Николай Дренчев от „Възраждане“: Представете си, на пътя пред вас – катастрофа, махат ви за помощ, ранен човек, молят да го откарате в болницата. Какво ще направите?

Докато медиите съзнателно концентрират общественото внимание в очакваното връщане на втория и връчване на третия мандат, и в създаването на надежди за съставянето на правителство, което очевидно става все по-невъзможно, в страната ни се случва поредният абсурд. Държавата преследва пилота, който спаси човек със собствения си вертолет в Пирин. Припомняме, че през изминалата седмица се проведе спасителна операция на човек, който бедстваше в планината с два счупени крака. Несъмнено животът му се е намирал в опасност, като се вземе под внимание състоянието му и метеорологичните условия, в които се намира в това състояние.  Оказа се, че няма как да се окаже съдействие на спасителите от страна на държавата и както хубавата българска поговорка казва – те са повикали неволята и са намерили начин да спасят човека. С частен вертолет, който е минавал в близост на инцидента, пострадалият е изведен от планината и отведен до мястото, където са му предоставени медицински грижи. В замяна на спасения живот сега собственикът на вертолета е издирван от въздухоплавателната ни администрация, за да му вземат лиценза. Това съобщава със статус в социалната мрежа Фейсбук народният представител  инж. Николай Дренчев.
„Има огромен проблем с липсата на медицински хеликоптери в страната ни. Помните, надявам се, случая Гвоздейков, който, докато беше депутат от управляващата партия, спечели конкурс за директор на Дирекция „Летателни стандарти“. Същият човек беше назначен за директор на фирмата, която да създаде  спешната авиационна помощ. След като се провали – преместват бъдещата дейност по въздушно спасяване на ново място, но със същите хора. Последният одит на Въздухоплавателната ни администрация от страна на надзорния европейски орган, EASA, е приключил с рекорден брой забележки и  заплаха за отнемане на правото на ГД ГВА да администрира авиацията в България. И при всички тези неуредици – същата тази администрация преследва пилот, спасил живот, за да му отнеме лиценза. Вие, като видите катастрофа и ви молят за помощ, какво ще направите? Ще кажете, че нямате лиценз за линейка и ще подминете ли? Няма по-важно нещо от човешкия живот и неговото опазване. Въздухоплавателната ни администрация съветвам да гледа първо в собствената си кошара , защото там такива Авгиеви обори са натворили, че когато ги разровим – ще мирише“, коментира още инж. Дренчев. Цялата публикация на народния представител може да прочетете в социалната мрежа Фейсбук тук: https://www.facebook.com/NikolayDrentschev
Публикувано в Горещо, ОБЩЕСТВО. Постоянна връзка.