Творецът от малкия град

Боян Ненков
Боян Ненков

Ще си поговорим с главния виновник за рок концерта, който ни предстои да преживеем на 15 април в читалището – Боян Ненков. По  лична негова инциатива и по инициатива на групата Antidot ще бъде събитието.
-Как се роди идеята за един такъв голям концерт за  малко градче като Троян?
– Аз се занимавам дълго време с рок музика и постоянно създавам рок групи, което само по себе си е свързано с участия в концерти. И така с моята рок банда решихме да направим рок концерт, на който да представим официално бандата си, както и останалите групи от Троян или които са свързани с града по някакъв начин – именно в една такава рок вечер.

– На концерта участия ще вземат  четири групи, а продължителността му се очаква да бъде над два часа. Това си е доста музика за една вечер...
– Официално обявените групи са четири на брой, но сме подготвили и изненада за феновете, която се надяваме да им хареса.
– Не можем да не споменем и факта, че повечето от изпълнителите са доста млади. Има ли перспектива за развитие на музиката в Троян, въпреки че тук липсва музикално училище?
– Да, има перспективи, стига да има и будни и действени хора.Музикалната култура може да се развива благодарение не само на училищата, но и на самодейци. А при развитието на информационните технологии  много е лесно човек да научи това, което иска във всяка една област на познанието. Стига да има желанието и волята за товаАз ще подкрепям всеки един, тръгнал по този трънлив път, като предавам опита, знанията и уменията си. Смятам, че е необходимо и да се осъвремени образователната система, за да може тя да отговаря на съвременните предизвикателства

– Разкажете ни по нещо за всеки от участниците.
С Bahur сме стари познайници още от деветдесетте, когато имаше рок фестивали в Троян, на които сме участвали, и се радвам, че те продължават да се занимават с музика. Техният стил бих определил като авангарден рок и еекспериментален Метъл.Групата Zum са най-младите участници. Те репетират при мен, опитвам се да им помагам и да насърчавам в начинанията им в музиката.Go out са група, която също е отчасти ученическа. В състава й са възпитаници на Училището за планински водачи в Черни Осъм и  преподавателят по класическа китара Михаил Иванов.  Стиловата ориентация общо взето е рок, пънк, алтърнатив и блус.

– Трудно ли се организира едно такова събитие и кои са основните проблеми пред организацията?
– Ами трудно се организира, да. Всичко започва с една идея, която после се превръща в действия.. Трудността идва от факта, че започваме без спонсорство и без абсолютно никакво финансиране, което прави тази идея доста рисково начинание.Но ние сме амбициозни млади хора, които подкрепят идеите и каузите си и смятаме, че ще се справим.

– В  град като Троян смятате ли, че ще има достатъчно публика за този некомерсиален вид музика ?
– Да, на всяко място на планетата Земя има място за всякакъв вид музика, стига тя да е качествена и поднесена по подходящ начин на аудиторията. А и рокът не е некомерсиален – дори напротив. Рокът е борба и кауза, за нас това е жаждата за живот и свобода. Обществото се възпитава и изгражда и се наблюдава във световен мащаб един нов бум на рок музиката, което кара Antidot и останалите банди да си мислят, че и ние можем да сме в крак с времето си. Така че  – публика ще има винаги.

– Направи ни впечатление изключително силната реклама за концерта – с постери, дори видео реклама по телевизията . Ще стигне ли тя до феновете извън Троян, до областния град, да речем ?
– Да, задължително ще популяризираме събитието навсякъде и доколкото е възможно. Живеем в информационна епоха и това е възможно да се осъществи дори и с по-малко финанси и с повече приятели, на които можем да разчитаме.Идеята е градът да се развие в тази насока и да бъде отворен и за такъв тип събития, тъй като те водят със себе си хора ценители на този вид музика.  И не само това. Би било  доста добра реклама за града ни.

– Имат ли сили троянските музиканти да станат изпълнители от национален, дори световен мащаб, и имате ли Вие такива амбиции?
-Да, определено. Имаме сили и имаме такива амбиции и мислим да работим много здраво, да търсим начини за осъществяването на целите и мечтите си.  А те определено са доста смели. Искаме да запишем албуми, да организираме фестивали и концерти в Троян, както и да участваме в такива, разбира се. Затова ще подаваме ръка на всеки един, решил да се занимава с това, тъй като човек може да се е родил космонавт, без да знае, както се казва.

– Kой Ви помогна с организацията ?
Бих желал и чрез Вас да изкажа блгодарностите си към читалище “Наука” в Троян, кабелна телевизия “Оптиспринт”, както и на  уеб изданието  www.troian.com, които ни съдействаха за рекламата. И не на последно място искам да благодаря и на Община Троян за гласуваното доверие и за това, че ни отпуснаха помещение.

– Ти си създател на Antidot. Какво се изисква в днешно време да създадеш една рок банда и какво ти струва това?
Създадох я заедно с членове от предните ми формации, с които вече добре се познаваме и сме се сработили, както и с някои нови попълнения. За да създадеш рок група, на първо време се изисква да имаш необходимите познания и музикална подготовка , както и да работиш всеки ден усърдно. Трудно е  да намериш хора, които също биха се отнасяли сериозно към това.  И не на последно място е необходимо да имаш и нужното оборудване, помещение за това. Важно е също човек да е креативен,  да умее да ръководи и работи в екип. Една група трябва да има цел, към която непрестанно да се стремят.

– През последните години доста от легендите от световната рок и метъл сцена посетиха България –  като Metallica, Rammstein, Helloween. Предстои и визита на още куп легенди тази година – Iron Maiden, Judas Priest, Whitesnake.Имахте ли възможността да наблюдавате наживо някои от тях и какво изпитвате, докато ги слушате?
Ами да, за щастие имах възможност да наблюдавам първата вечер от нашумелия фестивал Sonisphere и съм много щастлив, че успях да видя някои от любимите ми групи – Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth. Рокът е жив, във всичките му форми.

– Знае се, че в музиката всеки нов творец подражава или иска да звучи като някоя от легендите. Кои са любимите ви банди, които ви вдъхновяват да правите музика?
Любимите ни банди са страшно много и от всички стилове на метъла. Като започнем от класиците Black Sabbath, минем през Iron Maiden, Metallica, Megadeth,   Slayer,Alice in Chains,Faith No More,Clawfinger,Korn и стигнем до съвременните Sybreed,Mudvaine, Nickelback, Soilwork. А да, и мултиинструменталистите като Joe Satriani, Steve Vai и т.н.т.Любимците ни са наистина много, следим съвременната музика всеки ден и постоянно откриваме нови добри банди, както и стари, но недооценени такива.

Интервюто взе: Иван Стоянов – Templar

19 thoughts on “Творецът от малкия град”

 1. Въпросният творец ,който дължи пари на мнооого хора в Троян….

 2. Ееех, троянецо, нема угодия!
  Жалкото е, че мисленето на троянци в близките 20 години няма да се промени. Дано не съм тук да видя.

 3. Г-н Иванов,а тебе някой ако те накара да скочиш от моста ще скочиш ли? …И защо не си гледаш в двора,а надничаш у комшийте през оградата?

 4. Оле…наистина ли виждам това!?Чакайте..ще погледна отново…Да наистина го пише…дължал пари!Аз незнам да се смея ли ..или да плача…
  Първо какво общо има това, че някой си дължал пари…с концерта..с групите..с рока…или с нещо в това интервю?И незнам какво се опитваш да постигнеш с този коментар…?
  Ок..смешно е!Сега осъзнавам..колко е смешно!Сигърно се опитваш да го злепоставиш с този коментар…!Каква е целта..?Хората да си кажат “ Оле..той е лош човек…взел е пари на заем!“ Та повечето хора в България дължат пари…Тоест..не само в България…Повечето хора в света дължат пари…
  Но да извинявай…прав си!Според мен този човек е много лош!Според мен заслужава да бъде изгорен на кладата…А Вие(няма как да не се обърнем с уважение…) г-н Иванов заслужавате най-голямата награда на света!Каква е тя..незнам.Може би трябва да ви се направи паметник…Все пак вие сте един буден гражданин.Правите толкова много за града…(нужно ли е да слагам кавичките?) Вие сте моя идол!В момента съм искренно горд, с моя град..и с това, че в него живеят такива хора като вас!Поклон…и продължавайте в същия дух!

 5. Здравко, подкрепям те напълно !! А ти Иван Иванов никога ли не си дължал пари на някой ?.. неможе да не си.. но дори и да е така .. има време и тогава ще се радвам някои като теб да разпространи в целия град че си длъжник !!! Боби, късмет на 15-ти .. ще присъствам с голяма радост ! :)) (rock)

 6. Там сме всички !
  Искаме отново да има РОК в Троян!
  Искаме да се върнат времената, в които Стършела, лека му пръст, водеше в Троян групи като АХАТ, БТР и ЕПИЗОД !!!!
  Алилуя !

 7. Или още по-хубаво….ако групи от Троян станат по-известни и по-добри от Ахат Бтр и т.н!И свирят често и в Троян… (хеппи)

 8. Pingback: it.linkovete.com
 9. Гледам така,ще има доста банди,та … бандата на Оушън ще идват ли и те?

 10. Какъв творец е Боян Ненков ? Той е само един измамник , който подобре да не го познаваш.

 11. Ми като сте почнали да го коментирате така,давайте по-конкретно с факти,имена,дати и прочие,другото е бошлаф работа.

 12. А бе много завиждате бе мижатурки!!! Не стига че ви прави нещо яко за града,ами ми пък бил и измамник,ами ако те е измамил,да не си спал беее,те и в магазините те мамят всеки ден,ама си траеш нали!!! Да живее Метълааа!!!

 13. Г-н Иванов, ако имате проблем с дълговете на човека, моля уредете си ги в съда (точно срещу Читаището). Не е нужнода занимавате аудиторията с Вашите лични проблеми.

  А за феста – браво! Мислех, че в Троян са останали само почитатели на чалгата! Ако се съберем дори половината от хората, които бяха на първия фест преди 20 години – Long live R&R!!!

 14. Троян винаги ще си остане един РОКАДЖИЙСКИ град!
  Все още металната армия е доста силна в малкия ни град!
  И така ще остане вовеки , защото всички хора, рано или късно осъзнават, че чалгийте не струват 🙂

 15. тоз само да го срещнеш си на загуба!!! Жалко за малчуганите, които още не знаят за какъв човек става въпрос. Айде сега хейтвайте ми коментара 🙂

 16. Един от стадато ли си… къв си.. не те знам,амаа знам, че „тоз “ със сигурност е много повече от теб и прави каквото му харесва 😀

 17. ….И кво само блеете,като някви овце??? 😀 😀 😀 И тоя пък „Айде сега хейтвайте ми коментара“,ти сам се мразиш бее овчи 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.