17 thoughts on “8. сесия ОбС – Троян 26.04.2012”

 1. Един материал за размисъл.
  *
  Очерк на един англичанин за България : “Няма по-прост народ от българския”

  Трябва да си много прост, да работиш за хора които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе. И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже, всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш – “Ми аз, какво мога да направя?”
  Огромен популярност сред англичаните придоби очерк на техния сънародник Едуард Стърнс касаещ България. Под заглавието “Няма по-прост народ от българския” той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката, да си купи имот в нашата държава:
  ” Напоследък сред нас британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем и от друга ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!
  Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под прост народ аз нямам предвид, народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари.
  Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво макар и примитивно общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите напротив, те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.
  Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техният случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен бих ги нарекъл сбирщина от идиоти, идиоти в гръцкият смисъл на думата. Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение което по една случайност населяват и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.
  Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ, като българския?
  Долу лапите простаци от името българи. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.
  Но как така, – ще попитате вие – Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия наречена България? Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят. Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко, тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.
  Но защо – ще попитате вие – казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае, къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките които трябва и могат да предприемат за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези които ги мамят, грабят, използват и потискат и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.
  Българите смятат себе си за тарикати, това е дума която трудно бих могъл да преведа на нашият език. Но най-общо казано тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.
  Какъв, ако не прост, трябва да си за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него.
  Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самия. Трябва да си много прост за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш. Трябва да си много прост за да вярваш, че тези които нарушават закона, а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти, че те ще въведат законност.
  Трябва да си много прост за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.
  Трябва да си много прост, да работиш за хора които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе.
  И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже, всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш – “Ми аз, какво мога да направя?”
  Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш, от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг, трябва да поведе някой друг, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.
  Трябва да си много прост за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг. Трябва да си много прост за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.
  Трябва да си много прост, да живееш в земен рай и да го унищожаваш. Трябва да си много прост за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.
  Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.“
  http://neverojatno.wordpress.com

 2. Илияне, нали и ти си БЪЛГАРИН на 10000 %, като всички нас???? Това е повече от достатъчно за протокола!!!!! Ами няма такъв българин, като тебе да не познава род и култура и съвременните игри на дребно, а и на всичкото отгоре да парадира с „незнанието с“.
  Евала ти, много си ………..?!??+???V. Не доказвай безпрецедентно тезата, че и ти на всичкото отгоре, като всички нас, си И „малко“ прост“???. Без Т!!!!
  Знаа……………..ам, че няма да ми отговориш, защото си зависим????!!!!

 3. Уважаеми АRVi, как и какво да ви отговоря, като не мога да разбера какво питате? Има видеоматериал от сесията, има и една препечатана статия с линк към нея за авторство и произход. Вие не коментирате тях, а коментирате или по-точно отново правите някакъв персонален „творчески портрет“ с поредните безпочвени квалификации и обвинения.
  В други български сайтове, където е публикуван този „очерк на англичанина“ има десетки и стотици коментари. Не и в Троян. Тук се мълчи и се дебне „вестоносеца“ да му се види сметката.
  Не е изненада, че няма и коментари за сесията на ОбС Троян, чрез който жителите на общината би следвало да се самоуправляват.
  Не е изненада, че една седмица след тази сесия няма нито един журналистически материал по кой да е въпрос или прието решение от тази сесия.
  Още по-малка изненада е появата на АRVi, който в познатия си стил започва да дава персонални оценки и квалификации, нямащи нищо общо с горните два материала.
  *
  Припомням един пасаж от горния „очерк“:
  „….Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш, от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг, трябва да поведе някой друг, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен….“

 4. Г-н Пеевски, не Ви давам персонални оценки, просто Вие сте се нагърбил по един или друг начин с т.н. оправяне на града. Аз за разлика от много пишещи тук съм директен и дори донякъдe Ви се възхищавам на енергията с която разполагате.
  Провокирам Ви нарочно, защото все пак във Вас има много неща, които няма в останалите народни избранници(съветници), въпреи , че много хора Ви изкарват какъв ли не. Професиите ни и на двамат са идентични. Имам в предвид не политиката. Не се познаваме лично, но според мен такъв запас от енергияq която някога разпилявате на вятъра(имам в предвид жалката партия която представлявате) отива на хаос и това ме вбесява.
  Не ми се сърдете, не Ви желая лошото. Не винаги някойq който привидно не Ви одобрява, желае Вашето падение на всяка цена.
  Може и да не съм успявал винаги да съм адекватен според Васq но Ви съветвам да се вземете в ръце и да не пилеете напразно енергиятаq която Всевишния Ви е дал в изобилие, защото за сега не Ви приемат на сериозно. Това е! Ако ме разбирате добре! Ако ще се заяждаме, не че не мога, просто оне искам да правя такива неща.
  С уважение ARVi

 5. Уважаеми АRVi, няма как да се съглася с определението ви за „жалката партия“.
  Защото единствено тази „жалка партия“ не е създадена и не е подвластна на бившата /и днес отново управляваща/ комунистическа номенклатура.
  Защото единствено тази „жалка партия“ се бори още от създаването си за смяна на продължаващото мутро-комунистическо статукво и единствена защитава националните интереси на българите.
  Защото единствена тази „жалка партия“ не се съобразява с порочното статукво и продължава да има смелостта да се опълчва на всички останали клонинги на БКП, които за 22 години нищо с определението национално не оставиха в тази държава. Държава, която превърнаха в територия. Общини, които бавно и мъчително превръщат в мъртви зони.
  Ще ти открия една малка тайна, Арви. Тази „жалка партия“ не е за мухльовци, за дребни политически тарикати, за лигави безгръбначни отрепки и парализирани от страх нещастници.
  Тези ги търси в другите, в посткомунистическите партийни котила. В „правилните“ партии. Там тези не си „разхищават енергията“, а лапат. Здраво лапат и изобщо не им пука.
  За седем години от създаването на Атака се хвърлиха милиони за нейното дискредитиране и физическо унищожение. Няма друга партия която да е подлагана на подобен политически и медиен терор след 89-та година.
  Някой задава ли си въпросът защо е така? Някой задава ли си въпросът защо е тази омраза срещу Атака, след като тя единствена не е управлявала след 89-та и ЕДИНСТВЕНА не носи никаква вина за днешния плачевен хал на България и българите?
  И понеже никой не си задвава този въпрос, но хулите и обидите срещу Атака се сипят ежечасно, тук ще ти издам още една малка тайна, уважаеми Арви – изобщо не ми пука вече какво мислил и каква злоба изливал ЖИВИЯТ ПОГРЕБАН ПРЕД ТЕЛЕВИЗОРА българин.
  Дори на последната сесия им го казах на тези от „правилните партии“ – до там са ни докарали, че „ние вече не живеем, ние просто чакаме да умрем“.
  Колкото до Атака – тези от „правилните партии“ срещу Атака да тичат, пак няма да я стигнат. Измеренията и позициите ни са в различни измерения. Много е лесно и много е трудно за разбиране. Но, кой разбрал, разбрал.
  *
  Ето малко данни за много „дясната“, много „демократична“, но и много „правилна“ управляваща партия Герб
  1.Бойко Борисов – комунист, син на полковник от МВР.
  2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
  3.Цецка Цачева – партиен секретар на БКП в Окръжния народен съвет в Плевен.
  4.Николай Младенов – син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
  5.Сергей Игнатов – син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси.
  6.Росен Плевнелиев – платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
  7.Симеон Дянков – стипендиант на фондация Людмила… още Живкова.
  8.Нона Караджова – дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  9.Лиляна Павлова – внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
  10.Диана Ковачева – правосъден министър, дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
  11.Зам. кмет на София по финансите – син на генерал от ДС Николай Барбалов
  *
  Национализмът е имунната защита на една нация, държава и Народ. Национализмът е естествения „смъртен“ враг на интернационалистите и глобалистите. Вчерашните червени интернационалисти много бързо и лесно се пребоядисаха в „правоверни“ глобалисти. Лесно, защото и интернационализма и глобализма се базират на националното предателство и слугинаж на външни и чужди господари.
  Надявам се поне да разберете защо толкова е мразена Атака. Иначе – слушайте какво ви говорят „по телевизора“ и си плюйте на воля по Атака. Така ще бъдете от страната на „правилните“ и силните на деня. Лесно, удобно и безопасно. Мечтата на „живия погребан пред телевизора“.

 6. Жалко е че на тази сесия,а сигурно и на другите има едно пренебрежително отношение на някои от общинските съветници и на председателя конкретно,към отговорните длъжности които заемат.Даже на моменти изглежда меко казано простовато.Като – “хайде колеги,знам че сте уморени ама….“,че много се умориха да седят и да зяпат по три часа,да се хилят като малоумни все едно са се събрали в някоя кръчма,а не там където се коват местните закони.Срамота.Свещена простота.Може да съм алергичен към БСП,но госпожа кметицата изглежда и звучи с пъти по-интелигентно от така наречения председател.Има и някои млади хора,които също имат интелигентен вид.Но има и някои на които като че ли обноските им са по скоро за да пасат овцете.И ги пасат.Простотията ще ни погуби.Нищо друго.

 7. Аз не разбрах от всички приказки, колко народ работи в тази община??? Троян е 15 000 хиляди. Колко е населението в работоспособна възраст??? Колко са??? Вадим децата, вадим пенсионери, инвалиди и колко остават работоспособни от 15 000 хил. То излиза че 2-4% от работоспособното население работи в общината. Ха ха ха ха ха. Лозунга е: „всички на общинската трапеза“ хахахахахаха. А кога ще има съкращения, кога ще има интернет, кога ще може електронно да се вършат поне 20% от общинските услуги???
  Някой смятал ли го е колко е работоспособното население в Троян и колко са общинските чиновници, кмет, заместници, дирекции, чистачки и т.н????

 8. Смятал го е.
  По данни от последното преброяване Троян е около 21 000 души, общината е 32 000 и работоспособното население е около 14 000 в града и 17 000 в общината.
  От сесията става ясно, че в общината има 117 щатни бройки.

 9. 117 човека заначи. Да добавим шофьори, чистачки, озеленители, какви други служби има в общината дето ги забравяме… търговската дейност дето извършват разни общински предприятия… аз съм глупав и необразован и затова питам… аааа да не забравим кметските наместници по селата
  та колко са наистина заетите в общината??? и колко се изхранват от общинските пари??? колко помощен персонал има дето не го броим???
  нещо де не срамно какво като 2-3% от трудоспособното население работи в общината??? не е срамно … е само малко де… мъничко…
  ами интернета кога ще го пуснем да работи и да има електронна община??? или ще трябва да съкращаваме персонал… а ние искаме от 117 да ги направим 200??? по този начин намаляваме безработицата в общината все пак …

 10. Уважаеми alexn, държавата издържа малко под 100 щатни бройки. Останалите до 117 се издържат от бюджета на общината. В т.ч. влизат кмет, зам.кметове, секретар, селски кметове и кметски наместници – общо 26 души. За всичко останало остават 91 души. Ако във всяко село има поне още един човек освен кмета /а то май няма навсякъде/, трябва да извадим още 21 души. Остават 70 чиновника.
  На практика /нямам точни данни/, ако приемем, че 10% от администрацията обслужва областната администрация, а 20% обслужват държавната администрация – ще трябва да извадим още 30% и остават около 50 чиновника. Още 10% помощен и обслужващ персонал – остават 45 човека.
  Без електронно управление и обслужване на населението и с днешния порочен модел на администриране и посткомунистическо сттукво като цяло, с 45 общински специалисти и администратори не очаквайте качество и просперитет. Това е една добра група за екскурзии, но не и да обслужва качествено население от 30-35 хил.души.
  Работещите в общинските фирми и общински предприятия не са на бюджетна издръжка, а се самофинансират. При добра работа на общинските фирми – освен заплатите и разходите за издръжка, дават и дивидент за общинската хазна.
  *
  Ако си мислите, че това е всичко – лъжете се. Последните една-две години от предишния мандат поне 15-20 човека се занимаваха с „управление“ на европроекти и общината буквално беше абдикирала от задълженията и функциите си. Тичане и лапане на комисионни от европроектите, а населението да духа супата. Обаче си вземаха и заплатите за обслужване на населението и изпълнение на бюджета, което на практика бяха зарязали. Сега пак ще е същото. В новата структура на общината за следващия мандат има цяла дирекция, която ще се занимава с тези проекти.
  Нали не си въобразявате, че ще бъде направена общинска фирма, която да кандидатства и да управлява европроекти и други проекти и която да се самофинансира, да печели и да внася огромен дивидент в общинската хазна плюс 10-на висококвалифицирани работни места? Това предложих преди 3 години, но бе отхвърлено, а аз бях заклеймен от управниците и троянска медия. Освен че лапаха комисионни като за световното от европроектите, оказа се че сега ще връщаме повече от 3 милиона от „качествената“ работа по проектиране, кандидатстване и управление на тези европроекти.
  Същото ще бъде и сега. Дано само поне по-малко глоби да отнесем!
  Важното е, че все по-благодарното население гласува доверие и отново си избра същите. Двата основни клонинга на БКП – Герб и БСП.
  Честито на „победителите“!
  Ха сега някой да дойде да оплюе Атака.
  Поздрави, alexn!

 11. Alexn, да ти обясня „интернета кога ще го пуснем да има електронна община“ – когато се плати за софтуер и се намери IT специалист да го поддържа.
  Обаче тогава, за твое неудоволствие, щатните бройки ще станат 118. Персонал надали ще се съкрати, защото баба Пенка от Трапето и дядо Драган от Гумощник нямат електронен подпис и като дойдат на живо в общината, ще трябва някой от 45-те чиновници да ги обслужи.
  Всъщност ти би ли си купил електронен подпис или само така си говориш лаф да става?

 12. Да ти кажа имам електронен подпис от 4 години хахахаха. и благодарение на него пестя време, пари и нерви(като не се разхождам за разни данъчни простотии). Ако това което си написал е мнението на община Троян, че интернет е вредно, безполезно и глупаво що не купите по едно сметало… гледам че са по 3 лева в книжарницата и ще бутате топченцата нагоре надолу??? Още в древния египет са ги ползвали, има подозрения че и древните шумери са ги използвали. И това не е срамнно де… шумерите са изобретили и тухлите хахахахахахахаха.
  А за служителите в общината и 500 бъдете! Кърлежи много. нямате данакоплатци. Няма индустрия, няма идеии.. то какви идеи електрония подпис го изкарахте совалка… хахаха . Совалка е онова дето лети в космоса…

 13. Напълно сте прав, Електронни услуги. Трябва да има, както софтуер, така и IT специалисти. Ако годината днес беше 1989-та, сигурно това щеше да звучи нереално и от сферата на научната фантастика. Само че днес сме вече в 12-тата година от третото хилядолетие, което в цивилизованите държави наричат „информационен век“.
  Тук времето отдавна е спряло, а бившите труженици и вечни управляващи от номенклатурата на троянската БКП друго не знаят и друго не допускат отсвен познатия им порочен модел на тоталитарно управление от преди 89-та година.
  Не всичко е свързано с т.нар. електронен подпис и ще ви дам два елементарни примера.
  1. Защо кадастралния план с регулации и застрояване не е качен на сайта на общината? Той е платен от жителите на общината и е тяхна собственост. Тук не става въпрос за официалните скици на парцели със или без визи, които издава общината, а за информация и проучване, което свободно да могат да правят гражданите сами, а не за всяка дреболия и дребна информация да тичат до общината и да плащат. Да плащат, но и да товарят общинския специалист с безсмислена работа.
  Както се досещате /надявам се/, още на първата година и на първото заседание на комисията по ТСУ през миналия мандат настоявах кадастъра на община Троян да се качи незабавно на сайта на общината. Едва ли ще се досетите, но другарите от Герб и БСП, които 4 години обслужваха интересите на др.Акимов в тази комисия веднага отхвърлиха това предложение. Така де, нали трябва да сте „хванати за гушата“ и да ви цакат по всички възможни начини. Какво от това, че сте собственици на кадастралния план в общината.
  2. Какъв е проблема жителите на 21 населени места в общината да бъдат обслужвани от втория човек в селското кметство, а не да тичат за всеки документ или справка в Троян? Да получават информация и документи от селското кметство, а селското кметство да ги получава от община Троян по електронен път? Е, ако се наложи, за някои от документите секретаря в селското кметство ще трябва да има и електронен подпис. Колко струва един електронен подпис и колко струват времето, нервите и средствата, които жителите на съответното село дават за да се доберат до информация или документ, отивайки до община Троян? Да, ама защо трябва да им е лесно и удобно, като още си живеят във времето и с илюзиите на социализЪма и с такава охота си избират и преизбират бившите комунистически величия?
  Примери мога да ви давам много, защото от много години говоря за електронно управление и електронно обслужване на населението в община Троян. Нещо повече – въвеждане на електронното управление е точка 10 от политическия пакет от мерки в програмата на Атака Троян. В програмата на Атака Троян от последните и от предишните местни избори.
  Да, ама кой ти чете програми. Къде по-приятно е да се налапаш с кебапчетата и пържолките на БСП, Герб и „Избор за Троян“ и безстрашно да свалиш гащички пред бившите троянски БКП величия. Познато, отработено, па каквото стане. После да седнат пред телевизора и от там да им дообяснят кое е доброто и кое е лошото.
  Там, живите погребани пред телевизора научават колко е лоша Атака и колко са добрички бившите БКП номенклатури, които днес са наметнали европейски и демократични овчи кожи.
  Какъв софтуер, какви електронни подписи, какви IT специалисти, какви 5 лева?
  п.п. Горното да се счита за художествена измислица. След криминалното разрушаване паметника на центъра, това вече означава, че в Троян никога не е имало БКП, не е имало комунистическа номенклатура, която по време на манифестации е махала на трудещите се пред този паметник, а другарите Акимов, Данков, Кацаров и подобни вече са господа и големи строители на комунизЪ…, извинете, на демокрацията.
  Ако не вярвате, пуснете си телевизора и отворете троянските вестници.

 14. Далеч съм от мисълта да се съмнявам в интелигентността и познанията на троянските жители, но ако се качи кадастралния план на сайта на общината, аз лично не бих могла да разбера къде са регулационните линии на имота ми, имам ли право да строя там или каквото и да било, просто защото не разбирам от кадастрални планове. Ще предпочета да ида на място да питам хората, които за това са учили. Още повече, че за информация и справка не се плаща.
  По втория пример за електронното обслужване от селския кмет – мисля, че е добра идея. Не знам обаче колко ще струва осъществяването й и дали в близко бъдеще ще се намерят пари за това.

 15. ееее ако не си знаят границите на имота… за какво им е имот???
  ако не си знаят данъците които трябва да платят за какво…. да не ги обиждам
  а правата знаят ли си???
  или ще се оправдаме така
  „далеч съм от мисълта да се съмнявам в ителигентността и познанията на троянските жители…..“ то от написанет се вижда че ги подценяваш.
  ХОРАТА НЕ СА ПРОСТИ! щом ги касае знаят повече от теб… хахахаха

 16. Може би ИП като специалист трябва да се изкаже тук, но не съм убедена, че граници и регулационни линии са взаимозаменяеми понятия. Съществуват и неща като реални граници и неуредени регулационни сметки. Което само потвърждава тезата ми, че за някои неща се питат хората, които имат понятие от тях.

 17. Уважаема Електронни услуги, нито е нещо трудно, нито е нещо сложно. Никакъв проблем не е да се сложи една легенда и всеки да знае кой цвят коя граница представлява – имотна, регулационна, застроителна и т.н. Елементарно е. По-елементарно от използването на GPS в автомобила. В автомобила, а не в трабанта и под сянката на троянската „берлинска стена“ за които им говорих на последната сесия :).
  Ако имам имот в друг град, отварям кадастъра и проверявам каквото ме интересува. В Троян се тича до общината.
  Я погледнете туристическата информация в сайта на общината. Пълна трагедия. Извинявайте, ама в сайта на Вал Гардена виждм и знам цвета на нощното ми шкафче в стаята която бих наел. Плюс менюто в съседната пицария и разписанието на курортните автобуси. Тук при кого трябва да се тича за информация?
  Я погледнете изобщо цялата информация, качена на сайта на общината – пълна трагедия.
  За какво и за кое, какво и какви документи и справки трябват, представят, подават – пълна мъгла.
  За всяко нещо трябва да тичаш и да питаш.
  В кой век живеем бе?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.