Третата Нощ на музея в Троян

За трета поредна година чрез Музея на занаятите в центъра Троян се нарежда сред градовете в България, които отварят врати за интересни събития в една избрана нощ. Тя е нощта на 18 май – Международния ден на музеите. Музейните хора, освен да празнуват, посрещат посетители денем и нощем. Ето какво предлагат за троянци и гостите на града в Музея на занаятите.” И тази година троянската нощ ще бъде пълна с интересни събития. Те започват след обяд и ще продължат и в нощните часове.
Две са важните събития.
В 18:30 часа в Музея ще бъде открита изложбата „ Градивност” на младия и много талантлив троянски творец Георги Миленов. Георги Миленов е роден на 15.08.1984 г. в гр. Троян. През 2003 г. завършва художественото училище в родния си град със специалност „Керамика”. Четири години по-късно (2007 г.) завършва и Националната художествена академия в София със специалност „Керамика” в класа на проф. Красимир Джидров. Понастоящем живее и работи в Троян. Произведенията му са притежание на частни колекционери от България, Гърция, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Австрия, Великобритания, Чехия, Унгария, Швейцария, Канада и САЩ. Участва в 16 самостоятелни и общи изложби в периода 2007-2013 г.
В 20:30 часа танцовият спектакъл „Не ходи там след залез слънце…” ще потопи публиката в магията на нощта и на народните вярвания, свързани с нея чрез танци и музика.
Самодиви, орисници, змей… Свръхестествените персонажи, съпътствали българина през вековете и живели в неговите представи, страхове и надежди ще оживеят в Нощта на музеите.
Скритите в тайнството на мрака самодиви ще заиграят своите танци, змеят ще пристъпи към любената от него мома, ще зазвучат самодивските сватби…
Ще отидеш ли там след залез слънце?
Спектакълът е реализиран по проект на сдружение «Фабриката» и се осъществява с партньорството на АЕК «Етър» и ансамбъл «Сивек», гр. Габрово. В Троян гостува благодарение на спомоществувателството на Община Троян и «Балканфарма – Троян” АД.
И още :
От 17 часа
– Забавления в Атракционния кът на музея – обличане с традиционни облекла, рисуване върху керамичен съд, археологически разкопки, точене на грънчарско колело.
– Арт-ателиета за бижута, рисуване върху камък, декупаж върху керамичен съд, изработване на цветя от прежда. „ Прессъобщение от МНЗХИ

2 thoughts on “Третата Нощ на музея в Троян”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.