Не президентът, а премиерът бе високият гост за празника на манастира

орешарски в орешакМного хора дойдоха днес в Троянския манастир за храмовия му празник. Да спазят една стародавна традиция, да се поклонят пред Божията майка, да измолят нейната чудотворна закрила и помощ. Всеки с болката си и с надеждата си за по-добро.
Светата служба бе водена лично от патриарх Неофит. Той бе в челото и на литийното шествие до могилата, където преди 400 години иконата на Света Богородица Троеручица дала знак, че желае да остане в нашия край и да го закриля. Малко преди иконата да напусне своето място в църквата, за да излезе от манастира, тук дойде премиерът Пламен Орешарски. Че се очаква високопоставен гост, се разбра и по проверките, които охраната правеше на влизащите богомолци. Иначе хората останаха равнодушни към присъствието на официалните лица. Орешарски вървя непосредствено след иконата и по време на литията, когато някои вече го разпознаха и дори му се зарадваха, после остана при параклиса доста време и се върна с хората си за тържествения обяд, който традиционно се дава от игумена на обителта. Тук в качеството си на официален гост бе и областният управител Милко Недялков.
Пръв от мястото на водосвета се върна патриархът, на когото доста хора целунаха ръка за благослов и да изразят почитта си.
Човешкият поток в манастира не секна през целия ден. Събитието бе заснето от екипи на БНТ, бтв и телевизия 7.

3 thoughts on “Не президентът, а премиерът бе високият гост за празника на манастира”

  1. То в неделя ще има и проправителствен митинг или съота ли беше?!
    Абе Троян си червен град вече – комунистически!

  2. Уви! 🙁
    И това е поради апатията на троянци по време на избори. Но – всеки народ си заслужава управниците 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.