Троянче в българския отбор по роботика пожъна страхотен успех

Троянче в българския отбор по роботика пожъна страхотен успех Българският отбор по роботика KASAPIN40 отива на финал на международното състезание FIRST LEGO League. Отборът победи на полуфиналите в Полша преди дни. Това е хубавата новина за България, а за Троян – повод за радост и гордост, тъй като в отбора има участник от нашия град – това е деветокласникът Александър Кръстев. Алекс учи сега в Националната природо-математическа гимназия, преди това беше във „Васил Левски“ и от малък проявяваше таланта си в различни области.
В Полша нашите участници победили в надпревара с над 160 деца от 18 европейски отбора. Финалите са в средата на януари в Германия.
Там отборът KASAPIN40 ще се срещне с други 25 отбора, класирали се след регионално ниво и полуфинали в цял свят.Неговата цел е  голямата победа – първо място сред всички отбори във FIRST LEGO League.
В полския град Гданск, където преди дни се проведе полуфиналът за Централна и Източна Европа, българският отбор се представил отлично в четирите категории на състезанието – техническо интервю, научноизследователски проект, игра с роботите и отборна игра.
Към финалите в Германия продължават и два отбора от Чехия, два от Словакия, един от Унгария и един от Полша. В момента протичат и останалите полуфинали за различните географски области, като до 12 декември ще бъдат известни всички отбори.
Българчетата се класираха за полуфиналите в Полша след големия успех на първия у нас регионален кръг на международното състезание FIRST LEGO League за деца между 10-16 годишна възраст. Освен това за първа година организаторите поканиха и български представители към съдийския състав на полуфиналите.
На световно ниво тази година се записали 19 000 отбора от цял свят. Само от Европа, където партньор в регионалните кръгове е организацията „Hands on technology”, в тазгодишното издание се сформирали 779 отбора от България, Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Швейцария.

Състезанието се провежда ежегодно, като задачите са свързани с различни важни и общочовешки теми и проблеми. Тази година темата на състезанието е „Безопасност на храните”. Децата се подготвяли и чрез построени от тях роботи решаваха задачи, свързани със замърсяването на храните, различните полезни и вредни съставки, химикали и др.

One thought on “Троянче в българския отбор по роботика пожъна страхотен успех”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.