектуална собственост. Относно Замунда, не виждам как полицията ще ги спре. За тези които не знаят, сървърите на Замунда са базирани извън територията на България, т.е. извън юрисдикцията на законите на Р. България. Тъй че това е положението 😉

  3. Я стига глупости бе хора.Законите са си закони.Кои добри,кои не чак толкова,но трябва да се спазват.Полицията си хваща айдуците и по пътя колега,само че съдът ги пуска после.Иначе биваше да се поосетят навреме Ситито.Пък и на никой не му пречи да отиде в Техномаркет или някъде другаде и да си купи каквито дискове с игри,музика,филми и т.н. иска за да си зяпат там дечурлигата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.