Атака: Да върнем Троян на европейския път

Атака: Да върнем Троян на европейския пътДа прекратим комунизирането и милиционерщината, да върнем на европейския път Троян, да сменим системата – след 12 години безчинстване на БСП в 3 мандата и връхлетялото общината след това друго зло – другарите от ГК на БКП, да спрем разрухата и пропадането на Троян. С тези силни думи инж.Илиян Пеевски, лидерът на Атака в Троян, обяви част от екипа си след евентуална победа в изборите. За кмет е определен Пеевски – на него това ще му бъде за трети път / веднъж бе кандидат-кмет като независим и веднъж – от Атака/, за зам.-кмет бе обявена Петя Ковачева, представена като изключително подготвен специалист, с две висши образования и многобройни специализации/Пеевски каза, че е била номинирана и за кмет и щяла да бъде много успешна на тази позиция, но е преценено, че той е по-избираемият кандидат/. Строителният инженер Мария Василева бе обявена като бъдещия директор ТСУ. В екипа е и инж.Васил Шейретов, педагог. Останалите не бяха оповестени – тъй като „в общината има полицейщина и няма друга партия, преследвана по толкова зверски начин“, както подчерта Пеевски. Той изтъкна и моралното право на Атака да очаква властта, като предостави на журналистите статистика за работата на отделните партии в Общинския съвет. От нея се вижда, че Атака е водеща с 391 изказвания, 91 реплики и дуплики, 52 процедурни предложения, 16 проекта за решения, 8 питания към кмета и 43 изявления и декларации. Процентно всичко това е 47,7, докато следващите в тази своеобразна и красноречива „класация“ са БСП с 19,5%, ВМРО – 16,3%, ГЕРБ – 7,1%. ДПС и Новото време са закръглили в присъствието си в настоящия Общински съвет цифром и словом 0. Освен хората на Атака никой няма воля за промяна на статуквото в община Троян, изтъкна Пеевски. Лидерът на Атака подчерта, че системата с „бащицата“ е жив тоталитаризъм, неадекватна на демокрацията, довела е до срив в имиджа на Троян и до изолация. Как според Атака може да се смени тази система? – с пакет политически мерки. Тук влизат връщане на разделението на властите, реален достъп и даване властови ресурс на гражданските сдружения и изявени жители, отваряне общината към хората – политика на „отворените общински врати“. Освен това според Атака значимите за общността  решения трябва да се вземат чрез допитване, събрания, анкети, референдуми, общинските съветници трябва да бъдат разпределени по райони и да имат приемни всеки месец.
Освен това – за деконцентрация на кметската власт /Нова структура, Работа в екип, разпределяне на власт и отговорности/, за  повече самостоятелност на селските кметства, съответно повече права и отговорности на селските кметове, които сега са оставени в положението да чакат някой да им даде пари. Ето и останалите идеи в политическите мерки на Атака:
Преминаване от рамков към програмен бюджет; Прозрачност и информационно обслужване и самообслужване; Публичен ежемесечен отчет от кметството за дейността на aдминистрацията и информация за бъдещи събития; Изнасяне част от управлението и обслужването на гражданите във виртуалното пространство; Съгласуване на обществено значими действия с местните представители на българската православна църква – издигане ролята на българското православие като част от българщината;
Общината да е с изпреварващи функции спрямо бизнеса – зониране, планиране, градоустройство; Защита на малкия бизнес и малкия едноличен производител и търговец;Премахване на необосновани и нерегламентирани  разрешителни режими;Въвеждане на институцията омбудсман, което ще доведе до допълнителен контрол на администрацията; Община „Без ненужни хора!“

Всяка политическа програма към момента няма да е адекватна – Троян се нуждае от спешни мерки за оцеляване и стопиране на пропадането, заяви Пеевски. Към момента обаче кой да е кмет, партия или мнозинство в ОбС, както и всички взети заедно няма да могат да се справят с тежкото състояние на общината. Затова е необходимо масирано включване на целия наличен човешки ресурс тук и огромна външна помощ и лобиране за Троян от всички налични и възможни български и небългарски институции и конкретни лица. След стабилизирането ще се направи стратегически план за развитие, който да е съвместим с европейския план за периода  2013-2020 г.  – ще се гони пълно припокриване, което е нещо уникално.

От Атака представиха и конкретни мерки за развитието на Троян. Те са интересни и разумни, затова ви ги предлагаме в тяхната цялост:
– Група с неотложни мерки – газифициране на Троян /външни инвеститори/
– Група с преки инвестиции и кредити – Беклемето-зимен център на Северна България
– Група съвместни проекти и инвестиции /джойнт венчърс/ – нов сондаж за минерална вода на база новия Закон за концесиите
– Група трудова заетост и съхраняване на човешкия ресурс – Пазари и вериги магазини на троянските занаятчии и майстори в европейски градове
– Група програмни инвестиции от еврофондовете, програми директно от ЕС и други финансови европейски и американски финансови донори
– Група имиджови програми – Беклемето-европейска детска република…. Православен парк в зоната на Троянския манастир.
Според Пеевски на Беклемето с най-малко инвестиции може да се постигне най-висок икономически ефект, в европейските градове побратими на Троян може да се отворят магазини с производството на наши занаятчии…
Нашата докрина е основана върху идеята за гражданско общество, изтъкна Пеевски. Ако гражданите не желаят такъв подход и не се получи гражданска активност – той е готов да си подаде оставката.
А основната цел на всички мерки на Атака за Троян е
той да стане европейска демократична община с действено и определящо дневния ред  гражданско самоуправляващо се общество  – база, гарантираща необратимост и устойчиво развитие на общината, която да е с природосъобразен начин на живот и средище на българските занаяти, изкуство и култура  – /надстройка/ за високо качество на живот.
Един град не може да бъде богат, когато изхарчва повече пари, отколкото влизат в бюджета му. Ние ще работим и мислим в посока как да увеличим парите, каза още Пеевски. Той изтъкна, че ако спечелят изборите, ще работят с всички, които желаят да бъде сменен пътят, защото при демокрацията няма излишни хора. Първият бюджет н Атака след победа в изборите ще е насочен към младите хора, а вторият – към селата, защото сме ги обезлюдили. „Те няма да гласуват за мен,  но ние ще насочим бюджета си към тях“, заяви лидерът на Атака.

12 thoughts on “Атака: Да върнем Троян на европейския път”

 1. Не съм фен на АТАКА, но, погледнете програмата на Пеевски за Троян! Съмнявам се друг кандидат-кмет да изложи толкова подробно и професионално платформата си, и проекциите си за бъдещето на Троян. Това трябва да бъде оценено подобаващо! Дори само за усилието на този човек да напише подобна програма, която честно казано, се съмнявам друг кандидат-кмет не само в Троян, но и в цялата страна, да изложи на вниманието на съгражданите си – както за критика, така и за похвала! Това му прави чест на този Пеевски! Робското и папагалското слугуване на повечето българи към партии като БСП и ГЕРБ ще му изиграят лоша шега най-вероятно!

 2. И пълно с налудничави,неизпълними и изплагиятствани предложения!
  Сюфлиеву, скрий са вече!

 3. Габрово, бихте ли обяснили как предложенията ни са „налудничави и неизпълними“ от една страна и същевременно са „изплагиатствани“? Класически нонсенс.
  Обикновенно по-глупавичките хора никога не знаят как е, но винаги знаят, че не е така.
  Във всяка от групите инвестиции имаме по няколко конкретни инициативи и предложения, но сме посочили само по едно. Ясно защо. Всяко от конкретните предложения има обяснение, предистория и пълна готовност да го защитим и обясним как ще се реализира на практика.
  Много други предложения ще очакваме от гражданите.
  Статията от пресконференцията стои близо седмица и ако някой е имал конкретни въпроси или съмнения – можеше да ги постави конкретно и да получи отговор.
  На подобни дебилни нападки като на „Габрово“ нямам никакво намерение да отговарям. Подобни същества не се интересуват какво може да се направи за Троян. Подобни същества могат само да оплюват и да обиждат без факти и елементарни доказателства на твърденията си.

 4. „…бихте ли обяснили как предложенията ни са „налудничави и неизпълними“….“
  Ами всичките тези:
  – Група с неотложни мерки – газифициране на Троян /външни инвеститори/- никой не знае от къде ще ги вземете
  – Група с преки инвестиции и кредити – Беклемето-зимен център на Северна България- сигурно ще внесете сняг, а може би море…
  – Група съвместни проекти и инвестиции /джойнт венчърс/ – нов сондаж за минерална вода на база новия Закон за концесиите- тук не знам, може пък да имаш пред вид кой ще го направи и защо?
  – Група трудова заетост и съхраняване на човешкия ресурс – Пазари и вериги магазини на троянските занаятчии и майстори в европейски градове- виж по-горното
  – Група програмни инвестиции от еврофондовете, програми директно от ЕС и други финансови европейски и американски финансови донори- сигурно американските финансови донори те познават лично, познават и динамичния финансов пазар у нас, в частност в Троян, и най-вече високата степен на възвръщаемост
  – Група имиджови програми – Беклемето-европейска детска република…. Православен парк в зоната на Троянския манастир.
  И други, и други, и други…
  Понякога, като чета изказванията на местните политически лидери, направо се чудя, тези хора дали нямат неизживяно детство? Или подценяват избирателя толкова много, че чак по някога започват да си вярват?

 5. LBL, това, че вие не знаете, че нямате информация, че не познавате близката история на Троян от последните 30-40 години – всичко това не означава, че предложенията не са реални и изпълними.
  Вас естествено не ви интересува как, кога, кой и защо би направил подобни инвестиции. Вас естествено не ви интересува по колко от тях е работено през изминалите години. Вас естествено не ви интересува кой, кога и защо е работил по тези и МНОГО други подобни инициативи през последните години.
  Вас ви интересува да отречете, да осмеете, да оплюете и естествено…. да обясните колко сте умни и подценявани.
  Като сте толкова умни защо живеете в един от най-западащите градове в България? С тотален финансов срив, с тотален икономически срив, с тотален културен срив, с огромна загуба на човешки ресурс, с отчайваща и в пъти по-голям демографски срив спрямо средния за страната.
  Преди 16-17 години за Троян се говореше в Белия дом, говореше се в Канада, Япония и Европа. За Троян се говореше и в световната банка. Питайте еврокомисар Кристалина Георгиева за потвърждение ако искате. Троян бе малка община номер едно в България и бе давана за пример в общините от Източна Европа.
  Хабер си нямате какво беше Троян от 1990-та до 1995-та, когато от прекалено много ум през 1995-та докарахте отново комунистическата номенклатура и милиционерите.. та чак до днес.
  Строителството, което кипи в момента и с което „Народната милиция и БКП“ си правят предизборната кампания – пак е на ваш гръб и пак вие сте прекарани да го платите. Заробени сте с нови 3 милиона кредит. Плюс други 4 милиона от миналата година, плюс 1,7 милиона бюджетни средства от вашите данъци, които никой не казва къде са.
  Вие обаче сте умни и ще платите сметката!!!
  През следващата година „подаръците“ от Европа спират. Край на европроектите с малко съфинансиране.
  Като сте толкова умни – как ще се издържа общината със сринатите и спадащи всяка година местни приходи? А лихвите и главниците които ще плащаТЕ по кредитите, с които „Народната милиция и БКП“ си правят кампанията днес?
  Като сте толкова умни и подценени, знаете ли кога точно община Троян ще обяви финансов фалит – догодина или по-следващата?
  п.п. Относно „закачката“ дали ме познавали американските финансови донори – през 1999 г. по време на местните избори бях окачил един списък на площада с 25 /двадесет и пет/ финансови донора от Европа и САЩ, от които Троян можеше да се възползва заради известния и успешен екопроект, който бе реализиран в Троян през 1992-1994 г, заедно с един американски институт и финансиран от фондация Рокфелер и семейство Рокфелер. /признавам си – не познавам лично г-н Рокфелер/

 6. Предлагам да си говорим на ти- дружелюбно, не неуважително.
  „…Вас ви интересува да отречете, да осмеете, да оплюете и естествено…. да обясните колко сте умни и подценявани.
  Като сте толкова умни защо живеете в един от най-западащите градове в България? …“
  1. Не обичам оплюването, не съм искал да осмивам, просто използвах закачлив тон.
  2. Изобщо целта ми не е да оплювам.
  3. Няма нужда да обяснявам колко съм умен тук , а от къде ти хрумна, че се чувствам подценен, не знам.

  Възрастен човек съм, и съм запознат с развитието на града последните 20 години. Даже помня този първи проект, беше май за устойчиво развитие, нещо с връзка с Върмонт? Ако бъркам, прощавай! Наистина ли смяташ, че само теб чакат донорите от преди 20 години? Несериозно! Помня и защо Троян беше толкова добре. Защото с последни сили, зорлем, се задържаше фалита на 3-4 големи „бивши“ предприятия. Което не е лошо, макар, че създаваше изкуствен ентусиазъм у мнозина. Ходеха на работа с месеци, без да си получават и без друго ниските заплати.
  Но най-много ме кефи темата с кредита. Ти наистина по колко проекта с финансиране от Евросъюза си работил? Как ти финансираха на теб изпълнението. Ако не си, защо ти и други, които хабер си нямат от работа по проекти, непрекъснато вземате отношение? Ако си работил по такива проекти, колко от тях са минали без да има никаква финансова корекция? Защо 3-4 човека пищят като ощипани, кредита, та кредита!!! По този начин знам, че в очите на редовия бачкатор изглеждате безкрайно патриотични, но истината е, че сте просто некомпетентни. А това няма как да не се разбира от хората, които са наясно с цялостния процес по разработването, управлението и изпълнението на проекти.

 7. „…Като сте толкова умни защо живеете в един от най-западащите градове в България? …“
  Живея тук, защото ми харесва града. Освен в Троян, работя и в цяла България. Тук съм роден, тук се завърнах след приключване на висшето си образование, тук отгледах и възпитах детето си. Интересното е, че то също иска да живее тук. Надявам се, след като приключи образованието си, Троян да е още по-добро място за живеене. Давам си сметка, че това няма да се получи със сляпа критика.

 8. LBL, съжалявам, но наистина понятие си нямате кое, кога и как е било.
  Относно европроектите и кандидатстването по всякакви други проекти – с тази материя се занимавам близо 20 години. Участвал съм в разработването, кандидатстването и реализацията на много проекти от различни позиции. Освен това като общински съветник съм ДЛЪЖЕН да вземам отношение. По-интересното е, защо другите общ.съветници си траеха и не вземаха отношение.
  Относно кредитите:
  1. За 4 години народния милиционер и БКП е реализирал само два проекта /Първи воден цикъл с пречиствтелната станция и общ проект за свлачищата на стадиона и римския път/ на обща стойност около 9 милиона. Завършени са, но са разплатени от държавата само около 6,5 млн. В момента се изпълнява /уж/ проект „подобряване на градската среда“ за около 4 млн.
  2. Кредити – два пъти по 1,5 млн от фонд флаг. Решение на ОбС за 4 млн кредит от миналата година. Решение на ОбС за кредит от близо 3 млн от септември 2011. Липсващи близо 1,7 млн бюджетни средства, с които евентуално и ПРОТИВОЗАКОННО се разплащат извънбюджетни дейности по европроектите и не се изпънява бюджета на общината.
  3. Вероятно милицията и БКП са НАКАЗАНИ от управляващия орган и са ни наложени санкции по двата завършени проекта.
  4. Още по-вероятно е по проекта който в момента се изпълнява и заради безобразното изпълнение и нарушаване изискванията за компактност на инвестициите при този вид проекти – отново да бъдем наказани и то много по-лошо.
  5. Народната милиция и БКП работят при ТОТАЛНО ИНФОРМАЦИОННО ЗАТЪМНЕНИЕ. Никой не знае финансовите параметри към началото, междинните оценки и финансиране, да не говорим за финализирането на инвестициите и окончателното разплащане.
  6. Освен преки кредити, общината е подписала голям брой „Записни заповеди без обжалване“. Пример: Някъде, някой разработва проект „Техническа помощ за воден цикъл на Троян и Орешак“ на стойност около 5,5 млн. Само за сведение – подобен проект, но за община Ловеч е на стойност 600К. Това не е нито проектиране, нито строителство, нито оборудване. Какво е – НИКОЙ НЕ ЗНАЕ!!!!!!!! Огромна тайна за 5,5 млн!!?? Знаете ли какво ни очаква, ако ОЛАФ направи проверка? Пет пъти повдигах въпросът. Пет пъти мълчание или някой подобен на вас най-много да помрънка що вземам отношение.
  *
  LBL, за последен път отговарям с конкретни факти, на голословните ви обвинения и наглите ви оределения за некомпетентност.
  Не сте длъжни да споделяте нашите /на колегите от Атака Троян/ идеи, предложения, конкретна и цялостна работа. Има и други кандидати, партийни листи или инициативни комитети.
  Имате сериозен избор – милиционери, комунистически номенклатури, парашутисти, таксиметрови шофьорчета, милиционерски и БКП подлоги и т.н.
  Какво сте се захванали с мен и „лошата“ Атака? Вашето бъдеще са Акимов и Данков, Енкин и К.Кацаров, Балев и Пъдарски…. и т.н.
  Бива ли „сляпата критика“ на двамата общ.съветници от Атака да спират вашия прогрес и да помрачава добрия живот в Троян, който ви осигуриха тези политически титани от БСП и Герб след 1995-та година.
  п.п. Понеже се представихте за шегаджия, ще опитам да ви върна реплика:
  Знаете ли защо в Троян няма милиционерски вицове?
  Отговор: Защото всичко е истина.
  LBL, а знаете ли каква е поуката? – Живота ви е част от тези милиционерски вицове.

 9. ИП,
  Не е нужно да пишеш мно-о-ого. Да отговаряш на въпроси, които сам си задаваш. Не знам на кой си отговорил с конкретни факти, но не е на мен. Аз попитах само 3 неща:
  1. По колко проекта с европейско финансиране си работил? Можеш да броиш надявам се :)))
  2. Как ти бяха финансирани?
  3. Колко от тях нямаха финансови санкции?
  Предварително благодаря за отговорите!

 10. LBL, прецених, че се нуждаете от много информация, която очевидно ви липсва и за да не ми задавате глупави въпроси, изпреварих събитията с конкретно и достатъчно многословие.
  На глупавия ви въпрос по колко проекта съм участвал, отговорът е – 27 /двадесет и седем… надявам се можете да четете/. Общински и частни. От предприсъединителните фондове, от мерките по програма 2007-2013, както и от други европейски финансови донори.
  На още по-глупавия ви въпрос как са финансирани – по всяка програма от всяка мярка или финансов източник, финансовите схеми са различни. Нямам време да ви ограмотявам.
  Нямам информация за финансови санкции, освен непризнаване на количества СМР извън заложените параметри в ПСД и КСС.
  LBL, усилията които полагате за да изместите темата по отношение политиката, която предлагаме от Атака Троян, както и опитите ви да ме вкарате в някаква дискусия за европроекти, където си въобразявате, че имате някакви познания – това упражнение се прави в предучилищната политическа детска градина.
  Да, има сериозна политика по отношение програмното обезпечаване и синхронизацията с европейските и други финансови донори в една община с цел достигане на предварително заложени стратегии по предварително определени критерии за оценка, но в крайна сметка – получаване на добър финансов дивидент /пряк или косвен/ в бъдеще време за увеличаване /и то устойчиво/на местните приходи в общинския бюджет. На тази тема едва ли има какво да дискутирам с вас. Вие сте на нивото на зададените от вас въпроси. И тук ще ви открия една малка тайна – апликационните форми, кандидатстването, управлението на един проект, както и финализирането – това е работа за низшия административен персонал. Един кмет има съвсем други и много по-сериозни неща за вършене по тази материя. Ако знае и е подготвен. Ако е тъпичък, неподготвен и с ниско IQ – обикновенно се поти над някоя апл.форма или тича по строежите като гламав. Дава ценни наставления на работниците и казва добър ден на гражданите. Идилия.

 11. Благодаря все пак, за бързия отговор. Запазвам си правото да не коментирам, вярата си в обективно измеримите показатели, които си цитирал:) Хубаво би било да се интересуваш от начина на финансиране. И от налаганите финансови санкции. Не искам да те вкарам в дискусия за проекти. Аз имам зад гърба си едва 18. С твоите 27, направо ти дишам праха :))) Само че, аз съм ги разработвал, не само изпълнявал и управлявал. За това зная, че такива проекти, при които апликационната форма е „попълнена от низшия административен персонал“ обикновено се изпълняват по начина, на който сме свидетели всички- просто за да се усвоят средства. Така че, не ми дрънкай врели некипели за това, че си работил по 27 проекта, и „нямаш информация за финансови санкции“ по тях. Защото това означава, че си проЗД изпълнител по тези проекти, за това нямаш информация. И престани да се репчиш, мъча се да поддържам нормален тон, но на теб изглежда това не ти допада. Не можеш ли нормално да говориш/пишеш, или всяко изречение трябва да ти е наситено с явни и завоалирани обиди, за да се чувстваш по-голям?

 12. LBL, ти кое не разбра от разликата да правиш ПОЛИТИКА по и чрез европроекти или да изпълняваш рутинна работа по разработване, изпълнение и финансиране на европроекти. Тази тема е за първото.
  Тази тема не е за дървените философи, които имали „голям капацитет“, както разбрахме още преди година-две и които дървени философи тотално провалиха Троян във възможностите да реализира проекти от европейския план 2007-2013.
  Напиши си именцето и тогава имай претенции за бон-тон. В момента си един анонимен дразнител, който избива някакви комплекси около дясната или лявата резба, където си с претенции за голям специалист.
  Заради такива „специалисти“ за 4 години има само два реализирани проекта за около 8,5 млн. в Троян и то неразплатени. В съседен Ловеч – 100 млн.
  Знаеш ли коя е причината?
  Знаеш ли защо кмета Казанджиев от БСП печели и реализира проекти в Ловеч чрез правителството на Герб, а кмета на Троян, който е от Герб е пълна трагедия и пред собственото си правителство на Герб?
  Това е въпросът, който дни наред заобикаляш.
  Другият въпрос, на който също се правиш на разсеян – как така при изпълняван проект за 4 млн /евентуално ако се разплати и има някакво авансово плащане/ се работи с кредит от 7 млн плюс 1,7 млн противозаконно ползвани бюджетни средства?
  Пак да напомня – Не сте длъжни да споделяте нашите /на колегите от Атака Троян/ идеи, предложения, конкретна и цялостна работа. Има и други кандидати, партийни листи или инициативни комитети. Имате сериозен избор – милиционери, комунистически номенклатури, парашутисти, таксиметрови шофьорчета, милиционерски и БКП подлоги и т.н.
  Иди виж в коя миша дупка са се покрили другите кандидати и се пробвай с тях. Там ще имаш успех – гарантирано 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.