Котленски майстор с изложба дърворезба в Орешак

В Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак бе открита наскоро от кмета Минко Акимов  авторска изложба дърворезба на Димо Балабанов, посветена на 40 г. от създаването на Изложението.
На събитието присъстваха   хора на изкуството, майстори на народните занаяти както и много  гости и приятели на автора.
„Трябва да си надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение и изпълнена със смирение  душа. Само  творците, надарени  с тези качества, поглъщат красотата, идваща от живота и природата, пречупват я през собствената си фантазия  и с помощта на  своя талант, вдъхват  на дървото живот. И то се ражда отново, за да радва очите и душите ни“, каза словото си при  представянето на майстора дърворезбар Балабанов  управителят на Националното изложение Иван Чакъров.
Едрата склупторна дърворезба на Димо Балабанов, която може да видите в зала 3 на Изложението до края на август, вплита в себе си божественото и митичното начало на природата и човека. Уникалното тук е безпогрешно усетената художествена мярка.
Изящно гравираният иконостас , както и малките композиции с библейски и житейски сюжети, пленяват  със  своето изящество. С две фундаментални форми: кръг и крива линия, майсторът на длетото Димо Балабанов одухотворява дървото и създава неповторим романтичен и лиричен свят, в който сълзата е бисер в цъфнал цвят, болката е птица, възкръснала от пепелта на страданието, за да ни дари надежда в лъч от слънчев изгрев. Опитвайки се да  изрази света с помощта  на символите, Авторът отива  към основните знаци на вселената:  кръгът, кръстът, спиралата, розетата.           Това са безмълвните думи на вселената.
Творбите му са силно повлияни от  Тревненската дърворезбарска  школа, както и от ажурната дърворезба на Дебърската школа, каза още г-н Чакъров.
За Димо Балабанов изложбата е своеобразно завръщане, тъй като е работил в най-голямото троянско село – първо в ТПК“Родно изкуство“, после в „Националния панаир за художествени занаяти“, както преди време се наричаше Изложението. Познат е и в Ловеч, тъй като е правил в областния център самостоятелна изложба, както и в столицата, във Варна и в други градове.
Майсторът на художествена обработка на дърво е роден в Котел през 1953 г. Син е на един най-добрите мебелисти в Котел – Христо Балабанов. Учил е в Художественото училище по дърворезба. Своето съвършенство в занаята е показвал в множество национални и международни изложби, като в средата на 90-те г. е получил и 2 първи награди / от 1996 и 1997 год./. Има майсторски диплом от Националната занаятчийска камара. В последните 15 години Димо Балабанов отново живее и твори в родния си Котел.

One thought on “Котленски майстор с изложба дърворезба в Орешак”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.