Владо Киров с голямата награда от международно биенале

Владимир КировГолямата награда от Международното биенале „Миниарт – Изкуството на миниатюрата“ е присъдена на художника Владимир Киров. Той е от Ловеч, но вече 28 години живее и работи в Троян. Новината за големия му  успех бе оповестена в петък при откриването на биеналето в Русенската художествена галерия. Жури с председател Володя Кенарев и членове Димитър Чолаков, Виолета Радкова, Стефан Кацаров, Атанас Владимиров, Златка Стойкова и Ива Чавдарова е имало нелеката задача да оцени работите на 45 творци от България и Турция.  Според регламента участват творби в областите живопис, графика, скулптура, рисунка и фотография. Отличието на Владо Киров е поредното признание за неговия талант. В колекцията си от престижни награди той има  Купа на град Mougins от международния конкурс за визуални изкуства в Ница, Франция /1992 г/, Почетни грамоти от петата и шестата международни изложби на миниатюрни изкуства в Торонто, Канада /1990 и 1991 г./, Първа награда за графика  на национална изложба в София/1988/, една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис Daler-Rowney, Англия /2002/.  Киров е преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства „Проф.Венко Колев“ в Троян. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет – специалност Живопис, специализирал е в Санкт Петербург. Ценителите в Ловеч и Троян, както и в страната, познават добре неговите творби от участията му в различни изложби – самостоятелни и общи, национални и международни.
Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“ се провежда на две години, като първото му издание е от 2007 г. Целта – да популяризира и насърчава създаването на уникални миниатюрни  произведения на изящните изкуства и фотографията. Това е културно събитие, запазена марка на Русе, без аналог в страната. Посреща се и се следи с особен интерес сред артистичните среди у нас и в чужбина.
Организатори са Дружеството на русенските художници, Община Русе, Русенската художествена галерия и Съюзът на българските художници – София.
Голямата награда има паричен еквивалент 600 евро, останалите 5 – в отделните области, са по 350 евро.
Публиката ще може до 25-и да гласува в специална урна, за да бъде определен носителят на наградата й, който ще стане известен при закриването на биеналето в края на нонември. Наградите са със стойност на откупка и произведенията влизат в колекцията на биеналето, като организаторите/спонсорите придобиват авторски права  върху тях.
Организаторите ще издадат  каталог със CD на участващите и наградените творби.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ с етикети , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.