Строители на „недоноШчета” се напъват да строят демокрация

инж. Илиян Пеевски

1. Г-н Пеевски, наскоро във в-к „Народен глас“ огласихте, че 1,7 млн. лв. се губят от бюджета на Община Троян за т.г., за което вече сте известили парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, и парламентарна етика. Как е възможно да бъде заличена толкова голяма сума в троянската хазна?

– По-интересното е как е възможно при подобна констатация и обвинение от моя страна вече четири месеца да няма опровержение от г-н кмета или от мнозинството общински съветници около Герб Троян. Разполагам с финансови отчетни документи на общината, а там числата говорят най-красноречиво.

2. Виновникът за липсата на 1,7 млн.лв. от бюджета на Община – Троян?

– Вината е на всички – на общинския съвет, на кмета, на бюджетното звено, на одитора, на троянските медии, които не спряха да манипулират населението и да го дезинформират, на липсата на гражданско общество и т.н.

3. Не би ли трябвало да се самосезира троянската прокуратура за загубата на тази сума или поне да бъде потърсена намесата на областния управител Николай Нанков в качеството му на властник с правата да проследява деятелността на Общинските съвети в региона?

– На последната сесия говорих за престъпността на „белите якички”. Удрях самара на магарето. „Магарето” не реагира. В областната управа са запознати, но там, както знаете работи лидерът на Герб Троян др.С.Данков, а той като бивш възпитаник и труженик в ГК на БКП Троян си знае добре работата.

4. Доколко вярно е твърдението, че вече години наред местният парламент превърта едни и същи около 2,5 млн.лв. в графа „излишъци“. Това в троянския общински бюджет един вид виртуални пари ли са и ако са, с какво помагат те на общинската администрация в момента?

– Вярно е на 100%. За да не съм голословен, ще ви дам точните числа на излишъците /неизпълнение на бюджета/ за 2007, 2008, 2009, 2010 г, а именно – 1 932 115 лв, 2 183 241 лв, 3 065 173 лв, 3 595 688 лв. Това не са виртуални пари. По-лошо е – това са „мъртви” бюджетни средства, достигащи 20% от приходите в бюджета, които биват изяждани от инфлацията. От друга страна, това са бюджетни пари, които всяка година нарастват, прехвърлят се към следващата бюджетна година и така се покриват все по-малкото местни приходи, за да изглежда, че няма финансов срив на постъпленията. В община Троян стана традиция да не се изпълнява бюджетът и да се нарушава законът за общинските бюджети и финансовата дисциплина. На всички мои критики през годините се отговаряше със стереотипното – „аз така мисля, че е по-добре”. След което кметът, зам.-кметът и председателят на ОбС отиваха в услужливите и полегнали троянски медии да обясняват на гражданите какво добро нещо са направили и че, ако не са били тези излишъци – в началото на годината е нямало да има пари за заплати на учителите и чиновниците, както и за издръжката на общината. Кабелна телевизия „Оптиспринт” отказа да ми даде думата и чрез официално писмо ми обясни отказа с мотивацията, че другите партии не искат да се произнасят за бюджета. Усещате ли как ни превръщат в пациенти от приют за умствено изостанали?

5. Не се ли опасявате, че обвиненията Ви биха могли да се тълкуват и като начало на предизборната кампания на ПП АТАКА – Троян, тъй като те би трябвало да бъдат доказани от финансовите одити на делата на местната общинска администрация?

– В контекста на такъв поглед върху нашата работа в ОбС, предизборната кампания би следвало да сме стартирали още в началото на 2008-ма година. Крайно време е и другите партии да разберат, че работата се върши през целия мандат, а не само няколко месеца преди изборите. Крайно време е и населението да започне да оценява партии и политици за работата им през всичките четири години, а не да прави избор от това кой какви пари раздава, кой какви кебапчета и пържоли раздава и кой най-добре ще разиграе политическия римейк на „Трамвай-желание”.

Някой виждал ли е т.нар. финансови одити? Казаха, че били прекрасни. А одиторската фирма е винаги една и съща и не се избира с обществена поръчка, а се назначава с решение на ОбС по предложение на кмета. Всеки път протестирах, но всички /без Атака/ налагаха тяхното си решение.

6. Бяхте заявили, че преставате временно да сте сред критиците на работата на кмета Минко Акимов. Сигналът Ви до Народното събрание за тези 1,7 млн.лв. да не би да означава, че слагате край на неофициалното Ви примирие с ГЕРБ-Троян?

– Политиката е работа в бъдеще време. За какво да критикувам кмета /изпълнителната власт/ няколко месеца преди края на мандата, след като ОбС няма приета никаква мандатна работна програма, няма и годишен план за тази година? Вижте, в община Троян се работи ден за ден, на парче и каквото стане. А какво стана – всички видяха. Колкото до Герб и останалите представители на още 8 партии в ОбС Троян – не съм преставал да ги критикувам. Сигналът ми до Народното събрание е мое законово задължение. Законите трябва да се спазват, а не да се заобикалят заради някакви междупартийни отношения. Стига сме мислили за партиите! Партиите са само едно от конституционните средства,  чрез което едно общество функционира. Кога ще се научим,  че хората, отделният човек е най-важен и че т.нар. „народни избранници” трябва да работят и да защитават с приоритет интересите на хората?

7. Трите най-големи грешки в икономическата политика на кмета Минко Акимов и трите най-успешни негови стопански начинания?

– Кметът Акимов няма как да сгреши. Как да сгреши като на практика няма никаква икономическа политика? Три години на сесиите повтарях многократно един и същи въпрос – „Къде ви е политиката, „другарки и другари” общински съветници? Къде ви е визията за развитието на тази община?”. Знаете ли какво мълчание настава? Знаете ли какви „умни погледи” виждам пред себе си?

Колкото до стопанските начинания – низ от провали. Като започнем с проваленото газифициране, проваленото строителство на мястото на „малкия пазар”, загубата на земята на Панаира в с.Орешак, очертаващата се загуба на имотите на Търговията, провала с реализацията на проекти по европрограмите, четвърта година не може да се завърши прословутият „Първи етап на воден цикъл”, а разбирам, че и там имало сериозен проблем и т.н. За да бъда коректен, вината не е само на кмета Акимов. Основната вина е на ОбС Троян с неговите безотговорни и неадекватни решения. Но, когато си превърнал един общински съвет в кметски слугински орган – това е цената която един кмет плаща. Той става виновен за всичко. Преди 3 години предупредих кмета какво го очаква. Явно не ме е разбрал, опиянен от „успеха” по превръщането на ОбС Троян в някаква маргинална структура и безропотна машина за гласуване.

8. Днес Троян наброява 20 980 или с 2 352 (10,08%) по-малко от преди 10 лета. Коментарът Ви?

– Близо 21 хиляди? Много „оптимистична” цифра  като се имат предвид няколкото хиляди жители на общината, които са с местна адресна регистрация, но живеят и работят в други градове или в чужбина. Защо и какво да коментирам днес? Три години не престанах да алармирам, че Троян губи най-ценното си – човешкия ресурс. Някой да се стресна? Да се взеха някакви мерки? Този сериозен проблем да намери място в политическата програма на властимащите? Опссс, забравих – те нямат изобщо никаква програма.

9. Оценките Ви за работата на Община – Троян не звучат ли, меко казано, твърде радикално, когато ръководството й отчита заявки за сериозни инвестиции от еврофондове в града?

– Колко европроекта се реализират или се реализираха през последните 3,5 години? Това е мерилото и на това се базира оценката ми, която не е радикална, а реална. Тотален провал. Ама имало заявки, ама имало 10 или 15 изготвени проекта – е, и? Какво го грее това троянеца? В другите общини се реализират проекти за десетки милиони, а тук медийните и PR-глашатаи ни продъниха ушите колко много проекти имало… ама на книга. Нали се сещате – ще ни купят колело, ама друг път. Освен това подготовката и изготвянето на проекти и апликационни форми за кандидатстване по европроектите не е безплатно. Тук се рапределят едни пари и то сериозни пари. Сещате ли се сега защо бе бламирана моята идея да се направи общинска консултантска фирма, която да изготвя подобни проекти и не само за общината, а и за малкия човек, за малката фирмичка, за малката бюджетна организация? Не само да изготвя и кандидатства с проекти, но и да управлява европроекти. Ясно, прогнозируемо и прозрачно! И със сериозни дивиденти за общинския бюджет, а не за някой персонален джоб.

10. Наскоро Троян отбеляза 145-годишнината  от рождението на първия си историк Власи Илиев Лингорски /1866-1947/. Според Вас, как би описал родния си град днес той?

– Г-н Власи Лингорски е по-скоро един голям местен краевед и най-вече основоположникът на музейното дело в Троян още през 1924-та година. Как той би описал днешния Троян не бих се наел да коментирам. Във всеки случай би го направил честно, коректно и правдиво. Мен повече ме интересува как един друг наш велик съгражданин Иван Хаджийски би описал битността и душевността на съвременния троянец. Защото на базата на тази днешна душевност, морал, достойнство, чест, отговорност и други подобни и забравени вече категории ще можем да прогнозираме бъдещето си и да пишем „Оптимистична теория за …”.

11. Вие сте участник и критик на т.нар. преход в Троян през последните 20 години. Това обаче като че ли е предпоставка за Вашето все по-упорито отдалечаване от десните партии, а не сближаване. Как да си обясним политическата Ви несговорчивост с тях?

– Дясното и лявото в т.нар. българска политика отдавна са се превърнали в някакво смехотворно клише. От друга страна – някой ще ми каже ли какво общо имат днешните троянски десни партии с онова, автентичното СДС от началото на 90-те години в Троян? Дори и Герб Троян ни пробутаха за дясна партия с всичките и представители от бившата троянска комунистическа номенклатура. Не е ли цинизъм СДС и ДСБ Троян да докарат и да подкрепят бившата троянска БКП-номенклатура и бившия началник на Народната милиция, а в същото време да ходят на поклонение в лагера край Ловеч и да леят крокодилски сълзи? Днес единствено Атака отстоява принципите на демокрацията и е единствената, която има реално покритие с идеите и принципите, които отстоявахме в началото на 90-те. Освен мен като лидер на Атака Троян да сте чули някой друг да произнася думичките демокрация, гражданско общество, свобода на словото и т.н.? Не аз съм се отдалечил, а т.нар. „десни партии” са се отдалечили от принципите на демокрацията, правовата държава /община/, пазарното стопанство, гражданското общество, плурализма, свободата на словото и т.н. Нека те да преосмислят поведението и дейността си, да се обърнат и да се насочат към демокрацията. Аз съм там и ще ги очаквам с нетърпение.

12. Вашият идеал за кмет на Троян?

– Какъвто и който и да е кметът, той е функция от установени обществени порядки и установен обществен строй. Ако в Троян действа демократичен строй и обслужваща го адекватна политическа система /нещо много по-различно от днес действащата система „модела БСП”/ – „идеалният” кмет за една малка община като нашата би била някоя националноизвестна личност, която няма нужда да живее дори в Троян. Това би означавало, че имаме реално самоуправляващо се гражданско общество, добре смазана и работеща обществена и административна система, управлявана от общинския съвет като орган на местното самоуправление и т.н. Не е като да го няма в някои други европейски държави.

13. Ще го предложите ли на Вашите съграждани на Местни избори 2011 и ако да, кога?

– Твърде рано е да предлагам подобни неща днес. На местно ниво все още не е започнал никакъв преход. В днешната община Троян действат посттоталитарни порядки и „моделът БСП”. Строители на „недоноШчета” се напъват да строят демокрация; бивши БКП-номенклатури на социализЪма и стожери в борбата срещу империализЪма говорят за европейски ценности, протегнали ръчички като просяци за евросубсидии от бившите си врагове; десни и демократични партии са се сгушили в краката на троянската БКП-номенклатура и припяват „одата на радостта”. Наглост, позор, лицемерие!

На идващите избори отново ще предложа на първо място – смяна на политическата система. Атака Троян е единствената партия, която има политическа програма и тази програма започва с политически пакет от мерки за смяна на днешната посттоталитарна система. Следват пакети от мерки в сферата на икономиката, социалната дейност, културата, образованието, спорта, традициите и занаятите. Всичко това би могло да се реализира единствено след смяна на днешния порочен управленски модел и реализацията на нашия политически пакет от мерки за установяване на демокрация в община Троян. Крайно време е хората да потърсят отговор на  Въпроса – защо нищо не върви вече 20 години? Защо подскачаме 20 години на едно място и се дозакопаваме, превръщайки се в идиотите на Европа?  Коя е причината?

С това интервю се опитах да дам отговор на този Въпрос. Следващият, още по-голям Въпрос, е: „Какво правим от тук нататък?”. Отговорът ще бъде даден чрез резултата от предстоящите местни избори.

 

Троян, април 2011

Милен Нанков

Кореспондент на в-к „Труд”

 

 

6 thoughts on “Строители на „недоноШчета” се напъват да строят демокрация”

 1. Пеевски говори доста истини за упарвлението на Троян преди и по време на Акимов! Акимов не трябва да се обижда, а просто, грубо казано, да краде идеите му, да ги прилага на практика и така само ще трупа плюсове за управлението си. Ама за това се иска да си дипломат, поне толкова, колкото е Бойко Борисов!

 2. Няма нужда г-н Акимов да краде идеи. Четири години му давахме идеи и предложения. Четири години внасяхме проекти за Решения в ОбС с илюзията, че някой ще се възползва. Стотици предложения и идеи предоставихме на г-н Акимов и мнозинството общински съветници от Герб, БСП, СДС, ДСБ и ВМРО. Архивите са живи и всеки може сам да се убеди. Всичко внесено и предложено отрекоха, бламираха, заклеймиха и унищожиха. В началото на мандата кмета Акимов и Герб започнаха управлението си без политическа програма, която в последствие трябваше да направят управленска програма. Предложих им ВСИЧКИ заедно да изработим управленска мандатна програма – отказаха. Предложих им да ползват това което им харесва от програмата на Атака Троян, защото единствено ние имахме такава програма. Отново високомерно отказаха. До ден днешен в община Троян се работи без работна управленска програма. Ден за ден, па каквото стане. ОбС Троян благодарение на председателя си А.Балев и същото мнозинство общ. съветници също 4 години работи без годишна програма / да не говорим за мандатна програма/в нарушение на ЗМСМА.
  Днес политическият и управленски крах на кмета Акимов и поддържащите го Герб, БСП, СДС, ДСБ, НДСВ, ДПС и ВМРО е повече от видим и всички се питат .. що така стана? Ами като не знаеш на къде си тръгнал, винаги пристигаш другаде.
  Няма как овчар да управлява самолет. Катастрофата е неизбежна!
  Въпрос за размисъл: Игнорирайте медийната пушилка и напоителните словоизлияния на г-н Кмета относно т.нар. европроекти. На база останалото се замислете какво всъщност е работила общ. администрация и ОбС Троян. Г-н Кмета превърна община Троян в консултантска фирма по европроектите и целият общински ресурс беше ангажиран в тази посока. Само че тази работа можеха да я вършат само няколко човека в една общинска консултантска фирма, каквато фирма предложих да се създаде, и което предложение отново бе стъпкано смачкано и осмяно от общ. съветници и в-к Т21?? От друга страна колко и какви са „успехите“ с европроектите и програмите по оперативните програми на територията на община Троян – съвсем скоро ще научите.
  ИП

 3. Акимов, не ставаш за управник! Ако бе тарикат, т.е., дипломат, щеше да назначиш Пеевски на отговорен пост в администрация, да го товариш със задачи и да му гледаш сеира – ако се провали, зле за него, ако пък се справи, добре за тебе, защото неговите активи се трупат за твоя прослава! Ама не де акъл Акимов! Де акъл!..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.