Изкуствоведът проф.Маразов откри изложбата на Филчев

Изкуствоведът проф.Маразов откри изложбата на Филчев85 картини, подредени в троянската галерия „Серякова къща“, представят цялостно един голям български художник, роден в Калейца – Иван Филчев. Художникът си отиде от този свят преди година, тази трябваше да навърши 85. По този повод през март на „Шипка“-6 в столицата бе направена изложба в негова памет, сега имат възможност да я видят троянци и гостите на града.
Откриването на експозицията, озаглавена „Жени, жени“, събра въпреки душното време много почитатели на изкуството. От това бе впечатлен и изкуствоведът проф.Иван Маразов, близък на Филчев над 40 години. Маразов каза, че Иван Филчев е „честен художник, който не иска да се прави на друг“, който търси образа в себе си, бързо схваща в своя рисувателен обект и приликата, и характера. Изкуствоведът го определи като един от най-добрите портретисти от поколението на 60-те, като направи характеристика и на самото поколение – призвано да донесе свежа струя в изкуството, преодолявайки догмата, наложена от тоталитарната мисъл. Художниците от това поколение намират нови изразни форми, техните творби са толкова интересни, че всяка изложба е събитие, предизвикателство и за публиката, и за критиката, донесло бурен духовен кипеж.
Иван Филчев е  живописец, който работи в областта на маслената живопис, акварела, мозайката и стенописа, с индивидуален артистичен почерк. През годините се мени много, но основно в неговото творчество е образът на българката. Художникът я идеализира, дори в портрета го има моментът на идеализация – едно родство със славянските култури. Без да копира Майстора, Филчев продължава тази линия, подчерта проф.Маразов. Според Маразов мястото на Иван Филчев в българската култура тепърва ще се преоткрива. На откриването се роди идеята да бъде направен албум с творби на художника.
Кметът на Калейца Ренета Варчева подчерта, че селото се гордее със своя знаменит син и че в последните си години Иван Филчев е подновил връзката си с родното място, изказвал се ласкаво за останалите творци, които са от Калейца /Иван Варчев, Дочо Терзиев, Борис Ненков/. Синът на Филчев – Илия, приветства идеята за изложба на баща му в Троян. В началото галеристката Мариела Шошкова каза, че това е втора изложба на Филчев в „Серякова къща“ – имало е  и по повод 70-годишнината му.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.