Студия „Гласове“ от Троян – в концерт в НДК

За пореден път музикалната педагожка Мариета Жекова показва 100-процента успех при национални изяви на нейните питомци. С медали и почетни грамоти са всички 6 участници от създадената и ръководена от г-жа Жекова Студия „Гласове“ при НЧ“Наука“, участвали преди дни в шестия Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство „Орфеева дарба“ в София. За „високи творчески постижения с участниците – лауреати“ е отличена и художествената ръководителка. Със златни медали и възможност БНР да процудира по песен за тях са наградени в групата младежи 19-25 г. троянецът Христо Младенов и ловчалията Александър Христов. Христо е очаровал журито с песните „Не мога без теб“ и „Hold The Line“ на TOTO. В трета група (ученици в гимназиална степен) златни отличия не са били присъдени, но от дадените три сребърни медала два са с троянски адрес – за осмокласничката Илияна Илиева  и  за Димитър Пандурски от 11. кл. Четвъртокласникът Йордан Гърков с песните „Купон“ и „Среща“ и третокласникът Радко Петков с „В края на лятото“ и „Една сълза“ имат сребърни медали във възрастова категория ученици начална училищна степен, спечелени в конкуренцията на около 40 участници.
Мисията на „Орфеева дарба“ е да открива дарования, да предоставя възможности за изява на талантливи изпълнители (деца и младежи) във всички направления на музикалното и танцовото изкуство. Конкурсът е и полезен форум за учители и ръководители на състави.
В надпреварата се включили десетки участници, разделени в пет възрастови групи (от предучилищна възраст до 25 години), три направления (музикален и танцов фолклор, популярна музика, модерни танци и класическа музика) и две категории (професионална и любителска). Изтъкнати професори, доценти и преподаватели в Националната музикална академия, Софийския университет и Нов български университет, специалисти от Българското национално радио, популярни композитори и изпълнители са оценявали изпълненията.
При равносметката след конкурса било отчетено, че троянската група е една от най-добрите и затова Студия „Гласове“ има покана да участва в гала-концерта на „Орфеева дарба“, който ще се проведе на 22.май в Националния дворец на културата. Проявата ще даде възможност да се направи една добра реклама на талантливите троянски деца от Студията, тъй като ръководителката й Мариета Жекова е решила възпитаниците й да представят песента „Страхотен ден“, която ще даде възможност на повече деца да се изявят. И може би да отговорят на въпроса, отправен от Мими Иванова към Мариета Жекова: „Колко голям е Троян, че всеки път се явявате с различни талантливи деца?“ – „Очевидно градът ни е голям толкова, колкото са големи дарбите на негови млади граждани“, казва Мариета.
Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , , , , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.