БНБ отличи таланти от Троян в конкурс

БНБ отличи таланти от Троян в конкурс Подуправителят на Българската народна банка Димитър Костов връчи в петък на официална церемония наградите на отличените участници в организираните от БНБ конкурси за есе и рисунка на тема „Моята идея за български символ на европейските пари“. Сред тях са и деца от Троян, за пореден път доказали своя талант. 109 младежи и възрастни от цялата страна са представили есета в конкурса. От тях 12 имат награди и за наша гордост тук е осмокласничката от ОУ“Иван Хаджийски“ Мартина Пейкова Пейкова. При рисунките конкуренцията е била още по-голяма – участвали са 874 творби. Най-малкият награден е 6-годишният Лъчезар Тихомиров Чавдаров, отново представител на троянското ОУ“Иван Хаджийски“.
Конкурсите бяха в рамките на изложбата „Еврото“ на ЕЦБ, на която Българската народна банка бе домакин до 25 ноември 2011 г. Целта – да се привлекат деца с творческо мислене да споделят своето виждане за културни, исторически и други значими български символи.
Оценяването на творбите е извършено от две комисии – експерти от БНБ и външни консултанти. Определянето на победителите се оказало изключително трудно поради големия брой качествени работи и интересните идеи в тях, затова вместо първо, второ и трето място са дадени отличия на 12 работи в двете изкуства. От 28 ноември за два месеца творбите ще бъдат изложени в Музейната сбирка на БНБ, може да се видят и на сайта на БНБ.
Най-малкият от участниците е 4-годишната Магдалена Тонева Тонева, а най-възрастният е Асен Данаилов Михайлов, на 62 г. И в двата конкурса най-често срещаните идеи са роза, житен клас, лъв, паметникът на връх Шипка и кирилицата, а характерни за есетата са предложенията кирилицата и Кирил и Методий да бъдат български символ на европейските пари. Сред най-екзотичните предложения са шарена българска черга, мартеница, Христо Стоичков, Орфей и пейзаж от българско село, включващ типична българска къща и до нея ветрогенератор. Резултатите от конкурсите показват реален интерес и висока осведоменост на подрастващото поколение към сериозни теми като обединена Европа, единната европейска валута и европейската идентичност на България, съобщават от пресцентъра на БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.