Двама са новите почетни граждани на Троян

Имената на тези, които бяха номинирани и впоследствие одобрени от Общинския съвет на Троян за отличия, неколкократно бяха оповестени, но си струва отново да напомним кои са те – дори само заради вълнението, което това признание на обществеността предизвика у всички тях. За жалост не успя да се порадва на званието си „почетен гражданин на Троян“ големият общественик, журналист, краевед Цочо Шипковенски, който бе удостоен посмъртно след гражданска инициатива за него. Затова и мотивите за отличието му бяха прочетени от трибуната от бившата банкерка Васка Ангелова, която организира подписка в подкрепа на това предложение. Лентата на „почетен гражданин на Троян“ председателят на местния парламент Ангел Балев сложи на големия български карикатурист Минчо Диков. Той през сълзи заяви, че човек, където и да отиде по света, винаги се връща към родния край, за да осъзнае, че това е най-красивото място. Не по-малко силни, вълнуващи и трогателни бяха думите, изречени от двамата литератори Лина Мажгурова и Минко Дудев, които получиха „Златен герб-Троян“ заради това, че са били в продължение на десетилетия не само професионалисти в своята сфера, но и общественици и читалищни дейци, без чиято дейност и принос, особено в областта на културата, не са минавали обществени събития. Те се обясниха в любов на десетките ученици, които са обучавали през годините.
Маестро Илиян Тодоров, ръководителят на духовия оркестър, във връзка с 30-годишнината на формацията също получи това отличие. До него се наредиха двама спортни деятели – треньорът на биатлонистите Цветан Цочев и Цонка Карадочева, дългогодишен спортен деятел и общественик. Цветан Цочев 35 години е работил за спорта, обучил е над 4000 биатлонисти, 12 негови възпитаници са участвали в Зимни олимпиади. В момента в националния  отбор по биатлон има 4 участници, които той е открил за спорта.
С „Почетна значка  – Троян“ бяха отличени
биатлонистката Емилия Йорданова, ръководителката на троянските „усмивки“ Светла Червенкова и деятелката в туристическия бранш Стела Карамфилска – Влаховска. По нейна инициатива и организация е направен един от първите туристически сайтове в страната още през 1999г., тя работи за популяризирането на Троянския регион и с предлаганите атрактивни програми успява да привлича чуждестранни и български туристи, се казва в обоснованото предложение за нейната номинация.
Според ранга си трите вида почетни отличия носят на удостоените с тях съответно 1000, 500 и 250 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.