ИСТИНАТА ЛЪСНА: Товарят тайно посред нощ оръжия за Украйна на Летище София (СНИМКИ)

Шест тира с РПГ и 4 ракетни установки тип „Катюша“ са били натоварени тази сутрин около 3 часа на самолет АН-124 в София, пратен от Украйна, показват сензационни снимки, разпратени до медиите. Колкото и да отричат премиерът Кирил Петков и министърката на икономиката Корнелия Нинова, че правителството не изпраща оръжие в Украйна, последната пратка е била качена призори в сряда, 27 април. Операцията е извършена в пълна секретност, но все пак за нея се разбра от служители, ангажирани с тази дейност.

Според запознати, оръжията са събирани от всички военни поделения в цялата страна в последната седмица. Координацията е била осъществена от военния министър Драгомир Заков под прекия контрол на премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев.

Шофьорите на „Громан България“, наета да извърши превоза, са получили указания да чакат, докато стане 2 часа през нощта, за да не се привлича каквото и да било внимание. Именно техен служител е направил снимките, които бяха разпратени до редакциите на медиите днес.

Според източник на Lupa.bg товаренето е продължило 45 минути и в него са се включили над 40 души. То е започнало малко преди 3 часа и е приключило към 3,40 ч. По това време обичайно няма никакъв трафик на Летище София – нито излитат, нито кацат самолети с туристи или пък товарни летателни апарати. След като е качено оръжието, тежкотоварният АН-124 веднага е излетял.

АН-124 е на украинската държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника. Самолетът е кацнал у нас в неделя по обяд и до вторник късно вечерта продължаваше да стои на столичното летище. В сряда призори, вече наблъскан с РПГ и „Катюши“, е излетял.

Товарният самолет идва от полския град Жешов, близо до украинската граница. Анализът показва, че от 21 април насам, въпросният АН-124 е направил поне шест полета. Логичното обяснение е потвърждение на слуховете, които постъпват от различни източници, че България все пак зад кулисите от поне седмица-две прави доставки на оръжие. За това с недомлъвки съобщиха и Бойко Борисов, и президента Румен Радев.

За оръжието призна с половин уста и вицепремиерът Асен Василев.

източник: Pik.bg