Майстор на дървени лъжици навърши 100

Майстор на дървени лъжици навърши 100В Черни Осъм началото на декември бе повод за хубав празник – отбелязан бе 100-годишният юбилей на Марин Велешки. Не само уважаван и почитан от хората в този край, но и толкова младеещ, енергичен и работлив, че някои от местните не вярваха, че е изпълнил един век. Много  пожелания и много внимание получи той в  този ден от малки и големи. Децата от местното СОУ“Васил Левски“ го поздравиха  с песен, а съселяните му пожелаха „на добър път в новото столетие“.  Кметът Донка Михайлова лично поздрави столетника за достойно извървения път. Тя го определи като човек, изпълнил своя дълг към Родината, за което трябва да бъде пример за подражание. Михайлова пожела на виновника за тържеството да се радва на обичта и грижите на своето семейство – син и дъщеря, двама внуци, двама правнуци и двама пра-правнуци. Да бъде още години здрав като Балкана, под който се е родил и живял, пожела кметът, връчвайки на юбиляра  поздравителен адрес  от името на общината и полагащата се в такива случаи парична премия.
Тъй като е участвал в Отечествената война, от Областния съвет на Българския антифашистки съюз връчиха на бай Марин медал „65 години от победата над фашистка Германия“.
„Със синовно уважение Ви пожелавам здраве и бодър дух“, гласи личното послание на Президента Георги Първанов към столетника. .
Кметът на селото Кирил Захариев подчерта, че Марин Велешки е човек, който винаги е готов да помогне при нужда. Знаят го като много добър овощар и пчелар, като майстор е предал занаята  на сина си – облицоване  с дървена ламперия на салони и зали из цялата страна, включително на Троянското и Орешашкото читалище. И сега ръцете му не спират – дяла дървени лъжици, каквито много от гостите получиха в дар от столетника.
А неговата рецепта за дълголетие е проста – труд от сутрин до вечер. / по информация на Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Община Троян/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.