Последно сбогом и на писателя Николай Петев

Николай ПетевВъв вторник дойде грозната вест, че Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, е починал. Свързан тясно с нашия край, който много обичаше, с къща в любимото си село Дебнево, което считаше за родно, той често пребиваваше тук.
Не е далеч и времето, когато дойде в Троян, за да представи прекрасната си нова книга с есета. Прочете няколко творби и успя да достигне с тях не само до умовете, но и до сърцата на слушателите. Изглеждаше външно доста променен и отслабнал, бе се върнал наскоро от продължителното тежко лечение в САЩ, но духом бе същият, какъвто троянци го знаят. С онова неизтощимо брилянтно чувство за хумор и за самоирония, което бе отличително за него и което този път на всички предаде неговата увереност, че е победил болестта. Обеща и нови скорошни срещи.
Едно неизпълнено обещание…
Беше личност широко скроена, беше достъпен, далеч от високомерното самомнение, което често спохожда известните. Беше талантлив и човечен. Налагаше му се да влиза в доста битки, но се справяше. Загуби само една, последната.
Почивай в мир!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.